- Skillnaden mellan de sämsta och bästa bilarna är som natt och dag, säger Jakob Lagercrantz på föreningen Gröna Bilister.
Egentligen är benämningen miljöbil missvisande. Oavsett hur bilen är konstruerad och vilka drivmedel den än går på så bidrar den till miljöförstöringen. Men att ha ett samhälle som är helt fritt från bilar är en utopi, menar föreningen Gröna Bilister.
- Vi jobbar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. På så sätt hoppas vi att även framtida generationer ska kunna dra fördel av de fördelar som bilen ger, säger Jakob Lagercrantz som är glatt överraskad över det ökande intresset för mer miljöanpassade bilar.
- Det finns ett stort intresse som fått ett enormt uppsving, mycket tack vare skattesubventioner till tjänstebilsförare och andra stimulanser som till exempel fri parkering i många kommuner, säger han.
Som ett led i att påverka opinionen tar föreningen varje år fram en lista över vilka bilar som för tillfället är de som ger minst miljöpåverkan. Enligt den senaste listan, som publicerades i somras, blev etanolbilen Ford Focus vinnare bland miljöbilarna. Det förvånade många som menar att det överlägset bästa miljöbränslet är ren biogas.
- Visst är biogasen det bästa alternativet. Men tyvärr så finns det inte tillgängligt i hela Sverige, vilket gör att många tvingas tanka fossilbaserad naturgas vilket är ett betydligt sämre alternativ. Den verkliga fördelningen i försäljningen av fordonsgas var förra året 55 procent fossil naturgas och 45 procent biogas. Det dåligt utbyggda gasnätet gör även att många gasbilar ibland måste drivas med bensin som är bilens reservbränsle.
Nu är det inte bara typen av bränsle som ligger till grund för hur pass snäll mot miljön som en bil anses vara. I listan ansågs till exempel den lilla dieseldrivna bilen Smart Fortwo CDI vara ett bättre miljöval än de båda gasbilarna VW Touran Ecofuel och Volvo V/0 Bi-Fuel. Bilen rekommenderas dock inte av Gröna Bilister eftersom den endast har tre stjärnor i det Europeiska säkerhetstestet Euro NCAP.
- Bränsleeffektiviteten är minst lika viktig eftersom tillgången på biobränslen är begränsad. Ett miljövänligare bränsle får inte vara en ursäkt för att behålla törstiga och ineffektiva bilar. Enligt EU:s målsättning får nya bilar efter år 2012 endast släppa ut 123 gram fossil koldioxid per kilometer. Det här innebär att en bensinbil ska förbruka maximalt 5,2 l/100 km.
Som en följd av att vi svenskar av tradition gärna köper betydligt större och mer bränsleslukande bilar än vad man gör i till exempel södra Europa innebär detta att den svenska bilparken kommer att få en radikalt annorlunda sammansättning framöver.
Jakob Lagercrantz välkomnar därför en ökad utskrotning av äldre bilar samtidigt som han efterlyser mer stimulanser från samhällets sida i form av till exempel ökade skrotningspremier och rabatter för den som köper nya miljöbilar.
Samtidigt menar han att alla bilköpare bör tänka igenom sitt köp ordentligt och låta miljöaspekterna väga tungt.
- Den första frågan man bör ställa sig är om man verkligen behöver bil. Många familjer som har två bilar kan ofta klara sig med en bil om de planerar sitt bilkörande bättre. Drygt hälften av alla bilresor med privatbil är kortare än fem kilometer. I många fall går det att ordna transporten på annat sätt.
- Även ekonomin är en viktig fråga. Den svenske genomsnittsbilisten betalar cirka 40 kronor milen om man räknar in alla kostnader. För den som har en genomsnittlig inkomst innebär det att hela lönen efter skatt mellan januari och mars går åt till att betala bilutgifterna.
Väljer man ändå att skaffa bil bör man om möjligt välja en bil som finns bland de miljöbästa bilarna och som har minst fyra men helst fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.
När det gäller äldre bilar saknas ofta resultat från Euro NCAP men då finns det statistik från Folksam som visar hur olika modeller klarat sig vid verkliga olyckor.
För en bilägare som bara kör korta sträckor där motorn inte hinner bli så varm att katalysatorn börjar rena avgaserna kan en äldre bil låta som ett miljövänligare alternativ än att låta tillverka en ny bil, eftersom bilen redan är tillverkad och därmed inte belastar miljön. Men enligt flera livscykelanalyser har det visat sig att själva miljöpåverkan från själva tillverkningen är marginell. Omkring 95 procent av bilens bidrag till miljöförstöringen under sin livscykel kommer från avgasutsläppen.
- Därför menar vi att det absolut bästa miljövalet för de flesta i dag är att köpa en modern bil som drivs med etanol. Om det finns möjlighet att tanka biogas där man bor är detta det bästa alternativet ur miljösynpunkt, säger Jakob Lagercrantz. (PM)
Peter Fredriksson