Gott och lätt till midsommar

Midsommar är en underbart lättsam helg om man ser till maten. Några burkar matjessill, en påse färskpotatis och en ask med jordgubbar. Okej, lite mer kanske behövs, men säg den storhelg som kan mäta sig med midsommar i fråga om måttfulla krav.

Jordgubbssviss innebär att jordgubbarna serveras med maränger, vaniljglass, vispad grädde och jordgubbssås. 
Foto: Dan Strandqvist

Jordgubbssviss innebär att jordgubbarna serveras med maränger, vaniljglass, vispad grädde och jordgubbssås. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2013-06-13 16:30

Svensk midsommarmat präglas av enkelhet och säsong. Matjessillen är ett måste för de flesta, och den köps färdig. Tillbehören är enkla; gräddfil, gräslök, kokt färskpotatis och eventuellt en hårdkokt ägghalva. Desserten är lika självskriven den, jordgubbar och grädde, alternativt vaniljglass.
Vill man bygga ut sitt midsommarbord är lax i en eller annan form, köttbullar, Janssons frestelse och rostbiff uppskattade rätter.

Blanda på plats

Här tänker vi traditionellt men ändå inte. Av majtessillen får det bli en somrig sillsallad som är lätt att förbereda och ta med. Helgen firas ju ofta i sommarhus eller på annan plats där matlagningsmöjligheterna är begränsade. Förbereds maten dagen innan eller om resan är lång och skumpig gör man klokt i att skära ingredienserna hemma, men ta med dem var för sig och blanda på plats. Salladen blir så mycket finare om bitarna inte har hunnit mosa sig.

Vickning

Sill är gott, men det finns trots allt många som har svårt för fisken. Att ha en ost- och skinkpaj i beredskap är ett tecken på omsorg och väl på bordet brukar den vara uppskattad av de flesta. Pajen är mättande och skulle det bli något över brukar den vara extra eftertraktad som vickning i sommarnatten.
Marängsviss
Att det blir jordgubbar till dessert är föga överraskande, men här skruvar vi upplägg och presentation med marängsviss som förebild. Nu med jordgubbssås i stället för choklad, i en sommarlätt variant där jordgubbar ingår i överflöd. Här går det inte att förbereda, utan desserten måste läggas ihop i sista stund för att glassen inte ska smälta och marängerna bli sega. Skulle man vara utan frysmöjlighet går den att göra utan glass.

Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Sommarens sillsallad

För 4 personer

200 g avrunnen matjessill i hela filéer (2 burkar)

300 g borstad färskpotatis

2 ägg

1 liten rödlök

1/2 huvud isbergssallad

2 tomater

1/2 gurka

10 rädisor

Till dressingen:

2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

3 msk finhackad gräslök
salt

1. Borsta potatisen helt ren. Om lite av skalet sitter kvar gör inget. Koka varsamt i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Kolla noga med sticka, färskpotatis blir klar snabbare än vinterpotatis. Låt den kokade potatisen svalna.

2. Skär matjessillen i mindre bitar, cirka 1 1/2 cm i fyrkant. Hårdkoka äggen och skär rödlöken i vackra ringar. Dela rädisorna i halvor. Skölj och riv isbergssalladen, skär tomaterna och gurkan i bitar.

3. Blanda gräddfil med lite majonnäs, som gör dressingen stabilare, och smaksätt med hackad gräslök och en nypa salt.

4. Lägg upp salladen i djupa tallrikar och garnera med gräslök.

Ost- och skinkpaj

För 6 personer

Till pajskalet:

3 dl vetemjöl

1 krm salt

100 g smör

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

200 g rökt skinka

200 g riven herrgårdsost

1 riven morot

2 msk hackad gräslök

1 vitlöksklyfta

5 ägg

2 1/2 dl mjölk, 3 %

2 1/2 dl mager grädde, 15 %

1 msk konc. kycklingfond

1 krm vitpeppar

1. Dela smöret i bitar. Kör mjöl, salt och smör till en smulig deg i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och kör några sekunder till. Tippa upp degen på arbetsbänken och knåda snabbt ihop den. Låt degen vila i kyl en halvtimme före utbakning.
2. Kavla ut pajdegen mellan dubbla bakplåtspapper. Se till att degen är drygt 30 centimeter i diameter för att täcka bottnen och kanter på en 26 centimeters pajform. Lyft försiktigt bort det översta bakplåtspappret och vänd ned degen så det nedersta bakplåtspappret kommer överst. Pappret som nu är överst ska sitta kvar under förgräddningen. Tryck ut degen i kanterna på formen och stick några små hål i bottnen med grillpinne eller liknande. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugn på 200 grader.
3. Strimla skinka och ost ganska fint. Det går även att riva i matberedaren. Skala och riv en morot, hacka gräslök och riv vitlöksklyftan. Blanda allt i en rymlig bunke.
4. Blanda i en annan bunke ägg, mjölk, grädde, fond och peppar. Slå blandningen över skinka och ostblandningen och se till att allt blandar sig.
5. Ta bort bakplåtspappret och tippa varsamt fyllningen i pajskalet, sätt formen i en långpanna och sätt in allt på låg fals i 200 graders ugn. Grädda pajen 35-45 minuter eller tills äggstanningen har stannat. Låt pajen vila några minuter innan servering så hinner den sätta sig.

Jordgubbssviss

För 4 personer

1 liter jordgubbar

12 maränger

1/2 liter vaniljglass

3 dl vispad grädde

1 1/2 dl passerad jordgubbssylt

citronmeliss

1. Passera god jordgubbssylt genom sil alternativ mosa färska bär med lite socker till slät puré.
2. Skölj och rensa jordgubbarna. Dela stora bär i 2-3 bitar. Vispa grädden ganska fast. Dela upp glassen i 3-4 centimeters bitar. Så här långt kan desserten förberedas om glassen ställs tillbaka i frysen.
3. Blanda grädde, glass, maränger och jordgubbar i en vacker skål eller direkt på fyra tallrikar eller portionsskålar. Ringla över passerad jordgubbssylt och toppa med några vackra jordgubbar och citronmeliss. Servera direkt. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!