Gröt med fantasi

Gröt behöver inte bara vara grynröra. Tänk nytt till frukost!

Helt vanlig havregrynsgröt blir supergod om den förstärks med äpple, torkad frukt och dinkelpuffar.

Helt vanlig havregrynsgröt blir supergod om den förstärks med äpple, torkad frukt och dinkelpuffar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-02-18 12:29

De flesta har tusen knäppa undanflykter för att inte starta dagen med en sund frukost. Är det inte tiden som fattas skyller man på dålig morgonaptit eller att man minsann klarar sig på en skvätt kaffe och en rostad brödbit hur länge som helst. Och visst, har man startat sina dagar som ett uppskrämt rovdjur år ut och år in kan det ta lite tid att ställa om. Vill du starta om, se till att komma i säng i tid, gå upp lite tidigare och unna dig en frukost värd namnet. Efter några dagar kommer rutinen och snart nog känns vägen tillbaka till språngfikat som en omöjlighet.

Nya möjligheter

En gång i tiden var gröten vår huvudsakliga föda. Den åts både nykokt, uppvärmd och till sist upparbetad med mjöl till en deg som utgjorde basen för matbröd. Då var de flesta sysselsatta inom jordbruket och råvarorna fanns utanför dörren. I dag är det affärerna som tagit över rollen som våra kornbodar. Till skillnad från gamla tider har utbudet av gryn, mjöl och frön mer eller mindre exploderat. Glädjande nog för alla som vill utforska sin matlagning för frukostgröt kan man testa om och om igen utan att det sätter alltför djupa spår i hushållskassan.

Havregrynsgröt är antagligen vår vanligaste frukostgröt. Snabb och lättlagad. Snäll mot magen - men kanske inte så spännande. Prova att råriva äpple i havregrynsgröten, blanda i torkad frukt och toppa med puffat dinkelvete. Det blir skillnad, jag lovar.

Blanda gryn

Risgrynsgröt tar lite tid att koka men kan i gengäld förberedas dagen innan. Värm gröten varsamt före servering och smaksätt med apelsin och kanel. Eller varför inte koka en riktig blandgröt med inslag av krossat linfrö och russin? Belöningen kommer direkt. Du får en bra start på dagen och kommer orka mer vare sig du arbetar med huvud, händer eller både och.

Gröt med harvegryn och äpple, tropisk frukt och dinkelpuffar

För 4 personer

4 dl havregryn

8 dl vatten

1/2 tsk salt

3 äpplen

1 dl torkad, tropisk frukt

1 dl dinkelpuffar

1. Blanda havregryn och vatten i en kastrull. Låt gärna grynen stå och svälla i vattnet i 5 minuter innan kastrullen sätts på spisen. Det ger en smidigare och lenare gröt. Lägg även den tropiska frukten i blöt några minuter.

2. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Koka upp gröten i blötläggningsvattnet och tillsätt de rivna äpplena, avrunnen tropisk frukt samt salt. Låt gröten koka sakta i 3-4 minuter.

3. Toppa gröten med dinkelpuffar och servera med mjölk.

Ris- och apelsingröt med kanel

För 4 personer

2 dl rundkornigt ris

4 dl vatten

1/2 tsk salt

7 dl mjölk

1 kanelstång

2 apelsiner

malen kanel

socker (om man vill)

1. Blanda och koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Dra ner värmen så att vätskan bara sjuder och lägg på lock. Låt kastrullen stå på spisen i cirka 10 minuter.

2. Tillsätt mjölken i omgångar och låt den sedan stå på mycket låg värme i 45 minuter. Ett alternativ är att koka gröten i 100-gradig ugn i 1 timme. Fördelen med ugnen är att man slipper risken att gröten kokar över.

3. Skala och skär loss apelsinklyftor med vass kniv så att alla hinnor försvinner. Dela klyftorna i 3-4 delar och lägg dem i gröten. Fiska upp kanelstången. Servera gröten med mjölk och gärna extra kanel, den här gången malen, på toppen samt lite socker om det känns rätt.

Blandgrynsgröt med russin och krossat linfrö

För 4 personer

4 dl grynblandning (vete, råg, havre och korn)

1/2 dl krossat linfrö

1 dl russin

1/2 tsk salt

8 dl vatten

1 dl torkade tranbär

fruktsocker

1. Mät upp grynblandning, linfrö och russin i en kastrull. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och sjud gröten under omrörning i 5 minuter.

2. Servera gröten med mjölk och toppa varje portion med torkade tranbär och fruktsocker.

Mikrovågsgröt

För 1 person

1 dl havregryn

2 1/2 dl vatten

1 krm salt

1. Mät upp havregrynen direkt i en djup tallrik. Tillsätt salt och vatten. Låt grynen stå och svälla i 5 minuter innan tallriken sätts in i mikron.

2. Kör gröten på hög effekt i 3 minuter. Låt gröten stå någon minut innan den serveras med sylt.

(TT Spektra)

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!