Men lägg inte sommardäcken i pannrummet över vintern. Med rätt förvaring håller de längre.
Rätt förvarade är det bara mönsterdjupet som avgör när det är dags att byta däck, inte hur själva gummit i däcket mår.
Att förvara sommardäcken är enklare än vinterdäcken, helt enkelt för att det är just vinter.
-- Däcken ska förvaras mörkt och svalt. Eftersom det är vinter blir det automatiskt svalt i de flesta förvaringsutrymmen, säger Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd.
Om du misstänker att det finns vägsalt på däcken bör du tvätta av dem först. Däcken ska helst inte ligga där det finns mycket elektriska maskiner och apparater. Dessa kan avge ozon, och det är inte bra för gummit.
Om däcken har fälgar spelar det ingen större roll om du staplar dem eller ställer dem upp. Bygg dock inte en för hög stapel av däck. Fyra däck på varandra är dock inget problem.
Det går också bra att hänga upp däck som är monterade på fälg. Däck utan fälg bör dock inte hängas eftersom de kan bli deformerade.
När Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, undersökte vinterdäck för några år sedan, visade det sig att däck som förvarats korrekt i tre år hade lika bra grepp som helt nya däck av samma märke.
Det är inte krav på vinterdäck vid vinterväglag förrän den 1 december, men redan nu är det dags att fundera på att byta. Ju kallare det är i luften, dessutom sämre fungerar nämligen sommardäcken. Gummiblandningen är gjord för varmare väder.
-- Vi brukar ha som tumregel att man ska byta till vinterdäck när det är fem plusgrader. Då slipper man bli överraskad när den första halkan slår till, säger Pontus Grönvall.
Dessutom behöver nya dubbdäck köras in för att dubben ska sätta sig i däcken. Då håller dubben längre. Det tar mellan 30 och 50 mil för att dubben ska sätta sig, och den sträckan ska man helst köra på barmark.
Men även gamla vinterdäck behöver köras en bit på barmark. Ofta bildas det en tunn hinna av gammalt gummi på däcken. Det nöts snabbt bort mot barmark.
Kolla lufttrycket i vinterdäcken. Har du för lågt tryck ökar slitaget samtidigt som väggreppet blir sämre och bränsleförbrukningen högre.