Tre gånger i veckan bör det stå fisk på matbordet. Allt för att vi ska bli friskare, smartare och slankare. Fisk är dessutom ett betydligt miljövänligare alternativ än kött. Köttproduktionen är en av de riktigt stora miljöbovarna, och ju oftare vi hoppar över köttet desto bättre blir det för vår arma planet.
Men riktigt så enkelt är det förstås inte. Det går inte an att käka vilken firre som helst, inte. Att köpa torsk är lika illa som att proppa i sig en bastant oxfilé från andra sidan jordklotet. Åtminstone om man försöker leva efter någon slags miljömoral.
Och så långt hänger nog de flesta med. Men sedan då? Enligt Världsnaturfondens svarta lista bör vi inte äta vare sig ål, rödspätta, marulk, rödtunga, bergtunga, haj, svärdfisk, blåfenad tonfisk, rocka, tropiska räkor eller hälleflundra från Nordatlanten. Vad blir det då kvar?
Rätt odlad lax
Tja. Laxen är ju en gammal kär vän som man ständigt återkommer till. Världsnaturfonden WWF rekommenderar att man köper Krav-märkt lax. Odlad lax som inte är miljömärkt klassas som ett förhållandevis bra alternativ (men bidrar till lokala föroreningar), medan vildfångad lax helt bör undvikas.
Alltså kan vi fortsätta att äta rätt sorts lax med hyfsat gott samvete. Dessutom är laxen en riktig omega-3-bomb och en förnämlig källa till de viktiga fettsyror vi behöver för att hålla hjärtat i trim. Hjärnan blir också vassare av fet fisk, så det finns all anledning att servera lax på tallriken minst en gång i veckan.
Svagt motstånd
De som inte ens gillar fisk brukar dessutom gå att lura på en och annan laxstjärt. Laxen är liksom "enklare" att tycka om, benen är lätta att hitta och färgen är ju så grann.
Börja med rökt lax och en krämig äggröra. Bästa kombon. Sedan är det bara att fortsätta fresta med fisk tills motståndet mejats ned till noll.
Lax är bra mat. Så det så. I dag bjuder vi därför på lite inspiration till nya laxrätter. Väl bekomme!
Sesamlax med fetagratinerade rotsaker
4 portioner, 60 minuter
En rätt skapad på befallning av min matmedvetna dotter. Och gott blev det!
4 laxfiléer (helst färska)
1-2 limefrukter
5 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1-2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
3 morötter
3 persiljerötter
3 palsternackor
1 litet huvud rotselleri
några kvistar färsk rosmarin
olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 msk sweet chilisås
150 g fetaost
Tvätta limen och riv skalet. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda limeskal, ingefära och vitlök och gnid in laxbitarna med blandningen. Droppa över limesaft, lite soja och sesamolja. Strö över sesamfrön och låt laxen marineras medan du fixar resten.
Skala alla rotsaker och skär dem i tärningar. Lägg dem i en långpanna tillsammans med några rosmarinkvistar. Ringla över lite olivolja. Blanda vitt vin och sweet chilisås och häll över.
Sätt in i ugnen på 250 grader i 20 minuter. Ta ut formen och smula över fetaosten. Baka i ytterligare 15-20 minuter. Sänk värmen till 150 grader, gör plats för laxbitarna (eller sätt in dem på separat plåt) i cirka 7-10 minuter eller tills fiskköttet precis börjar falla isär.
Servera genast.
Blackened salmon med citrussås med rostad vitlök
4 portioner, 30 minuter
"Blackened" är en vanlig tillagningsmetod i den amerikanska Södern. Fisken ska nästan vara svart utanpå, men helst lite rå inuti.
4 laxfiléer utan skinn
raps- eller solrosolja
1 tsk hel kummin
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 nypa chiliflakes
1 tsk spiskummin
salt
Sås:
3-4 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
1 lime
1 apelsin
1 citron
2 dl matyoghurt
1/2 tsk flytande honung
Stöt alla de torkade örterna i en mortel tillsammans med salt. Blanda med de andra kryddorna. Skär laxfiléerna i kuber och klappa in med kryddblandningen. Låt ligga och samla smak i minst tio minuter.
Gör såsen: Sätt ugnen på 250 grader på grillelementet. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Vik en liten skål av dubbla lager aluminiumfolie. Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen tills vitlöken blir gyllenbrun men absolut inte bränd. Låt svalna.
Tvätta citrusfrukterna och riv skalet. Blanda rivet skal med matyoghurt. Pressa i saften från limen. Tillsätt vitlöken med sin olja. Rör om och smaka av med lite honung och kanske lite salt.
Hetta upp raps- eller solrosolja ordentligt i en stekpanna. Det ska vara riktigt varmt. Sätt på fläkten! Stek laxbitarna någon minut på varje sida tills de blir nästan helt svarta. Om du vill ha laxen genomstekt sänk värmen och stek någon minut till.
Bädda ett fat med grönsallad och fördela laxbitarna över. Ringla över såsen och servera resten i en skål vid sidan om.
Rökt lax med pepprig röstipotatis
4 portioner, 45 minuter
Rökt lax är världens mest tacksamma smaksättare. Passar utmärkt till röstipotatis.
100 g gravlax eller rökt lax
2 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 knippa gräslök
1/2 msk hela svartpepparkorn
1/2 msk rosépeppar
1/2 msk torkad grönpeppar
2 msk färskriven parmesan
500 g potatis
flingsalt
olivolja
smör
crème fraiche
1 liten rödlök
1 burk svart kaviar
1 citron
1 knippa dill
Vispa ägg och mjöl så att det blir slätt utan några klumpar. Strimla gräslök och häll i. Stöt pepparkornen i en mortel och tillsätt till smeten tillsammans med osten.
Skala och riv potatisen på den grövsta sidan på rivjärnet. Packa in potatisen i en ren handduk och vrid ur så mycket vätska som möjligt. Salta och blanda med äggsmeten.
Hetta upp lika delar smör och olivolja i en stekpanna på medelstark värme. Lägg i några skedar av smeten i taget, platta ut till en kaka. Stek gyllene och frasig på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper och täck kakorna med aluminiumfolie så att de håller värmen medan du gräddar färdigt resten. Tillsätt nytt matfett när det behövs.
Fördela 2-3 röstikakor per tallrik. Skär laxen i breda strimlor, skala och finhacka rödlöken. Toppa med lax, lök, crème fraiche och svart kaviar. Dekorera med citronskivor och dill.