Det här är något i hästväg

Det här är verkligen något i hästväg! Ändå är det inte antalet hästar som imponerar hos VW Touareg V10 TDI, utan snarare hur starka de är.

Från förarplatsen kan man höja och sänka bilen, koppla in lågväxeln, låsa centraldifferentialen och justera stötdämparna.

Från förarplatsen kan man höja och sänka bilen, koppla in lågväxeln, låsa centraldifferentialen och justera stötdämparna.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2004-05-21 06:25

Med ett vridmoment på hela 750 Nm kan den nästan flytta berg.

Men det krävs E-körkort om man ska ha full glädje av bilen.

Under skalet är VW Touareg nästan identisk med Porsche Cayenne. Men till skillnad från sitt prestigetyngda syskon är "jätte-folkan" betydligt mera prisvärd. V10-versionen av Touareg är dock lite svårare att jämföra med Cayenne, för Porsche ger sig förstås inte in i dieselröken.

Kompetens dragbil

Faktum är att det inte finns någon konkurrent som i dag kan ställa upp en så här kompetent dragbil.

Men det är ju inte gratis. Nästan tre kvarts miljon! Men börjar man räkna på vad man får för pengarna så är det fortfarande konkurrensdugligt. Förutom den magnifika motorn ingår nära nog all utrustning som man kan önska sig. Automatlåda, luftfjädring, elektriskt ställbara komfortstolar, läderklädsel, bi-xenonstrålkastare, multifunktionsratt, nyckellöst start- och dörrsystem, jättestereo, med- och motlutassistens, regnsensor till vindrutetorkarna, klimatanläggning med mera.

Men det går faktiskt att få VW Touareg med exakt hälften så mycket motor under huven om man så vill. En rak 5-cylindrig diesel med nästan precis samma motorkapacitet som i Volvo XC90 D5. I Touareg V10 TDI har VW-ingenjörerna helt enkelt skruvat samman två sådana femmor. Resultatet är imponerande.

Förbluffande tyst

Förutom den enorma styrkan så har VW här fått en motor som balanserar ut sig själv på ett närmast idealiskt sett. Den arbetar förbluffande tyst och vibrationsfritt.

Det är egentligen bara vid kallstart som det klassiska dieselknattret gör sig påmint.

VW Touareg V10 TDI får dra mäktiga 3,5 ton och det gör den med lätthet. Men det krävs förstås E-behörighet i körkortet om man ska ha någon större glädje av den här dragarens kapacitet. Enbart bilen har en totalvikt över tre ton.

Det finns ju många så kallade stadsjeepar med fyrhjulsdrivning som egentligen inte är så duktiga som de ger sken av. Främst för att de i praktiken inte driver på alla fyra hjulen, dels för att de saknar lågväxel, dels för att de har en dålig markfrigång.

Stryk av Volvo

Utan möjlighet att spärra differentialerna, eller åtminstone bromsa dem, så blir det i verkligheten bara ett framhjul och ett bakhjul som driver om hela bilen hamnar på hal is. Och blir det riktigt tufft och tungt så måste det till en lågväxel. Sedan spelar det ju ingen roll hur många hjul som driver om bilen blir hängande på underredet.

I VW Touareg kan man från förarplatsen inte bara spärra mellandifferentialen, utan också koppla in en lågväxel och höja respektive sänka hela karossen 18--30 centimeter. Det ska till ren dumdristighet för att köra fast en bil med sådana här resurser.

Bilmodellen har inte haft någon större säljframgång i Sverige. Den har fått rejält med stryk av Volvo XC90, som lanserades i ungefär samma veva och som framstår som ett humanare och krockvänligare alternativ. Men tysken är betydligt mera kompetent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!