Det är ingen slump att i finalen av Årets kock 2006 var ett av tävlingsmomenten att komponera en modern söndagsmiddag.
I samband med den stora retrotrend som sköljer över oss harsöndagsmiddagen återuppstått. Helst ska det vara som på mormors tid -med blommiga tallrikar, pressat glas och putsade silverbestick.Söndagssteken är given, liksom gräddsåsen, pressgurkan och gelén. Mengärna med ett modernt stuk på det hela.
Vi gnider in steken med färska örter - otänkbart på mormors tid(åtminstone min egen), piffar till pressgurkan med risvinäger ochsesamolja och saltbakar potatisen. Inga revolutionerande saker - baraett sätt att dra nytta av det enorma utbud som omger oss jämfört medhur det såg ut på butikshyllorna när mormor stod vid spisen.
Familjen samlas
Men det primära är förstås inte att haka på ännu en mattrend. Detviktiga är att ta fasta på söndagsmiddagens egentliga innebörd.
Det handlar om en gedigen vällagad måltid där hela familjen samlas,pratar, äter och låter det få ta tid. På vardagarna är det lätt häntatt vi slänger i oss middagen på olika tidpunkter eller äter alldelesför fort. Läxor ska göras, tv-serier ska följas, det är träning, jobbaöver och kompisar som drar.
Gör som mormor. Låt söndagen bli helig. Lägg förmiddagen på att lagamat och eftermiddagen på att umgås. En äkta söndagsmiddag serverasnämligen inte på kvällen. Vi gör som i England där de sätter steken iugnen medan de tar söndagspromenaden och njuter sedan av en härligSunday Lunch.
Efterrätt
Och glöm inte efterrätten. Ingen söndagsmiddag utan dessert. Lagasådant som mormor gjorde. Smulpaj, kräm eller marängsviss. Ju merretro, desto mer äkta.
För det finns inget sätt att fuska. En söndagsmiddag kan bara ätas på en söndag. Annars blir stämningen inte den rätta.
För säkerhets skull lagade vi till vår söndagsmiddag i mormor Nannas kök. Det var bara hon själv som fattades.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se
Att dricka till
Mormor serverade mest lättöl, men ett förnämligt rödvin känns som ettbättre alternativ. Testa italienska Brolio 2003 (nr 2705), 99 kronoreller Liedholms Barbera d'Asti (nr 12328), 89 kronor.
Bild 1: Söndagsmiddagen har återuppstått. Samla familjen kring en stek - som på mormors tid.
Bild 2: Kalvstek med gräddsås är en given söndagsklassiker.
Bild 3: Vi har piffat till pressgurkan med sesamfrön, risvinäger och sesamolja, men principen är densamma.
Bild 4: Saltbakad potatis smakar himmelskt till gräddsåsen.
Bild 5: Rabarberkräm kan göras på många vis. Här är den vaniljkokt med cider.
Foto: Monika Gottfridsson
Bild 6 är en grafik med följande innehåll:
Söndagsstek på kalvkött
4 personer, 75 minuter
En gammal hederlig söndagsstek, som på mormors tid, är otroligt gott emellanåt.
600 g kalvinnanlår eller färdig kalvstek i bit på cirka 1,2 kg
salt
peppar
2 msk smör + olivolja
1/2 dl hackade färska örter, t ex timjan, basilika, salvia, rosmarin
4 morötter
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning (eller 1 1/2 msk köttfond)
3 dl vispgrädde
3 ansjovisfiléer
1 tsk soja
Salta och peppra steken runt om. Hetta upp smör och lite olivolja i enstekpanna eller järngryta. Bryn steken runt om så att den får färg. Låtsvalna lite och gnid sedan in den med de hackade örterna.
Skrapa och dela morötterna i bitar. Lägg dem i en järngryta tillsammansmed steken. Koka upp vattnet och buljongtärningen (eller fonden). Hällbuljongen över köttet och morötterna. Koka under lock på medelvärme i45 minuter. Slå på grädden och låt den koka med i en kvart.
Ta upp steken och vira in den i folie, låt vila en stund.
Sila såsen (spara morötterna om du vill) och häll i en liten kastrull.Tillsätt ansjovisfiléer och soja. Smaka av med peppar och eventuelltlite salt och sjud någon minut. En klick gelé kan också vara gott i.
Lägg upp steken på ett uppläggningsfat, gärna tillsammans medmorötterna. Skär upp vid bordet i ganska tunna skivor och servera medsåsen, saltbakad potatis, svartvinbärsgelé och modern pressgurka.
Saltbakad potatis
4 personer, 25 minuter
Suveräna små godingar som är underbara att doppa i såsen. Går utmärkt att göra på den utländska färskpotatisen som finns nu.
1 kg små potatisar, helst färsk
1/2 kg grovt salt, helst havssalt
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
6 vitlöksklyftor
5 rosmarinkvistar
olivolja
Skrubba potatisen. Blanda salt, vatten och vetemjöl. Skala och skivavitlöken tunt. Spola rosmarinstjälkarna hastigt i hett vatten.
Häll lite olivolja i botten av en ugnsfast form eller långpanna. Ströut vitlöksskivorna och rosmarinkvistarna. Fördela potatisen ovanpå ochtäck med saltblandningen, se till att alla potatisar är täckta och attsaltet kommer ner emellan.
Baka i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills potatisen känns mjukmed en provsticka. Ta bort salttäcket så att de inte fortsätter attbakas och blir för mjuka. Lite salt är bara gott att ha kvar. Njut medkalvstek och sås.
Modern pressgurka
4 personer, 30 minuter
Pressgurka hörde till på mormors söndagsmiddagar. Vi har hottat upp denlite med modernare ingredienser. Smarrigt till kalvsteken.
1 hel slanggurka
1 nypa salt
1 1/2 msk socker
3 msk risvinäger (finns i asiatiska hyllan)
1/2 msk sesamolja
1 tsk sesamfrön
3/4 dl vatten
vitpeppar
Skala gurkan om du vill. Skiva den så tunt du kan. Häll upp i en bunke,strö över salt och sätt en tallrik eller skål med något tungt i ovanpåså att gurkskivorna kommer under press och vattnas ur. Låt stå i 20minuter.
Häll av vätskan och tryck ur det sista ur gurkan med händerna.
Blanda vatten, socker, risvinäger, sesamolja och sesamfrön. Smaka avmed vitpeppar och kanske lite salt. Häll över gurkskivorna och låt ståoch dra en stund.
Servera till söndagsstek.
Rabarberkräm med cider och vanilj
4 personer, 15 minuter
En snabblagad efterrätt som mormödrar serverat i alla tider. Här med en touche av vanilj och lite moderna tillbehör.
500 g ansad rabarber
knappt 1 dl socker (beror på hur sött man gillar)
1 vaniljstång
3 dl cider, t ex äpple-vanilj
1 dl mascarponeost
1 tsk vaniljsocker
riven muskot
Skär rabarbern i bitar. Häll upp i en kastrull tillsammans med sockret.Klyv en vaniljstång på längden och lägg ner i kastrullen. Slå påcidern. Koka i fem minuter. Fiska upp knappt hälften av rabarberbitarnaoch lägg åt sidan. Ta upp vaniljstången.
Mixa innehållet i kastrullen till en kräm. Tillsätt de sparade hela bitarna.
Blanda mascarpone med vaniljsocker. Häll upp krämen i skålar och lägg en liten klick ost i varje. Riv över muskot.