Fast vid Volvos framtidslaboratorium i Camarillo i USA är det här bara en av många framtidskoncept.
Timing! Det är A och O för bilindustrin i dag. Att vara ute i rätt tid -- inte för sent och inte för tidigt. Och då gäller det förstås att veta vad som är på gång, vilka trender som är i sin linda och vilka politiska beslut som är troliga, så att man kan ha rätt biltyp i produktion i precis rätt tid.
Det är just det man sedan 1986 jobbar med hos VMCC i Camarillo i USA. I den av sträng sekretess omgivna anläggningen i det solheta Kalifornien arbetar 19 personer med att tolka trender, pröva ny teknik och skapa morgondagens design. Men det är också viktigt att kunna känna av vartåt de politiska vindarna blåser.
För första gången har nu en liten grupp journalister släppts in i det allra heligaste vid Volvo Monitoring and Concept Center.
Chefen för VMCC i Camarillo heter i dag Lars Erik Lundin, en gång projektledare för Volvo V70. Men det var en annan genuin bilmänniska som kom med idén till ett framtidslaboratorium och som också skapade VMCC för snart 20 år sen: Dan Werbin.
- Många nya trender har ju startat här i Kalifornien och det finns än i dag en väldig experimentlusta i den här delen av världen, är Werbins förklaring till att man ville vara just i Kalifornien.
- Men VMCC ska inte bara följa trender utan också omsätta dem i koncept som kan bli verklighet i framtiden, fortsätter han.
Här jobbar ett team med både beteendevetare, marknadsforskare, tekniska doktorer, duktiga ingenjörer och hängivna designer.
VMCC har också ett intimt samarbete med Donald Brens miljöuniversitet i Santa Barbara där chefen för fakulteten, Dennis J Aigner, hävdar att det akuta problemet för bilisterna i de amerikanska storstäderna just nu tycks vara -- trängseln.
- Det spelar ju ingen roll om bilarna drivs med bensin, diesel eller vätgas när de inte kommer någon vart, menar han. Köerna är oändliga och den totala trafikinfarkten mycket nära.
När det gäller avgaser och luftföroreningar är ju bilindu- strin i dag tämligen ense om hur de ska åtgärdas, med vätgas och bränsleceller, men hur ska bilarna i övrigt se ut och vara konstruerade om 10--15 år?
- De måste ta mindre plats. Det är en förutsättning för att vi över huvud taget ska kunna köra bil i framtiden. Trängselproblemen är mycket påtagliga i just den här delen av USA, hävdar VMCC-chefen Lars Erik Lundin.
Själv åker han motorcykel. Eller flyger i sin egen flygmaskin.
- Här i Kalifornien sitter folk fast i bilköer i 90 timmar om året, utöver den tid det normalt skulle ha tagit att färdas till och från jobbet, berättar Dennis J Aigner.
Det motsvarar ju över två arbetsveckor i bortkastad tid!
Volvo Tandem skulle kunna vara lösningen på problemet. En så kallad nanobil som tar mycket mindre plats än en "vanlig" bil. Här sitter man två i rad, som på en motorcykel, men man åker enligt Volvos tekniker fortfarande lika säkert som i en vanlig Volvo. Bland annat med hjälp av smarta krockgardiner och en unik stolskonstruktion som kan fånga upp krockenergin vid en eventuell olycka.
VMCC har tagit fram flera olika varianter på tandemtemat och den enkla prototyp som vi får provköra är batteridriven. I framtiden kan det bli fråga om vätgas eller biobränsle.
Hos Volvo tror man nu inte att det här ska bli den nya familjebilen, inte ens på lång sikt, men kanske den förnuftiga andrabilen, för korta resor. I USA är andrabilen i dag vanligtvis en jättelik SUV eller en väldig pickup.
Den ekvationen går inte längre ihop. Det börjar till och med amerikanerna själva inse.