Frysta potatisklyftor blandade med andra grönsaker och kryddor har blivit en försäljningssuccé. Och visst, det är bekvämt att bara tippa upp och värma, men räkna med att du får betala dyrt för att någon annan gör jobbet.
Har du tålamod att ge dina rotsaker en knappt timme gör du en godare potatis- och rotsaksmix själv. Grunden är kokfast potatis, sedan är det bara att bygga på med vad man tycker om. Mitt val föll på kålrot, palsternacka, morot, rödlök och purjolök. Rostade rotsaker av det här slaget är goda i sig själva och smakar underbart till en stekt köttbit eller kanske säsongens sista köttbit från utegrillen.
Färska rotsaker har härlig smak även om de äts råa. Strimla fint och arrangera i små glas eller skålar med fräsch dipp som extra krydda.
Man behöver inte ha bacillskräck för att reagera på grävandet i chips- och jordnötsskålar på fester. Det blir liksom för mycket av händer som matar munnar för att sedan dyka tillbaka till skålarna. Ett något mer personligt tilltugg skulle inte sitta fel.
Här kommer de pinfärska rotsakerna in i bilden. Skala och skär dem i tunna stavar, just inte längre än tändstickor, och blanda stavarna i portionsglas. Något att dricka, några rotsakspinnar och en likaledes personlig dippskål att smaksätta med känns riktigt trevligt, inte minst i förkylningstider.
Rotsakssnacks med basilikadipp
4 personer
1 liten kålrot (stora blir ofta lite torra och trista)
1 liten rotselleri
1 liten palsternacka
2 morötter
2 majrovor
Till dippen:
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta (om man vill)
10 fint hackade basilikablad
1. Rent generellt är de mindre rotsakerna godare än stora. Se till att rotsakerna har spänst kvar, det vill säga inte är mjuka vilket tyder på att de legat en tid och antagligen inte har samma friska smak som råkost.
Skala rotsakerna och skär gärna till dem så de får raka kanter för att få jämnare stavar med cirka en halv centimeters sida.
2. Blanda samman crème fraiche med majonnäs och fint riven vitlök samt hackad färsk basilika. Rör samman och fördela dippen i små portionsglas.
3. Blanda rotsaksstavarna och kläm ner dem i små glas eller som här i små glas för värmeljus. Om du inte ska servera rotsakerna på en gång mår de bäst om de får ligga svalt i en plastpåse.
Rostade rotsaker
Från 4 personer
12 normalstora potatisar av fast sort
1-2 kålrötter, inte för stora (då blir de lätt för grova)
3 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
1 purjolök
flingsalt och peppar
olivolja
1 kruka rosmarin
1. Tvätta potatisarna noga innan de delas i fyra klyftor på längden, gärna med skalet kvar. Skala morötterna och dela dem i ganska stora bitar. Skala kålrötterna och skär dem i bitar med 2-3 centimeters sida. Skala palsternackorna och skär dem till långsmaka bitar. Skala rödlökarna och skär dem i klyftor. Till sist sköljs purjolöken noga och delas i bitar på ungefär 5 centimeter.
2. Sprid ut allt i en långpanna eller stor form. Resultatet blir bäst om bitarna ligger i ett lager och inte i en hög där de understa aldrig blir riktigt rostade.
3. Ringla över olivolja och vänd runt allt. Salta och peppra lätt. Krydda med hackad rosmarin men spara toppskotten till garnering. Sätt in långpannan i 175 graders ugn i 20 minuter för att mjuka upp rotsakerna. Därefter höjs värmen till 225 grader och efter ytterligare 10-15 minuter har rotsakerna fått fin färg och är klara att servera. Avsluta med lite extra flingsalt och bitar av rosmarin.