Precis som med Santa Fe är det främst de amerikanska bilköparna som Hyundai vänder sig till med sin nya kompakta stadsjeep. Och det är väl också därför man även den här gången döper bilen efter en amerikansk stad. Tucson (uttalas Toosån) är ju en känd vilda västernstad i Arizona medan Santa Fe är huvudstad i delstaten New Mexico.
Santa Fe blev ju en jättesuccé, trots att den hade sina brister. Främst var det en mycket aggressiv prissättning som banade väg, men bilen visade sig också vara driftsäker och stryktålig. Nya Hyundai Tucson är en modernare, fräschare och precis lagom stor stadsjeep - men fortfarande sensationellt billig. Med tvålitersmotor räknar den svenske importören med att kunna lägga sig strax under 200 000 kronor.
De främsta konkurrenterna i det 4-cylindriga sällskapet är Honda CR-V och Toyota RAV4, och där är Tucson i runda slängar 50 000 kronor billigare. Tyvärr fanns inte Tucson med 4-cylindrig motor tillgänglig vid provkörningstillfället varför den här rapporten avser V6-modellen med 2,7-litersmotor. I den nischen heter den mest intressanta konkurrenten Land Rover Freelander, som ligger ungefär 40 000 kronor högre i pris och är bättre på bara en enda punkt - den får dra 400 kilo mer.
De exakta priserna på Hyundai Tucson är inte fastställda, men preliminärt hamnar en fullutrustad V6-modell med klimatanläggning och automatväxellåda kring 240 000 kronor. I praktiken betyder det att Tucson främst utmanar sin egen storebror Santa Fe V6 - som är någ-ra tusenlappar dyrare men bara några få centimeter större.
Eftersom Tucson är en betydligt modernare bil lär den komma att stjäla massor av kunder från Santa Fe, och det är väl därför troligt att nästa års marknadsledare i den här klassen heter just Hyundai Tucson.
Tucson rullar överraskande tyst och komfortabelt både på landsväg och på dåliga grusvägar. Köregenskaperna är godkända för biltypen även om en sådan här vagn inte inbjuder till några sportigare utsvävningar. Tucson är också välpackad och genomtänkt. Systemet för att fälla baksätet tillhör det smartaste och smidigaste på marknaden just nu.
Bilen är i grunden framhjulsdriven men överför med elektronikens hjälp drivkraft också till bakhjulen när så behövs. Med en knapp kan man manuellt låsa mellandifferentialen för att få en permanent fyrhjulsdrivning (50/50), men det fungerar bara under 40 kilometer/timmen. Fast det är ju bara vid start i backe och med tungt släp som det behövs.
Men Hyundai betonar att Tucson inte är gjord för terrängkörning. I så fall hade man försett den med en lågväxel.
Trots att Hyundai lägger sig långt under konkurrenterna prismässigt har man inte prutat på standardutrustningen (fast strålkastarrengörare går inte att få ens som extrautrustning). Dubbla krockkuddar och sidokrockkuddar fram, krockgardiner i sidorna, bältesförsträckare i både rulle och lås, ABS, antisladd, klimatanläggning, elfönsterhissar, larm, eluppvärmd vindruta med mera ingår i grundpriset.