Dåliga tider behöver ju inte innebära dålig mat. Bara för att ekonomin är i gungning måste vi ju nödvändigtvis kalasa på falukorv på självaste nyårsafton.
Jag skulle i stället vilja slå ett slag för den tidlösa kanapén. En trofast festprisse som hängt med såväl i balsalar som på Nobelmiddagar och vid hovet. Nog borde den duga åt vanligt folk.
Kanapén är en fåfäng, prålig liten tingest som utger sig för att vara betydligt tjusigare än sitt rätta enkla smörgåsjag. Pyntad till hörntänderna och nätt i formatet anger den ackordet för nyårsstämningen. Utan att kosta finskjortan. Så länge man inte väljer att lasta kreationen med iransk kaviar, gåslever och tryffel förstås.
En munsbit
Burdust uttryckt handlar det i själva verket om simpla mackor förklädda till finlirare. Finessen är att göra dem så pass små att de kan passera för munsbitar. Man ska helt enkelt kunna ta dem i en tugga, max två. Samt göra dem så fina man någonsin förmår. Allt handlar sålunda om stil och storlek.
För att få till den där extra lilla piffigheten kan man med fördel använda sig av så kallade utsticksmått. De funkar ungefär som pepparkaksformar, fast lite vassare. Köksbutiker säljer dem i alla möjliga storlekar, former och varianter. Runda, ovala, kvadratiska och vågiga.
Känns det som en onödig investering kan man använda sig av runda pepparkaksformar eller helt enkelt skära med en vass kniv runt ett glas. Huvudsaken är att man skär bort kanterna på brödet. Resultatet ska snarare andas engelsk tebjudning på galoppbanan än prickig korv-macka på raggarfiket.
När brödet väl är kantskuret är det bara att smöra och pynta loss efter eget huvud och plånbok. Ett glas bubbel till och kalaset kan börja.
Getostkanapé på rostat fullkornsbröd
8 stycken, 15 minuter
4 skivor fullkornsbröd
1 äpple
1 tsk citronsaft
80 g bredbar getost
4 tjocka skivor hård getost
2 msk plommonmarmelad
färsk timjan
Rosta brödet ganska hårt. Skiva äpplet, ta bort kärnor och kärnhus och pressa över citronsaft. Bred på den mjuka osten, toppa med en äppleskiva och sedan den hårda osten. Dela i två delar. Skär till snygga rektanglar. Toppa med plommonmarmelad och färsk timjan.
Polarkanapé med renstek, currymajo och syltlök
9 stycken, 15 minuter
3 polarkakor
1 dl majonnäs
1 tsk curry
1 msk hackade cornichons
salt
smör
4 skivor renstek
2-3 msk syltlök
krasse
svartpeppar
Ta ut rundlar i polarkakorna, med utsticksmått, pepparkaksformar eller skär runt ett glas.
Blanda majonnäs med curry och hackade cornichons. Smaka av med lite salt.
Bred smör på polarkakorna, fördela renkött och currymajo ovanpå. Toppa med syltlök och krasse. Dra några varv med svartpepparkvarnen över.
Blinier med rökt lax, citronkräm och svart rom
8 stycken, 15 stycken
8 blinier eller plättar (finns att köpa färdiga)
4 skivor rökt lax
gräslök
1 dl crème fraiche
1 citron
1/2 rödlök
2 msk strimlad gräslök
1 burk svart rom
nymalen svartpeppar
Använd blinierna eller ta ut små rundlar i plättarna med utsticksmått, pepparkaksmått eller skär runt ett glas.
Blanda crème fraiche med rivet citronskal och en tesked av saften. Skala och finhacka rödlöken och blanda med gräslök.
Fördela laxen på blinierna. Toppa med citronkräm, svart kaviar och lökblandningen. Peppra.
Krabbkanapéer på knäcke med lime och rosépeppar
12 stycken, 15 minuter
1 burk krabba (à cirka 170 g)
100 g philadelphiaost
1 lime
1 tsk rosépeppar
salt
1 skiva runt knäckebröd
Låt krabban rinna av i en sil och pressa ur vätskan med baksidan av en sked. Blanda med philadelphiaost och rivet limeskal. Smula ner rosépeppar och smaka av med lite salt och limesaft. Bryt knäckebröd i bitar. Bred på röran precis innan servering så att brödet inte mjuknar. Dekorera med extra rosépeppar och rispat limeskal. (TT Spektra)