Redan då, vid premiärkörningen år 2000, reagerade jag på att den helt nya A4-modellen från Audi inte var särskilt inspirerande att köra. Trygg, stabil och komfortabel, men inte särskilt kul.
Fast då skyllde jag främst på den trista 2,0-litersmotorn som kändes både orkeslös och osofistikerad. Just den motorn är nu det bästa hos nya Audi A4. Fast det har förstås hänt en hel del med den, liksom med bilen i övrigt.
I grunden är det samma 2,0-litersmotor i nya A4 som i den gamla, men med ett annat cylinderhuvud, med fyra ventiler per cylinder i stället för fem och med direktinsprutning (FSI). Fast det som bokstavligen blåser liv i maskinen är förstås turbon. Faktiskt den första serietillverkade motorn med både direktinsprutning och överladdning.
I stället för 130 pensionsmässiga hästar bjuds nu 200 hungriga kapplöpningshästar. Dessutom har maskinen fått ett bedårande sound.
Märkligast av allt - de trötta hästarna kräver mera käk än de hungriga. Fast det är nog bara på papperet.
Fräckt ljud och imponerande prestanda räcker långt i föryngringskuren, men Audi har även filat på chassit.
Arkitekturen under skalet är i princip densamma i den nya bilen som i den gamla, men hjulupphängningar, fjädring och styrning har modifierats för att bli spänstigare. Med framgång.
Lite på bekostnad av åkkomforten. Den nya bilen är något stötigare på dålig väg, men definitivt mer rörlig än tidigare. Om än inte en virtuos som BMW 325i.
Audi A4 är utseendemässigt ny från midjan och nedåt. Ett nytt pressveck på sidan, en ny akter med ny armatur och, framför allt, familjens nya look i fronten. Den stora glupska grillen går nu igen i hela modellprogrammet, utom hos lilla A2.
På insidan är dock det mesta sig likt. Samma instrumentpanel, samma stolar och samma design.
Nya A4 kommer från början både som kombi (Avant) och som sportig S4-modell, med V8-motor på 344 hk. Dessutom kan man välja en 3,2-liters FSI-motor med 255 hk, en 3,0-liters TDI med 204 grymt starka hästar eller en fyrcylindrig diesel på 2,0 liter och 140 hk. Jodå, den gamla 2,0-litersmotorn på 130 hk finns också kvar - av någon anledning . . .
Quattro, det vill säga fyrhjulsdrivning, finns förstås också på tillvalslistan liksom sexväxlade lådor, den unika steglösa Multitronic-lådan eller den mera konventionella Tiptronic-automaten.
De svenska priserna på nya Audi A4 är inte fastställda än eftersom bilen kommer hit först efter nyår men den svenske generalagenten lovar blygsamma prisjusteringar.
I standardutrustningen hos 2,0T FSI ingår krockkuddar och krockgardiner, stolar med whiplash-skydd, antisladdsystemet ESP, klimatanläggning med mera. För en extra slant kan man få adaptiva xenonstrålkastare, navigation och en hel del annat godis.