Den här menyn innebär minimal arbetsinsats och maximal tid för umgänge med släkt och vänner. Laga recepten och du lär bli förvånad över hur enkla de är. Det mesta går dessutom att fixa i förväg.
Glad påsk på er!
EN HEL SIDA PÅSKMAT: Kolla våra påskrecept från förr om åren!
Två sorters silltapas
6 portioner
Tapas på sill är en genial uppfinning. Små och naggande goda munsbitar som kan byggas efter tycke och smak.
Potatis:
12 kokta små potatisar
1 dl crème fraiche
1 liten rödlök, skivad
1-2 burk valfri sill, t ex Lucullus eller matjessill
dill till garnering
Gubbröra:
1 liten rödlök, finhackad
smör
2 hårdkokta ägg, hackade
1 liten burk ansjovis à 55 g, hackad
2 msk hackad persilja
2 msk gräddfil eller crème fraiche
nymalen svartpeppar
3 skivor grovt bröd
gräslök till garnering
Med potatis: Skär av lite på potatisen så att den står stadigt och blir platt ovanpå. Lägg på en klick crème fraiche på varje och toppa med lite rödlök. Rulla sillbiten och stick in en tandpetare. Kör ner tandpetaren i potatisen. Garnera med dill.
Med gubbröra: Stek löken lätt i smör så att den mjuknar något. Låt svalna.
Blanda lök, ägg, ansjovis, persilja och gräddfil. Peppra ordentligt. Dela brödskivorna i trekanter. Lägg en sked gubbröra på varje. Garnera med gräslök.
Johanssons ingefärshalstrade Salmalax
6 portioner, 6 timmar
Ett favoritrecept från en god vän. Här är laxen nästan rå, ungefär som en smakrik form av sashimi, därför passar Salmalax utmärkt, som garanterat går att äta rå och är av prima kvalitet. Med annan lax kan man be fiskhandlaren skära bort slaksidan.
750 g Salmalax, alt. färsk skinnfri laxfilé, slaksidan bortskuren
2 msk olivolja
4 msk dijonsenap
cirka 5 cm färsk ingefära, finhackad eller riven
1 knippe salladslök, strimlad
1/2 dl japansk soja
3 msk söt soja (ketjap manis, finns i asiatiska hyllan)
2 msk sesamfrön
Putsa bort alla mörka partier på laxen och rester av skinnet. Skär bort slaksidan ("långsidorna") om inte fiskhandlaren redan har gjort det.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Halstra laxen i cirka 30 sekunder på varje sida. Det ska vara riktigt hett och gå riktigt fort! Den som vill kan förstås halstra den längre, men rätten blir inte densamma.
Lägg upp laxen på en skärbräda. Bred på dijonsenap på båda sidorna. Strö över ingefära och salladslök. Svep in laxen i plastfolie och lägg i kylen i 5-6 timmar.
Blanda sojasorterna. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de börjar dofta och få lite färg. Häll fröna i såsen.
Skär upp laxen i cirka 5 mm tjocka skivor. Servera med sojasåsen, spenatsallad och smörslungad mandelpotatis.
Chokladkaka med rom och passionsfruktsgrädde
10 portioner
En maffig chokladkaka hör påsken till. Baka den i förväg så att du får gott om tid till själva påskfirandet.
240 g mörk choklad, 70 procent, hackad
100 g mjölkchoklad, hackad
340 g osaltat smör
6 ägg
1 dl mörk rom
2 1/2 dl socker
ströbröd
3 dl vispgrädde
6 passionsfrukter
florsocker
mynta och passionsfrukt till dekor
Smält de båda chokladsorterna med smöret i vattenbad eller försiktigt i omgångar i mikron. Låt svalna.
Vispa äggulorna. Häll ner dem i chokladen tillsammans med rom och 2 dl socker och vispa tills du får en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sakta resten av sockret under ständig vispning tills du får en maränglik smet. Häll hälften av marängsmeten i chokladsmeten och fortsätt vispa. Vänd sedan försiktigt ned resten med en slickepott.
Smörj och bröa en kakform med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i 175 grader i 40-50 min beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Låt svalna i 15 min innan du lossar kanterna. Låt sedan svalna helt och hållet. Kakan ska se lite ihopsjunken ut.
Vispa grädden och blanda med passionsfrukternas innehåll. Eventuellt kan du ha i en skvätt rom också.
Pudra kakan med florsocker och servera med passionsgrädden. Garnera med lite färsk mynta och passionsfrukt. (TT Spektra)
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se
Recept: Mia Gahne
Assistent: Malin Winqvist