Våffeldagen närmar sig. Leta fram järnet ur gömmorna och bjud in till våffelkalas. Ingen blir ledsen av en våffla. Det är festligt, frasigt och folkkärt.
Vi lever i ett land nedlusat av pulvermix. Inte minst när det gäller våffeltraditioner. Jag tycker att det är lite synd. Visst kan det vara praktiskt och smidigt, men sååå himla svårt är det faktiskt inte att vispa ihop en smet själv.
Dessutom ger det en osökt chans att variera sig och hotta upp själva våffelkonceptet. Bara för att vi ätit frasvåfflor med sylt och grädde i alla tider betyder det inte att det inte går att vara nyskapande. Vi pratar våffelsmet - inte cement. Förändringar är faktiskt tillåtna.
Skapa något nyttBåde smeten och tillbehören tål att trollas med. Våfflor behöver absolut inte vara en söt efterrätt. De kan med fördel behandlas som crêpes eller blinier - skönt salta, krämiga eller syrliga tilltugg passar fint till de varma godingarna. Testa också att smaksätta smeten med någon personlig favorit - det kan vara allt från färska örter till vit choklad.
Rotsaksvåfflorna här intill är ett av mina personliga favoritrecept. En gammal klassiker har fått helt nya kläder, men grundkonceptet är oförändrat.
Nu är ju våfflor kanske inte världens sundaste mat, just därför är det väl alldeles lagom att bara äta dem en gång året.
En förväxlingEnligt legenden var det just den 25 mars som ängeln Gabriel uppenbarade sig för jungfru Maria med den glada nyheten att hon väntade en liten frälsare. Ända sedan 600-talet har därför juldagen minus nio månader firats som Jungfru Marie Bebådelsedag.
På sina håll fick den heta "Vårfrudagen", som syftar på Maria. Men uttrycket ligger lite klumpigt i munnen och med tiden blev det mer likt "vafferdagen", som i sin tur förvanskats till "våffeldagen". Och då gäller det alltså att baka våfflor. Så passa på att ge järnet medan tiden är inne.
RECEPT
4 portioner, 30 minuter
Piffa till våfflorna med dill och en kalasgod topping.
Våffelsmet:
50 gram smör
2 ägg
3 dl mjölk
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 rejäl knippa dill
Topping:
100 g kallrökt skivad lax
1/2 dl Kalles kaviar
2 msk riven pepparrot
cirka 1 tsk citronsaft + lite rivet skal
200 g philadelphiaost
nymalen svartpeppar
salt
färsk basilika
1 tomat
Börja med röran: Skär laxen i strimlor. Blanda med kaviar, pepparrot och philadelphiaost. Smaka av med citron, peppar och salt. Låt stå och samla smak medan du gräddar våfflorna.
Gör våffelsmeten: Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop äggen med 1 dl mjölk. Rör ihop de torra ingredienserna och hackad dill. Vispa ner blandningen i äggsmeten, rör sen i den återstående mjölken. Rör ner nästan allt smöret, spara lite att pensla våffeljärnet med. Grädda våfflorna.
Servera genast med laxröran, dekorera med färsk basilika och några tomatklyftor.
Rotfruktsvåfflor med rom
4 portioner, 90 minuter
Dessa matiga våfflor smakar suveränt med rom, gräddfil och hackad rödlök.
cirka 400 g rotfrukter, t ex rotselleri, kålrot och/eller morot
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
4 1/2 dl mjölk
1/2 dl öl
3 ägg
1 dl vetemjöl
salt
nymald svartpeppar
italiensk salladskrydda
riven muskot
Topping:
1 rödlök
smör till gräddning
2 dl gräddfil eller crème fraiche
1 burk svart rom
1 burk röd rom
Skala rotfrukter och vitlöksklyftor. Skär rotfrukterna i mindre bitar och låt koka sakta tillsammans med vitlöken i grädde och mjölk tills bitarna mjuknat. Låt rinna av, men spara gräddmjölken. Kör grönsakerna till mos med mixer eller mosa med gaffel.
Blanda moset med 1 1/2 dl av gräddmjölken, öl, två ägg och en extra gula, samt mjöl. Tillsätt kryddor och smaka av. Låt smeten stå och svälla i en timme. Hacka under tiden rödlök fint.
Hetta upp ett våffeljärn och smörj med lite smör. Grädda våfflorna gyllenbruna.
Servera med gräddfil, svart och röd rom och finhackad rödlök.
Chokladvåfflor med hallongrädde
4 portioner, 45 minuter
En läcker variation på våfflor som sötsak.
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
1/2 dl kakao
150 gram mörk choklad
50 gram smör
3 ägg
3 dl mjölk
Topping:
3 dl grädde
1/2 dl flytande honung
1 pkt tinade hallon, 225 g
1/2 dl florsocker
ev färska hallon
Blanda de torra ingredienserna till våfflorna i en skål. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller i omgångar i mikron. Smält smöret.
Vispa ägg, mjölk, smör och choklad till en jämn konsistens och blanda med de torra ingredienserna.
Vispa grädde och honung. Rör ner hallonen lite slarvigt. Spara några extra hallon till dekoration.
Grädda våfflorna och pudra dem med lite florsocker. Servera med hallongrädden och eventuellt färska hallon som dekor. (TT Spektra)