Det är hyfsat lätt att hålla sig för skratt när det regnar i sidled, blåser småspik och termometern har stora problem att sega sig över nollstrecket. Minnet av sol, ljus och värme känns lika avlägset som när man lärde sig cykla.
En sån himla tur att det finns naturligt förpackad sol att ta till. En hel värld av frukt, som dessutom tycks växa för varje år som går.
Vi snackar vitaminer, vi snackar smak, vi snackar smalmat, vi snackar vinterns bästa uppåttjack - helt utan risker, biverkningar och besvär.
Om du i din samlade köksrepertoar endast sträcker dig till att skära en limpmacka så grejar du en fruktsallad. Grymt gott i alla lägen - som frukost, mellanmål eller dessert.
Kanhända har ditt förhållande till fruktsallader fått sig en törn under årens lopp. Kanske har du påtvingats sötslibbig fruktsallad på burk en gång för mycket. Eller blivit avtänd å det grövsta av hemkunskapslektionernas äpple/apelsin/banan/vindruvs-elände... Så trist att man somnar innan man ens hunnit tugga färdigt.
Då gäller det att tänka om. Tänk modernt, exotiskt och nytt. Starka, fräscha och friska smaker som lyfter och förhöjer. Välj ut de vackraste frukterna med de konstigaste namnen. Det är kul att testa.
En sockerlag på socker och vatten kan vem som helst koka ihop. Smaksätt den med stuns och finess. Hela kanelstänger är snyggt och ger bra smak, stjärnanis likaså, vaniljstång, granatäpplekärnor, ingefärsrot, kanhända en chilisnutt och mer än gärna en slatt finsprit.
Vill du undvika att hamna i sockerfällan är massor av färskpressad lime ett suveränt sätt att få fjong på fruktsalladen. Passionsfrukt är både snyggt och tillför frisk syra. Filead blodgrape ger också mycket smak. Färsk mynta är toppen i fruktsallad och faktiskt även basilikablad.
Nötter ger nyttiga proteiner och skönt crunch i kontrast till mjuka frukter. Kokosflagor har samma effekt, men är dessutom våldsamt snygga att se på.
Använd så mogna frukter som möjligt och utnyttja säsongernas utbud så långt det är möjligt. Färska bär och frukter smakar alltid bäst. Varma fruktsallader är gott vintertid.
Det enda man bör tänka på är att inte låta salladen stå alltför länge. Då blir den lätt geggig och ofräsch missar sin främsta uppgift som humörhöjare. Vässa kniven och skräm bort vintern med en fruktsallad eller sju. Dömt att lyckas.
Citrussallad med granatäpplekärnor
4 portioner, 45 minuter
Riktigt frisk C-vitaminbomb att bekämpa vintermörkret med. Hoppa över sockerlagen för smalare variant.
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 vaniljstång
3 msk cointreau
2 apelsiner
2 blodgrapefrukter
1 blond grapefrukt
2 lime
5 clementiner
2 blodapelsiner
1 granatäpple
Koka upp socker och vatten och urskrapad vaniljstång. Låt koka ihop en stund tills den tjocknar. Häll i cointreau, rör om och låt svalna. Hoppa över detta om du vill ha en smalare sallad.
Skala alla citrusfrukterna med en riktigt vass kniv. Se till att få bort allt det vita, som smakar beskt. Filea sedan alla frukterna (skär ut klyftor mellan membranen). Häll all saften som bildas i en bunke. Blanda sedan ner filéerna försiktigt och häll över den svalnade sockerlagen.
Fördela i fyra skålar. Dela granatäpplet och banka ut kärnorna med en träslev eller liknande. Strö kärnorna över frukten.
Varm äpplesallad med kanel och calvados
4 portioner, 15 minuter
Varm fruktsallad passar bra på vintern.
4 stora äpplen
2 stora päron
2 tsk citronsaft
2 msk smör
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 msk råsocker
2 kvistar färsk rosmarin
3 msk calvados
Skala frukten, kärna ur och skär i klyftor. Pressa över citronsaft. Smält smöret i medelvarm stekpanna, tillsätt kanel, ingefära, rosmarin och råsocker. Häll i frukten och fräs runt i ett par minuter. Slå över calvados och låt koka in.
Servera varmt med kall vaniljglass eller turkisk yoghurt.
Sötstark fruktsallad med chili och citrongräs
4 portioner, 45 minuter
Tuff fruktsallad med hetta. Superduper till vaniljglass.
1/2 dl socker
2 dl vatten
2 stjälkar citrongräs
1/2 - 1 röd chili
2 cm färsk ingefära
1 dl kokosflingor
1 mango
1 banan
2 persikor
1 liten melon
2 kiwi
(eller annan blandad frukt)
Mät upp socker och vatten i en kastrull. Skala av det yttersta lagret på citrongräset, banka stjälkarna med knivskaftet och strimla tunt. Kärna ur och finhacka chilin (reglera mängden beroende på hur starkt du gillar). Skala ingefäran och finhacka. Häll alltsammans i kastrullen och koka ihop lagen några minuter. Låt svalna.
Skär frukterna i fina bitar. Häll över den avsvalnade lagen och låt stå och dra en stund.
Rosta kokosen i 200 grader i ugnen tills den får färg utan att bli bränd. Fördela salladen i skålar eller djupa tallrikar, strö över kokosen och servera med vaniljglass.
Kardemummaspetsad fruktsallad
4 portioner, 30 minuter
1 mango
1 honungsmelon
3 kiwifrukter
1 l jordgubbar (kan uteslutas)
2-3 lime
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 msk flytande honung
2 msk äpplevodka, mörk rom eller calvados
Skala och dela frukten i fina bitar. Lägg upp i en stor skål. Pressa över lime. Lägg i kanelstången och häll i kardemumman. Blanda väl.
Ringla över honungen och häll på spriten. Låt stå och dra en stund.
Servera med turkisk yoghurt och hackade valnötter.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se