Livsfarligt att köra fyrhjuling på fel sätt

Att köra fyrhjuling på fel sätt och vid fel tillfälle är livsfarligt. Corren har tipsen som minskar riskerna dramatiskt.

Fyrhjulingar är instabila fordon. Kör man ner i en grupp eller svänger för kraftigt är risken stor att man välter och skadas.Foto: Stockxchng

Fyrhjulingar är instabila fordon. Kör man ner i en grupp eller svänger för kraftigt är risken stor att man välter och skadas.Foto: Stockxchng

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2009-07-17 08:18

Varje år omkommer flera personer när de kör fyrhjuling, eller ATV som fordonet också kallas. Mellan 1992 och 2007 dog 39 personer i Sverige. Även om siffran är låg jämfört med hur många som dör i trafiken totalt, så är den hög om man jämför med antalet fyrhjulingar som finns i trafik.

Singelolyckor

Statistiken talar dessutom sitt mycket tydliga språk: De som dör är medelålders män som druckit mycket alkohol och som kör sin fyrhjuling på fredags- eller lördagskvällar.

- En fyrhjuling är ett väldigt bra fordon om det används rätt, men det kan vara farligt om man gör fel. Fordonet är väldigt instabilt, och kör man ner i en grop, utför en slänt eller svänger för kraftigt på en vanlig väg är risken att man välter stor, säger Per-Olof Bylund, forskare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, som har studerat ATV-olyckor.

- Nästan samtliga olyckor är singelolyckor. Det man skadas eller dör av är oftast att man välter och får fyrhjulingen över sig. Det leder antingen till skador på bröstkorgen, lungor och hjärta eller så kvävs man till döds.

Alkoholen spelar roll

I de ATV-olyckor som enbart leder till skador är det betydligt fler ungdomar som skadas. Över 40 procent är yngre än 15 år. Varför ungdomar bara skadas medan de medelålders männen dör vet inte forskarna.

- Vi kan bara spekulera, men det är troligt att alkoholen spelar in. En ung, nykter förare hinner kanske reagera och hoppa av om fordonet är på väg att välta medan en medelålders man med rätt mycket alkohol i kroppen inte hinner reagera. En annan orsak kan vara att de yngre kör lättare modeller, säger Bylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om