Det är farten som är farlig

Det är en myt att gamla är farliga i trafiken. Däremot är den moderna trafiken en fara för äldre. Det går alldeles för fort.

Stockholm (TT Spektra)2004-05-21 04:53

- Vi lever i en fortkörarkultur. Det är tempot som är problemet, inte de äldre, hävdar Krister Spolander som skrivit boken "Äldre, mobilitet och nollvisionen".

I dag är drygt en miljon svenska bilförare över 65 år. År 2020 kommer de att vara runt två miljoner. Och de har inga planer på att sluta köra bil.

- De här människorna kommer att ställa nya krav både på biltillverkarna och samhället. De kommer att kräva bilar som är bättre anpassade för äldre och ett trafiksystem med lägre hastighetsgränser.

Nytt sätt att se

Det hävdar Krister Spolander. Hans bok är ett debattinlägg som väljer ett helt nytt sätt att se på de äldre trafikanterna.

- När jag gick igenom alla utredningar som gjorts inom EU och i USA så slogs jag av att alla ser de äldre bilförarna som ett problem. I stället borde vi se dem som ett bevis på att vi lyckats i vårt samhälle, att man som äldre kan vara mobil, säger han.

Okej köra fort

Krister Spolander har två huvudteser. Det ena är att äldre visst skadas mer i trafiken, men endast för att de är så sköra att de drabbas betydligt värre vid alla slags olyckor. Det andra är att det går för fort i trafiken.

- Att köra för fort anses av de flesta inte som ett riktigt brott. Bilföretagen gör reklam för hur fort deras bilar går. Allt är inriktat på potenta bilar med hög prestanda.

Krister Spolander tycker att hastighetsgränserna helt enkelt borde sänkas.

- Det vore bra för alla. Om hastighetsgränserna hölls skulle det ske minst 25 procent färre olyckor, men sannolikt räcker inte det. Man måste sänka gränserna för att de ska passa de äldre. Det är en ändring som skulle vara bra för hela samhället.

- Att äldre människor drar ner tempot i trafiken är inget negativt sett ur ett samhällsperspektiv. Det får en positiv effekt på trafiksäkerheten.

Skadas oftare

Inte heller är äldre människor farliga i trafiken. Enligt en ny rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, kör äldre människor försiktigare, tar mindre risker och har dessutom massor av erfarenhet.

Äldre människor är dock överrepresenterade i skadestatistiken. Men enligt VTI-rapporten beror inte det på att äldre är inblandade i fler olyckor, utan på att de är skörare och skadas oftare. I en olycka där en yngre förare bara får ett blåmärke får många äldre uppsöka sjukhus.

- Alla äldre blir skörare och långsammare. Men i dag har vi en fortkörarkultur på vägar- na. Det råder en intressekonflikt, säger Krister Spolander.

Dubbelt så många förare mellan 35 och 60 år är inblandade i dödsolyckor som förare över 65 år. Men när de äldre förarna är inblandade i allvarliga olyckor är det de själva som invalidiseras eller dör.

Överrepresentation

Orsaken till att så pass få äldre är inblandade i dödsolyckor beror inte bara på körskicklighet och lågt tempo.

- De ger sig helt enkelt inte ut när det är mörkt eller halt.

Äldre är dock överrepresenterade i korsningsolyckor, olyckor vid vänstersväng in på korsande väg och påkörningsolyckor bakifrån.

Men där pekar VTI-rapporten å andra sida på åtgärder: Byt fyrvägskorsningar mot rondeller, förbättra syn- och belysningsförutsättningarna, förbättra vägmärken och gör vägmärken och signaler större.

- Trafikmiljön måste förbättras för de äldre. Det finns inget val. 40-talisterna kommer inte att sluta köra bil bara för att de blir äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!