Fräsch och festlig mat som känns helt rätt när vi ställer om till sommartid.
Med grön sparris på tallriken markerar man tydligt att nu är det vår. Att sparrisen inte dykt upp ur svensk jord får man leva med i några veckor till. Grön sparris är lättlagad, antingen man kokar, steker eller grillar den ska tillagningstiden vara så kort att sparrisen har spänsten kvar. Här penslar vi den räfflade grillpannan med olja, grillar sparrisen en dryg minut och bjuder den med späda blad, groddar och en fenomenal hemlagad Caesardressing.
Smaka lamm
Lammkött är bland det bästa man kan äta så här års. Köttet kommer från unga djur som inte hunnit utveckla den smak som många tycker påminner om blöta yllekläder. Förr kunde nog ett och annat lamm, eller snarare får, ha en mindre tilltalande smak, men det är historia. Den som inte testat lammkött kan vänta sig en riktig smakupplevelse, gärna tillsammans med en krämig och örtkryddad potatisgratäng och vitlöksspetsad rödvinssky.
Ryggen är bäst
Den absolut finaste delen på lammet är ryggen. Köttet skiljs från benet och kallas lammytterfilé i handeln. Om benet skulle vara kvar kallas biten för lammsadel, vilket var vanligare förr när man ville ha sitt kött helt genomstekt. I dag är det rosastekt kött som dominerar, vilket är lättare att åstadkomma om benet är avlägsnat. Köttet är så mört att det kan stekas helt i panna.
Söt marinad
Jordgubbar kan numera köpas året runt. Minnet av sommarens söta, svenska jordgubbar kan lätt grusas om man köper importbär långt före säsong. Sådana gubbar kräver socker i en eller annan form för att komma till sin rätt. En söt marinad kombinerad med en mild och fruktig vinäger ger spännande kontraster som får oss att glömma att bäret inte har den jordgubbssmak vi är vana vid. För jordgubbar är alltid jordgubbar och de kommer med den årstid som vi så länge väntat på.
ReceptPanngrillad grön sparris med Caesardressing
För 4 personer
2 buntar grön sparris, ca 500 g
1 påse blandade salladsblad
1 ask späda groddar
6-8 körsbärstomater
10 crostinis
rapsolja
Till dressingen:
1 tsk sardellpasta eller 1 sardellfilé
1 tsk fransk senap av Dijontyp
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
3 msk nyriven parmesanost
1 tsk hackad gräslök
1 msk grädde
salt och peppar
1. Kör sardellpasta eller sardellfilé i matberedaren tillsammans med fransk senap, äggula, vitlöksklyfta och vinäger. Arbeta in olivoljan i omgångar. Smaka av med riven parmesanost, hackad gräslök och lite grädde. Eventuellt kan det behövas en mindre mängd salt och peppar, men smaka av först.
2. Skölj sparrisen och bryt varsamt av den nedersta delen. Böjer man grön sparris varsamt bryts den precis där den trådiga delen övergår till att bli spröd. Hetta upp grillpannan, pensla med olja och grilla sparrisarna varsamt i en minut. Vänd flera gånger.
3. Arrangera blad, halva körsbärstomater och späda groddar på tallrikar. Fördela den grillade sparrisen över. Toppa med lätt krossade crostinis och dressing.
Helstekt lammytterfilé med örtkryddad potatisgratäng
För 4 personer
600 g putsad lammytterfilé
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till gratängen:
10 medelstora potatisar av mjölig sort
1 dl finhackad purjolök
1 msk hackad persilja
1 tsk hackad färsk timjan
5 dl matlagningsgrädde + mjölk
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 msk konc. kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad färsk timjan
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk soja
Att äta till:
lättkokta broccolibuketter och späda morötter
1. Skala och skiva potatisarna. Blanda skivorna med finhackad purjolök, persilja och timjan. Salta och peppra lätt. Fördela blandningen i ugnsfasta portionsformar. Slå på matlagningsgrädde och eventuellt lite mjölk. Grädda av i en 200 graders ugn i 45 minuter.
2. Koka upp vatten, vin och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Tillsätt hackad vitlök och timjan. Sjud skyn i 10 minuter. Sila och smaka av med soja, salt och vitpeppar.
3. Krydda köttet med salt och vitpeppar. Bryn det runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek köttet i 7-8 minuter. Skeda över fett flera gånger och vänd köttet efter halva stektiden.
Låt köttet vila några minuter innan det skivas upp. Servera med gratäng, sky, morötter och broccoli.
Jordgubbar med socker och fruktvinäger
För 4 personer
300 g färska jordgubbar
2 msk strösocker
1 msk fruktvinäger (hallon- eller mangovinäger)
vispad grädde
citronmeliss
1. Skölj och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela i glas eller skålar.
2. Strö över socker och droppa över fruktvinäger. Låt jordgubbarna stå svalt i en halvtimme.
3. Garnera med en klick kall vispad grädde och några blad citronmeliss.