Det finns middagar man aldrig glömmer. Stunder som aldrig kommer tillbaka, där känslor, bultande hjärtan och darriga fingrar mötts över tallrikar med gudomligt tillagade råvaror genom någon sorts förunderligt välsignad tajming signerad Cupido, Gud, Tore Wretman eller vilken högre makt man nu råkar tillbe.
Men dessa stunder inträffar ju inte så ofta, vilket vi kanske ska vara tacksamma för. Då hade vi knappast förmått att uppskatta dem på samma sätt. Högsommar 365 dagar om året, champagnefrukost varje vardag eller Los Lobos-konsert sju dagar i veckan kan låta som en härlig idé på papperet, men magin hade snabbt mist sin glans.
Därmed inte sagt att man gör klokt i att lägga sig ner och vänta på tristessen, döden eller skilsmässan och endast servera falukorv framför tv:n tills endera alternativet infinner sig.
Sällskapet avgörande
Mat och kärlek hör ihop. Så är det bara. Man vill äta och njuta av det allra godaste med den man älskar mest. En gourmetmiddag på flottaste finkrogen i sällskap av stentrista styrelseledamöter smakar papper. En köttfärssås gjord med omsorg, tid och en skvätt vin kan nå himmelska höjder tillsammans med någon som fyller en vrå (eller fyra) i hjärtat.
Och även om man inte är en lallande nyförälskad trafikfara för jämnan bör man unna sig själv och sin älskade en romantisk middag då och då. Skaffa barnvakt, boka bord, skippa strykningen, innebandyn eller dokusåpan. Satsa allt krut på kulinarisk kärlek - hemmavid eller på lokal.
Choklad ger ett rus av förälskelse
Sedan finns det förstås tusen och en teorier om vad man ska stoppa i sig för att få fart på sexlusten. Alltifrån ostron, sparris och jordgubbar till underliga dekokter. Choklad lär dock ha viss mikroskopisk bevisad effekt eftersom det ger en form av knarkliknande förälskelserus. Men å andra sidan måste man i så fall sätta i sig så stora mängder choklad för att komma någon vart att viktuppgången lär få motsatt effekt...
Underskatta aldrig effekten av en riktigt, riktigt god middag på tu man hand. Då klappar alla hjärtan lite extra.
2 portioner, 45 minuter
En sensuell förrätt med fruktig hetta. Går även att laga på rå fisk som lax eller tonfisk. Kolla i förväg så att din älskade gillar koriander, ersätt annars med färsk mynta (koriandern alltså, inte kärleken).
1 mango (eller 1/2 paket frusen)
1/2 papaya
2 schalottenlökar
3 tomater (mogna!)
1-2 röda chilifrukter
2 lime
1 dl mangojuice (eller annan tropisk juice)
2 msk het ketchup eller chilisås
några stänk chipotle-tabasco
1 kruka koriander
salt
250 g skalade stora räkor (ej råa)
1 påse blandad jungfrusallad eller liknande
Skala och kärna ur mangon och papayan. Skär fruktköttet i lika stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Kärna ur och tärna tomaterna smått. Finhacka chilin (med eller utan kärnor, beroende på vilken styrka din kära pallar).
Blanda allt hacket i en skål. Tillsätt pressad lime, mangojuice, het ketchup eller chilisås och chipotle-tabasco. Hacka koriandern slarvigt och rör i. Smaka av med salt.
Häll ner räkorna, blanda väl och låt stå och dra i en halvtimme. Servera på en bädd av gröna blad.
2 portioner, 15 minuter (plus ev. tining)
Amerikansk hummer är förvånansvärt prisvärd. Köp i förväg och tina långsamt i kylen. Tillsammans med den här såsen blir vem som helst knäsvag.
1 kokt hummer, färsk eller tinad
blandade salladsblad eller rucola
1 liten mango
1 dl lätt-crème fraiche
1 msk mango chutney
några droppar tabasco
1 msk hackad gräslök
salt
rostat bröd
Köper du frusen hummer bör den tinas långsamt i kylen i minst ett dygn. Köper du färsk, be handlaren knäcka klorna (annars kan du göra det själv med en nötknäckare). Arrangera salladsblad på ett avlångt fat, lägg upp hummern, kluven på längden eller hel.
Skala och kärna ur mangon, tärna fruktköttet smått. Blanda med crème fraiche, mango chutney, tabasco och lite finhackad gräslök. Smaka av med salt.
Rosta bröden och stansa ut hjärtan med pepparkaksform. Ställ såsskålen på fatet och lägg brödet bredvid. Ät med fingrarna, dela, doppa och njut.
2 portioner, 45 min
En huvudrätt som är helt rätt: fräsch och förförisk på samma gång.
2 schalottenlökar
olivolja
1 citron
1 apelsin
2 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio
2 dl vitt vin
cirka 1/2 l kycklingbuljong
1 dl färskriven parmesan eller pecorino
1/2 dl hackad bladpersilja
2 + 2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
6 pilgrimsmusslor
2 lime
Skala och hacka schalottenlökarna riktigt fint. Tvätta citrusfrukterna noga. Skala citronen och apelsinen tunt med en potatisskalare. Finhacka skalet.
Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad kastrull. Låt riset och löken fräsa sig glansiga och genomskinliga. Tillsätt vinet och låt absorberas under omrörning. Pressa citronen och apelsinen i tillsammans med en kopp sjudande buljong. Rör om och häll i mer buljong när vätskan sugits upp. Fortsätt tills buljongen är slut eller riset är klart, det tar cirka 20 minuter. Gör mer buljong om det behövs.
Rör ner det hackade citrusskalet tillsammans med 2 msk smör, riven ost och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och rör om ordentligt. Sätt på lock.
Blanda 2 msk smör med rivet limeskal.
Hetta upp en stek- eller grillpanna. Pensla pilgrimsmusslorna med lite olja, salta och peppra. Halstra dem hastigt så att de får färg runtom. Trä upp på spett.
Lägg upp risotton på två tallrikar och arrangera spetten med en klick limesmör ovanpå.
2 portioner, 45 minuter
Har du en hjärtform blir glassen sanslöst tjusig. Annars går det bra ändå.
1/2 l färska jordgubbar
cirka 1/2 dl amarettolikör
cirka 1 l vaniljglass av god kvalité
Skiva jordgubbarna och lägg i en skål tillsammans med amaretton. Låt marinera i minst en halvtimme.
Tina under tiden glassen något, skeda upp och fyll en hjärtformad form med glass ända upp till bredden. Om man smörjer den något med smör eller olja lossnar glassen lättare sen.
När glassen frusit igen stjälps den upp på ett vackert fat. Arrangera jordgubbarna runt om och häll marinaden över.
Äts med två skedar och mycket kärlek.
//bilder: 5