Grönt i vintertid

Laga en vegetarisk vintermåltid som gör avtryck. Mycket smak och välgörande fri från trista salladsgrönsaker.

Pestogratinerad kålrot och rödlök med färgad pasta, ost och nötter blir en härlig vegetarisk varmrätt. Foto: Dan Strandqvist

Pestogratinerad kålrot och rödlök med färgad pasta, ost och nötter blir en härlig vegetarisk varmrätt. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2011-01-28 13:26

Ska det bli någon ordning på det vegetariska köket så här års gäller det att ha fantasi. Några påsar med färgglada gul- och polkagrisbetor blir enkelt en överraskande förrätt. Tillsammans med smakfulla persiljerötter är de goda att saltbaka i ugn.

När betorna är nyskördade kan de bakas hela men så här års blir resultatet bäst om man skalar och skär dem i grova stavar. Vänd runt stavarna i olja och salt och rosta dem sedan i ungefär 20 minuter i 200 graders ugn. Det fina i kråksången är att betorna inte tappar all färg vid rostningen. Gult och randigt livar upp på tallriken när de serveras på nystekt toast med mjukrört smör, smaksatt med rosmarin.

Rotsakstemat hänger kvar även till varmrätten. Kuber av kålrot förkokas nätt och jämnt mjuka och gratineras sedan tillsammans med rödlök och hemlagad pesto. Här passar en färgstark pasta tricolore bra. Toppa gärna med extra färskriven parmesanost, mer basilika, lite pinjenötter och bladpersilja.

Pasta av det här slaget kokar jag alltid i ordentligt saltat vatten. Var noga med att hålla koktiden och avsluta med att låta pastan rinna av ordentligt i durkslag. Blöt pasta är hur trist som helst. När pastan väl har runnit av tippas den tillbaka i kastrullen och blandas med olivolja och svartpeppar. Missuppfattningen att man ska ha olja i pastavattnet leder bara till mjuk och trist pasta.

Avslutningen sker med säsongens frukt i form av en apelsinkräm. God med bland annat muscovadosocker och kanel. Dessutom busenkel att göra.

Saltbakade rotsaker på toast

För 4 personer

300 g gulbetor

300 g polkabetor

300 g persiljerot

2 msk rapsolja

2 msk flingsalt

Till toasten:

4 skivor ljust lantbröd

1 msk rapsolja

1 msk smör

Att äta till:

blandade salladsblad och ärtskott

50 g smör

2 msk finhackad färsk rosmarin + 4 hela kvistar

1. Skala och skär rotsakerna i centimetergrova stavar. Lägg rotsaksstavarna i ugnssäker form och ringla över olja. Salta och vänd runt stavarna innan de sätts in i 200 graders ugn i cirka 20 minuter.

2. Blanda rumstemperat smör med finhackad rosmarin. Fördela smöret i små portionsskålar och garnera med färsk rosmarin.

3. Kantskär och stek fyra skivor ljust lantbröd i lika delar smör och rapsolja. Brödskivorna ska få färg men inte bli brända.

4. Lägg upp bröden och fördela rotsaksstrimlorna ovanpå. Bjud rosmarinsmör, sallad och ärtskott till.

Pasta med pestogratinerad kålrot och rödlök

För 4 personer

500 g pasta tricolore

300 g kålrot

2 rödlökar

Till peston:

25 g pinjenötter

1 kruka färsk basilika

1 vitlöksklyfta

50 g parmesanost

1 dl olivolja

1 krm svartpeppar

Att äta till

1 msk olivolja

svartpeppar

1 paprika

3 msk färskriven parmesanost

2 msk pinjenötter

basilika och bladpersilja

1. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Riv parmesanosten.

2. Kör basilika och pinjenötter i matberedare. Tillsätt vitlök, ost, olja och svartpeppar. Kör ihop blandningen.

3. Skala och skär kålroten i tärningar med 2 centimeters sida. Koka kålrotsbitarna i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter.

4. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Blanda kålrot och lök med pesto och tippa ut blandningen i ugnssäker form. Gratinera kålrot och rödlök i 200 graders ugn i 10 minuter.

5. Koka och låt pastan rinna av innan den blandas med 1 msk olivolja och svartpeppar. Bjud med gratinerad kålrot och toppa med riven parmesanost, extra pinjenötter, basilika, bladpersilja och skivad paprika.

Apelsinkräm med kanel och mandelbiskvier

För 4 personer

10 apelsiner

2 msk ljust muscovadosocker

3 msk strösocker

1 tsk malen kanel

2 msk potatismjöl

3 msk vatten

1/2 tsk äppelcidervinäger

Att äta till:

mandelbiskvier alt. vispad grädde

1. Pressa åtta av apelsinerna så att det blir 8 dl färskpressad apelsinjucie. Skala de två återstående apelsinerna och putsa bort den vita hinnan. Dela apelsinerna i klyftor med vass kniv så att bitarna endast består av fruktkött.

2. Koka upp apelsinjuicen tillsammans med muscovadosocker, strösocker och kanel. Dra kastrullen från värmen och red av med potatismjöl löst i vatten. Ge krämen ett uppkok men inte mer. Rör ner de renskurna apelsinklyftorna. Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt mer socker.

3. Häll upp krämen i portionsskålar och servera den ljummen med mandelbiskvier och eventuellt även kall, vispad grädde. (TT Spektra)

Bildtext 1-2:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!