Det råder delade meningar om vem som var först med en crossover. Alltså en mix mellan två olika biltyper. Men Volvos fyrhjulsdrivna Cross Country blev i alla fall en omskakande överraskning för konkurrenterna. Och säljframgångarna överraskade till och med Volvo.
För sanningen var ju att den här Volvo-modellen bara var en kompromiss, en mix, i väntan på den riktiga stadsjeepen XC90.
Medan Volvo alltså valde att mixa en terrängbil med en vanlig kombi så har Mitsubishi nu valt att mixa kombibilen med en familjebuss - för att eliminera bussformatet men ändå behålla bussens praktiska egenskaper.
Som vanligt när man kompromissar så får man ge upp en del. Mitsubishi Grandis är inte lika luftig och rymlig som exempelvis Peugeot 807, som är en traditionell familjebuss. Och man sitter inte lika högt. Men köregenskaperna är bättre. De är nästan till hundra procent som hos en personbil. Dess- utom är den smart och flexibel. Så även om man inte kan trava resväskor och barnvagnar lika högt där bak, som hos en "riktig" familjebuss, går den att utnyttja som en rejäl packåsna de få gånger det verkligen behövs.
Fast ska man åka sju personer med full semesterpackning blir det förstås trångt. Å andra sidan, med sju åkande i bilen så konsumeras en stor del av bilens tilllåtna lastkapacitet (625 kg), så då får man ju ändå inte ta med sig så mycket bagage.
Mitsubishi Grandis är alltså en uppblåst Galant-kombi, eller en slankare Space Wagon, om man så vill. Framför allt är den vackrare än dem båda - och ritad av en fransman, Olivier Boulay. En del av linjerna känns igen från konceptbilarna Space Liner och CZ3 Tarmac, som stod på salongen i Tokyo redan 2001.
Grandis drivs av en 2,4-liters bensinmotor med fyrventilsteknik, förstås, men dock med bara en enkel överliggande kamaxel som klarar av att reglera samtliga 16 ventiler. Kamaxeln har tre nockar för varje insugsventil som ger olika lyfthöjder vid olika varvtal och därmed bättre fyllnadsgrad på både låga och höga varv.
Den nyutvecklade motorn är dock inte direktinsprutad, det vill säga ingen GDI-motor som varit lite av Mitsubishis "baby". Om man ska tolka det så att Mitsubishi nu ger upp den här tekniken är oklart.
Bilen går att få i tre olika utrustningsnivåer, Inform, Invite och Intense, och med antingen sex eller sju sittplatser. De bakre stolarna fälls med ett par enkla handgrepp ner i golvet och behöver alltså inte lyftas ur för att ge extra bagageutrymme.
Man åker tyst och komfortabelt, speciellt i den sexsitsiga versionen, och säkerhetsnivån är hög med krockkuddar och krockgardiner. Fast de sistnämnda sträcker sig tyvärr inte till den tredje stolsraden. Och tittar man i utrustningslistan för den billigaste Inform-versionen kan man få för sig att bilen har antisladdsystem (MACS) men det är bara varningslampan(!) som är standard. Ska man verkligen ha antisladd och antispinn så kostar det 12 900 kronor extra. Dyrt! Visserligen får man farthållare och tonade bakrutor på köpet, men ändå . . .