Fin vinterpotatis i mindre bitar är grunden. Röd lök och lite färska örter låter inte heller som något direkt överraskande. Men syrligt äpple och fint riven ingefära är knappast vad man förväntar sig i en pytt, inte ens om den är vegetarisk. Äpplet ger syra, vilket ger maten ett smakfullt lyft.
Den rivna ingefäran står för styrka och kryddighet tillsammans med grovmald svartpeppar. Rätten vinner mycket på att dekoreras med färska örter som sprider doft och förhöjer rättens utseende.
Ingefärskryddad grönsakspytt
4 personer
8-10 medelstora potatisar
2 röda lökar
3 syrliga, fasta äpplen
1 msk riven, färsk ingefära
1 kruka färsk timjan
3 kvistar färsk rosmarin
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk havssalt
olivolja till stekning
1. Skala och skär potatisarna i små tärningar. Skala och hacka lökarna. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Hacka hälften av timjan och all rosmarin.
2. Lägg potatisen i durkslag och spola den under kallt vatten. Låt potatisen rinna av, gärna i handduk.
3. Stek potatisen med olivolja i medelvarm panna ett par minuter. Rör då och då i pannan så potatisen inte bränner fast. Tillsätt lök och äpple och stek pytten till dess att potatisen börjar mjukna. Det tar cirka 7-8 minuter.
4. Krydda med de hackade örterna, rivna ingefäran, salt och peppar. Lägg upp på tallrikar och garnera med timjan.