Locket på för riktig BBQ

Barbecue är ett ord som många svänger sig med. Allt från yrkeskockar till tillverkare av grillmarinader. Riktig barbecue handlar snarare om grilla under lock och framför allt vid betydligt lägre temperatur än vid vanlig öppen grillning. Resultatet då? Jo, rökigt blir det och framför allt väldigt gott.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-11-20 20:44

Kalkonfilé är en rejäl köttbit i jämförelse med små kycklingfiléer som blivit måttstock för styckad fågel. Plötsligt räcker köttbiten till flera personer och kräver helt logiskt längre tid på grillen för att bli genomstekt. Det senare är viktigt vid tillagning av all fågel. Köttet ska vara genomstekt men för den skull inte snustorrt. Här är grillning med barbecueteknik helt överlägsen. Den lägre grilltemperaturen innebär att det är lättare att styra tillagningen. Blanda till en riktig barbecuemarinad och låt köttet dra i den någon timme innan det åker på gallret. Under tiden hinner man lagom göra en cole slaw. Bakom namnet döljer sig en vitkålssallad som älskas i grilltokiga Amerika, så varför inte haka på med amerikanskt tillbehör eftersom grillad kalkon och barbecue också har sina rötter i landet.

Vegetarisk grillning

Vegetarisk mat från grillen behöver inte stanna vid majskolvar och torrgrillade quornbitar. Låt frukt och grönsaker följa med in under barbecuelocket och pensla de färdiggrillade bitarna rikligt med sötkryddig glaze. Här handlar det om massor av smak. Att det sedan är både saftigt och gott gör inte saken sämre.

Sotad lax

Begreppet sotad fisk kommer från den amerikanska södern. Här härskar en minst sagt skruvad matlagningskultur med influenser från snart sagt hela världen. Massor av kryddor och ofta både fisk, fågel och skaldjur i samma gryta. Att grilla är vardagsmat och när man inte kan servera grillat kryddar man så det smakar grillat i alla fall. Så kom kryddblandningen blackened fish, eller sotad fisk till. Här kryddar vi med sotkryddsblandning och grillar under lock för att få en riktigt smakrik lax. Massor av sallad och grönsaksris passar bra till den här rätten. Servera även en stor skål med citron och lime i klyftor som var och en får pressa över.

Ännu mer amerikanskt

Det är svårt att inte ta upp hamburgare när det handlar om grillat på amerikanskt vis. Tar man sig bara tid att blanda ihop färsen själv och sätta rejäl smak på sin skapelse är hamburgare bland det bästa man kan äta från grillen. Chili är den bärande kryddan i hamburgerreceptet här nedan. Vill man ha rökigare hamburgare kan man alltid tillsätta några droppar smoke liquid i smeten. Smoke liquid är en rökessens som finns att köpa i välsorterade affärer. Perfekt att ha till hands om man vill öka på röksmaken antingen man står vid grillen eller inne i köket.

Lite på kanelen

Grillade desserter behöver inte vara några märkvärdigheter. Dela några äpplen i stora klyftor och lägg dem på gallret. Lätt mjukstekta under grillens lock, det går snabbt så var med på noterna, och serverade med kanelglass är en klassisk grilldessert. Skulle man inte hitta färdig kanelglass i affären går det faktiskt att röra ner en tesked malen kanel i ett paket vaniljglass som legat framme en stund. Fördela glassen i portionsskålar som förvarats i frysen, därmed förhindrar man att allt blir en soppa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!