Kräftfest deluxe

Det krävs mer än bara kräftor för att skapa en minnesvärd festmåltid. Satsa på några läckra extrarätter så blir kräftskivan till ett riktigt kalas.

Smördegslådor fyllda med gräddstuvade kantareller är en bra grund vid sidan av skaldjuren. 
Foto: Dan Strandqvist

Smördegslådor fyllda med gräddstuvade kantareller är en bra grund vid sidan av skaldjuren. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2012-08-02 10:30

Goda tillbehör till kräftorna är ett måste. Och nu tänker jag inte på det som bjuds i glasen. Att bara slurpa i sig skaldjur gör ingen glad. Paj, smördegslådor eller en omelett med god stuvning är bra komplement, särskilt om det serveras starka drycker till.


Svampfylld smördeg
Smördegslådor knåpar man ihop av frysta smördegsplattor. Plattorna formas till lådor, limmas med vatten och gräddas i ugnen. Tänk bara på att ugnen måste ha hunnit upp till rätt temperatur innan smördegen sätts in för gräddning. Slarvar man med det blir den inte så frasig och läcker. Lådorna kan fyllas med valfri stuvning men just nu känns kantarellstuvning som ett riktigt säkert kort.

Skaljdursfritt alternativ
Rostat bröd är alltid gott till kräftor. Komplettera med en caesarsallad toppad med tunna skivor tomat och krutonger samt en underbart god dressing, gjord på bland annat ägg, sardeller och olivolja. Om man vill kan salladen byggas på med salladskyckling, tunna flisor av parmesanost och klippt gräslök.
Salladen blir ett skaldjursfritt alternativ på festen. Vill man göra kräftfesten ännu mer civiliserad kan den inledas med några kräftor för att sedan gå över till en saffransdoftande fiskgryta med lax, havskräftor och räkor som också serveras med rostat bröd.

Svalkande melon
Avslutningen då? Hur man än kombinerar sin kräftfest blir det ganska salt och en söt dessert känns inte så lockande.
Ett bättre val är bitar av kylskåpskall melon, gärna av olika sorter, som bjuds med röda vinbär som dekor.
Eftersom kräftor äts utan bestick kan desserten gärna hänga med på samma spår. Se bara till att bordet är dukat med extra många servetter. De går garanterat åt.


Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!