Därefter blir det fiskpinnar och chokladmousse. Men lugn, det blir hemlagat! Fiskpinnarna är i grunden fina bitar av torsk som paneras med pankoströ, ett asiatiskt ströbröd som vid stekning ger en fantastiskt frasig skorpa.
Lätt röraSjälvklart kan man även panera i vanligt ströbröd, men då gäller det att välja ett strö som inte innehåller rågbröd. Kolla innehållsförteckningen och förvissa dig om att ströbrödet är gjort på vetebröd. Råg har en stor förmåga att bränna i stekpannan och något tristare än bränd, panerad fisk finns nog inte.
Fisken serveras med en lätt räkröra gjord på krämig yoghurt, en klick majonnäs, hackade räkor och citronzest, alltså det yttersta rivna skalet från en citron. Överdosera inte, det räcker med en eller möjligtvis två nypor.
FavoritdessertChokladmousse är en dessert som nästan alla gillar, men den är samtidigt lite för vanlig för att vara en riktig favorit. Varför då? kan man fråga sig. Antagligen bottnar tveksamheten i allt för många pulvermousser.
Vispar du själv från grunden blir det något helt annat.
Och skulle barnen vara någon annanstans kan det bli en riktig vuxendessert med ett par droppar citruslikör i smeten.
Gratinerade rökta musslorFör 4 personer
2 burkar rökta musslor, cirka 200 g avrunnen vikt
100 g färska champinjoner
150 g riven mozzarellaost
1 krm svartpeppar
1 msk finhackad gräslök
8 skivor kavring
Att äta till:
blandade salladsblad
1 msk färskpressad citronsaft
bladpersilja
1. Låt musslorna rinna av i sil. Skär champinjonerna i ganska tunna skivor. Skär bort kanterna från den skivade kavringen.
2. Varva musslor och svamp på brödskivorna. Strö över varsamt med svartpeppar och fint hackad gräslök. Avsluta med riven mozzarella. Så långt kan förrätten förberedas.
3. Värm ugnen till 225 grader. Gratinera musselmackorna mitt i ugnen till dess osten smält ner och fått lite färg. Servera med blandade blad som kryddats med några droppar färskpressad citron samt stora kvistar bladpersilja.
Pankopanerad torskfilé med lätt räkröra och citronzestFör 4 personer
600 g skinn- och benfri torskfilé
3 msk vetemjöl
1 ägg
3–4 dl pankoströ
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till räkröran:
2 dl naturell yoghurt, 10 % fetthalt
1 dl majonnäs
300 g oskalade räkor
1 krm färskrivet citronskal
Att äta till:
kokt potatis
citron
blandade blad
1. Skala räkorna. Att köpa oskalade räkor, helst färska, gör verkligen skillnad. Ta undan några stora exemplar till garnering. Hacka resten grovt.
2. Blanda krämig yoghurt och majonnäs. Vänd ned de hackade räkorna. Tvätta citronen i hett vatten och riv av det yttersta gula skalet. Blanda ner det rivna skalet i räkröran. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Dela fisken i portions-bitar. Det blir finare upplägg om man beräknar två mindre bitar per person. Salta, peppra och vänd bitarna först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist i pankoströ.
4. Stek fisken med lika delar smör och rapsolja. Vänd och vrid bitarna så att de får fin färg runt om och inte blir brända. Servera fisken med kall räkröra, några skalade räkor och rejält med citron. Kokt potatis och blandade blad smakar bra till.
Chokladmousse med clementinerFör 4 personer
200 g mörk choklad
2 äggulor
5 dl vispgrädde
2 msk citruslikör, kan uteslutas
Att äta till:
grovt riven mörk choklad
klementiner
1. Smält chokladen i vattenbad. Använd en hög skål, bryt ner chokladen i bitar och ställ skålen i en kastrull med varmt men inte kokande vatten. Undvik kokning med vattenånga och kondens som följd.
2. Vispa grädden krämig, alltså inte för hårt.
3. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Tillsätt eventuell likör nu. Rör försiktigt ned chokladen i den vispade grädden.
4. Fördela i portionsglas. Ställ kallt i en dryg timme. Garnera med riven choklad och klementinklyftor.