Känslig för kyla
Som krydda är den urgammal och odlades redan i det forntida Egypten. I Indien är basilika en helig växt och används inom läkekonsten. Längre bort i Asien är den thailändska basilikan en viktig ingrediens i matlagning. I vår del av världen förknippas basilika i första hand med det italienska köket, gärna i kombination med tomater, ost och mjölprodukter som pizza, bröd och pasta.
Bra att veta för oss nordbor är att basilika är känslig för kyla. Den fryser lätt och redan vid tio plusgrader börjar den att sloka. Köper man färsk basilika på vintern gäller det att skynda hem och är det riktigt kallt bör man ha något skyddande att ta hem kryddan i.
Italienskt tema
Denna vecka tar vi fasta på kopplingen till det italienska köket och frestar med hemrostade crostinis gjorda av en dagsgammal baguette. Skär den i tunna skivor, doppa i olivolja och rosta lätt i ugn. De spröda bröden toppas sedan med en röra gjord på soltorkade tomater och basilika, alternativt basilikakryddad färskost som vi gör själva.
Pannkakor med italienska delikatesser är ett annat alternativ av det lättare slaget. Mer rejält blir det med kotletter från grillen och en riktigt mustig italiensk tomatsås. Allt kryddat med färsk basilika förstås.
Crostinis med tillbehör
För 4 personer (12 bitar)
En dagsgammal baguette, dock inte torkad och stenhård, skivas upp i centimetertjocka skivor.
Häll ut olivolja på en djup tallrik och doppa eller pensla snittytorna med oljan. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta bröden mitt i ugnen i 225 grader under 2-3 minuter. Brödskivorna ska få färg, men just inte mer.
Ta ut plåten, dra av bakplåtspappret med bröd och låt skivorna svalna. Ligger bröden kvar på plåten blir de lätt övergräddade.
Lägg färskosten i matberedaren tillsammans med basilikablad och örtsalt. Kör till en slät ost och lägg upp i en skål.
Kör soltorkade tomater med kapris, parmesanost och basilikablad till en slät tomatröra i matberedaren. Justera konsistensen på röran med ost (fastare) och olivolja (lösare).
Klicka ut osten och röran på kalla crostinis och toppa med basilika.
Basilikapannkakor med strimlade grönsaker, parmesan och parmaskinka
För 4 personer
Vispa samman ägg och 1 1/2 dl mjölk i en bunke. Vispa ner allt mjöl tills dess smeten är tjock och klumpfri. Avsluta med resterande mjölk, buljongpulver och basilikablad.
Skär champinjoner, skalade morötter och zucchini i tunna strimlor. Dela körbärstomaterna i halvor. Stek grönsakerna hastigt i olivolja. Ta upp och salta lätt.
Grädda pannkakorna i en medelvarm panna. Pannkakorna ska ha fin färg men inte mer.
Lägg upp pannkakorna på tallrikar, fördela grönsakerna över och toppa med grovt riven parmesanost och några skivor parmaskinka. Garnera med basilikablad.
Grillade fläskkotletter med basilikakryddad tomatsås
För 4 personer
Blanda marinaden och pensla den på kotletterna. Låt köttet ligga svalt och dra i 15 minuter.
Hacka tomaterna grovt. Om man vill kan man skålla tomaterna först, men det är inte nödvändigt. Hetta upp en stor gryta, tillsätt olivolja och vänd ner tomathacket. Vänd runt och tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, rödvin och vatten. Låt allt fräsa ihop en stund och sedan sjuda sakta i 15 minuter.
Grilla kotletterna ganska hårt, cirka 3 minuter per sida. Lägg över kotletterna i vid panna, täck dem med grovt hackad basilika och sila över tomatsåsen. Bräsera kotletterna, det vill säga låt dem sjuda sakta under lock i såsen, i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och sallad.