Under huven i vår testbil sitter dock den nya 2-litersmotorn, som är en liten pärla. Den nya uppgraderade versionen av koreanska Hyundai Elantra lanserades i Europa nu i höstas och modellen fortsätter att vara ett prisvärt alternativ i småbilsklassen.
Nya strålkastare, en ny grill och en lite annorlunda linjeföring ger i kombination med nya baklyktor och nya stötfångare intrycket av att bilen har blivit större.
Fast egentligen har den bara vuxit 25-30 millimeter i längd (beroende på om man väljer fyra eller fem dörrar) och blivit fem millimeter bredare, så det är mest en synvilla. Det här är i grunden samma bil som "gamla" Elantra.
Egentligen skulle man väl önska att Hyundai ägnade mer resurser åt att ändra innehållet i sina bilar än att ständigt ändra utseendet. Finns det något annat bilmärke i världen som har ett så diffust formspråk som Hyundai?
En Volvo, en Saab, en BMW eller en Mercedes känner du ju omedelbart igen, även när det kommer helt nya modeller - därför att de har ett tydligt formspråk - men vem hittar den gemensamma nämnaren i utseendet hos en Hyundai?
Den gamla basmotorn på 1,6 liter och 105 hk lever vidare, men som alternativ kommer också en ny 2-liters bensinmotor och en 2-liters turbodiesel. Den svenske importören avvaktar dock de nya skatteregler som lär presenteras nu i sommar innan man tar beslut om att eventuellt ta in dieseln till Sverige.
Så i vår testvagn sitter den nya bensinmotorn. Ny och ny förresten - den är baserad på den tidigare 1975 cc-maskinen, men har fått ny elektronik och variabla ventiltider som ger en effektivare förbränning. Motorn har därmed blivit både snålare och starkare. Effekten har ökat till 143 hk.
Körmässigt är den nya motorn faktiskt imponerande. Snäll och smidig och samarbetsvilligt långt ner på varvskalan. Dessutom rör sig bränslemätaren behagligt långsamt. Fabriken anger 0,76 liter milen och det har inte varit några problem att hålla.
Även chassiet är uppgraderat hos nya Elantra och köregenskaperna är utmärkta, om än inte direkt uppfriskande. Men man köper kanske inte en Hyundai Elantra om man ska köra bil främst för nöjes skull?
Skivbromsar runt om och låsningsfritt system är standard.
Och apropå standard så var det just med en hög nivå på standardutrustningen som Hyundai en gång slog sig in på västvärldens bilmarknader - först i USA och sedan i Europa.
Elantra GLS har servostyrning, elfönsterhissar fram och bak, elektriskt justerbara och uppvärmda backspeglar, dubbla krockkuddar och sidokrockkuddar fram, elektronisk startspärr, centrallås, farthållare, strålkastarrengörare, sex högtalare samt inifrån öppningsbar tank- och baklucka som standard.
Med Comfort-paketet för 5 000 kronor får man dessutom luftkonditionering, dimljus och larm.
Må vara att Hyundai är ett litet märke i Sverige och att det ju inte kryllar av Elantra-bilar på svenska vägar, men faktum är att sedan den första Elantran rullade ut från fabriken i Ulsan i Korea i oktober 1990 har modellen sålts i över tre miljoner exemplar. Därmed är den Hyundais mest sålda modell.