-- Viktigast av allt är att man låter resan ta sin tid. Ingen bilresa går så fort som man tror, säger Beatrice Magnusson på Motormännen.
Det första man ska göra innan man påbörjar resan är att kontrollera de delar av bilen som utsätts för mest slitage. Även om det inte är dags för service än.
-- Det är inget roligt att köra av färjan från Trelleborg och upptäcka att bromsklossarna är slut. Eftersom vi har Europas äldsta bilpark så är det många bilar som är slitna.
Tänk också på att Volvo och Saab inte är lika vanliga utanför Sverige, så det är inte självklart att varje verkstad kan fixa problemen på en tio år gammal Volvo eller Saab.
-- Jag tycker att man ska skaffa en lista med telefonnummer till generalagenterna i de olika länderna. Då kan man ringa dit och få reda på vart det finns en verkstad som kan reparera just din bil, säger Beatrice Magnusson.
Du måste ha med dig bilens registreringsbevis. Om du har lånat en bil av en släkting eller vän måste du ha med dig ett intyg som säger att du har rätt att låna bilen. Intyget ska helst vara skrivet på ett par olika språk, och namnteckningarna ska vara bevittnade.
Lämna inte registreringsbeviset i handskfacket. Förvara det med pass och andra värdehandlingar.
-- Om man inte har registreringsbeviset med sig eller saknar ett intyg så kan man bli stoppad vid gränsen. Inom EU kan polisen kontrollera att bilen är din, men ska du till ett land som inte är med i EU så släpps du oftast inte ens in i landet.
I många länder i östra Europa måste registreringsbeviset dessutom vara i original.
Bilen måste också ha ett S-märke. Märket med bokstäverna Se gäller inte. Man kan antingen ha ett större klistermärke på bilen eller köpa en liten så kallad EU-dekal som fästs på bakre nummerskylten. Dekalerna säljs på vanliga bensinstationer. Den enda regeln är att dekalen inte får skymma eller kunna förväxlas med bilnumret.
Det är faktiskt straffbart att köra bil utanför Sverige utan S-märket.
Du måste också ha med dig ett så kallat grönt kort. Det får du från ditt försäkringsbolag och kostar ungefär 100 kronor. Det gröna kortet är ett bevis för att din bil är försäkrad och därmed ingår i det svenska trafikförsäkringssystemet. Det gröna kortet är ett krav om du ska resa i östra Europa, men det rekommenderas även inom EU.
Du måste också skaffa ett intyg från försäkringskassan att du själv ingår i det svenska sjukförsäkringssystemet. Formuläret heter E111 och kan enkelt beställas via internet.
EU och Schengenavtal till trots så måste du ta med passet. De svenska
Mobiltelefonen får användas i alla europeiska länder utom Bosnien, Turkiet, Serbien och Ukraina. Motormännen saknar dessutom uppgifter om Albanien. Men du måste använda handsfree när du talar i mobilen. Det är bara i Sverige, Bulgarien och Irland som du får tala direkt i mobilen.