Att överraska vännerna på filten är alltid roligt. God jordgubbssaft eller en lätt vinbål kan hållas kyld ganska länge i en bra termos. Kyl i frysen innan ni sticker ut. Skiva i jordgubbar vid serveringen och häll upp ett immigt glas med läskande dryck.
Grönsakspaj med västerbottenostFör 6-8 personer
Till pajdegen:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
1 litet blomkålshuvud
100 g champinjoner
1 liten gul lök
1 röd paprika
3-4 tomater
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk fransk dijonsenap
150 g riven västerbottenost
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
1 krm svartpeppar
Kör samman degen i en matberedare eller hacka ihop den på arbetsbänken. Avsluta med vatten och några snabba tag. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Skär blomkålen i buketter, skiva svampen, hacka löken, skär paprikan i mindre bitar och riv vitlöksklyftan.
Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper och klä en pajform med löstagbar kant med degen. Förgrädda det tomma skalet i 250 graders ugn i 3-4 minuter.
Fördela grönsakerna i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, senap, ost, buljongpulver och peppar. Slå smeten över grönsakerna. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Sänk värmen i ugnen till 225 grader och grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter.
Wraps fyllda med grillad kycklingFör 4 personer (8 wraps)
4 kycklingfiléer
Till marinaden:
2 msk rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk curry
1 krm svartpeppar
salt (salta först efter grillningen)
Till fyllningen:
2-3 stjälkar blekselleri
1/2 gurka
2-3 späda morötter
8 blad romansallad
8 stora mjuka tortillabröd
Skär kycklingfiléerna i två delar. Blanda marinaden och vänd ner kycklingbitarna. Låt kycklingen stå och dra i 30 minuter.
Grilla kycklingen en dryg minut per sida. Kycklingen ska vara genomstekt med inte torrgrillad. Låt kycklingen svalna. Salta lätt.
Skär bleksellerin, gurkan och morötterna i stavar.
Lägg ut ett tortillabröd på arbetsbänken och placera en kycklingbit samt grönsaker mitt på brödet med den tilltänkta öppningen vänd uppåt. Vik först upp nederdelen av brödet och därefter viks kanterna in.
Packa wrapsen stående i en skål eller liknande så att de håller fast varandra. Eller linda en servett runt bröden så att fyllningen inte ramlar ur.
Blåbärsmuffins12 stora eller 24 mindre muffins
200 g smör
3 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Till fyllning:
4 dl blåbär
1 tsk strösocker
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk och vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det med en stor sked i smeten.
Blanda rensade blåbär och strösocker. Vänd ner blandningen i muffins-smeten försiktigt så att bären inte krossas.
Fördela smeten i muffinsformar. Fyll bara till drygt halva formen eftersom muffinsen jäser upp vid gräddningen.
Grädda i 20-25 minuter i mitten av en 175 graders ugn. Den längre tiden avser större muffins.
Salta mandlarFör 4 personer
200 g sötmandel
2 dl vatten
1 1/2 msk salt
Koka upp vatten och salt. Se till att saltet löser sig helt. Dra kastrullen från värmen och vänd ner mandlarna. Låt mandeln ligga i det salta vattnet i 10 minuter.
Sila av vattnet och sprid ut mandlarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten mitt i en 225 graders ugn i 7 minuter. Ta ut plåten och dra av mandlarna från plåten med hjälp av bakplåtspapperet. Låt mandlarna svalna.