I grunden är det här en Citroën C3. Fast till och med grunden är omgjord. För att bilen ska hålla ihop även när man plockar sönder den (!) har det krävts en och annan förstärkning.
Poängen med Pluriel är just att den går att plocka isär. Och möblera om.
Antingen kör man Pluriel som en vanlig bil med plats för fyra åkande, eller som en panoramabil där man med några enkla grepp öppnar hela taket. Ett annat alternativ är att fälla ner taket i en kassett, som sedan i sin tur fälls ner i bagagerummet - så har man en cabriolet.
Plockar man sedan bort fönsterbågarna så får bilen en helt ny profil och blir en spider, eller en roadster om man så vill. Så finns det ytterligare ett alternativ - att fälla ut bakluckan och vika ner baksätena. Då har man plötsligt en liten pickup.
Hur kul nu en sådan här bil är i långa loppet vete sjutton, speciellt i Sverige där man ju inte kan åka öppet så väldans många dagar per år.
Men för unga aktiva bilköpare som ska köra både till jobbet, till kompisarna, till stranden, till hockeyträningen, till ridskolan... Tja, då kanske flexibla Citroën Pluriel är ett smart val. Fast vad händer om man har plockat bort fönsterbågarna och lämnat dem hemma i garaget när det plötsligt börjar regna?
Citroën Pluriel ser ungdomligt kul ut, så man blir garanterat sedd, och som grädde på moset är den också riktigt uppfriskande att köra. I alla fall med 1,6-litersmotor och halvautomatisk växellåda (SensoDrive), som manövreras med så kallade paddlar vid ratten. Vill man ägna sig åt något annat än att växla så kan man med en knapptryckning låta automatiken ta över.
Det går att få Pluriel med en mindre 1,4-liters drivkälla och konventionell växellåda, som är 13 000 kronor billigare, men då försvinner lite av bilens charm.
Pluriel är lika hög och praktisk att ta sig i och ur som vanliga Citroën C3. Och trots en något annorlunda halvstel bak- axelkonstruktion, utvecklad enbart för Pluriel, så rullar den i princip lika tyst och komfortabelt som basbilen. Som det anstår en Citroën.
Fast det är trångt bak. Å andra sidan är det inte så kul att sitta där om man åker öppet.
Ändå har Citroën med en enkel liten "flärp" på vindrutebågen lyckats bryta den turbulens som uppstår i kupén vid landsvägsfart. Behåller man sedan fönsterbågarna på, så blir vindbruset inte alls särskilt besvärande. Och ändå åker man ju öppet, med bara himlen som tak.
Instrumenteringen med digital hastighetsmätare, varvräknare à la badrumsvåg och lysande grafik för bland annat bensinmätaren är förstås poppigt, men inte så praktiskt.
Det generösa utbudet av små fack och lådor bokför vi dock i spalten "praktiskt".
Ratten är ställbar i både höjd- och längdled. Styrningen har en elektrohydraulisk servo och säkerhetsutrustningen omfattar två krockkuddar fram och sidokrockkuddar i framstolarna. Antispinn och antisladd kommer längre fram i produktionen.