Mat på ett kick

Snabbmat behöver inte vara dålig mat.Du kan laga mat på en kvart utan en massa skräp.Ibland är bråttom en finfin krydda.

Du hinner fixa middagen på en kvart. Snabbmat måste inte vara dålig mat. Bild: Leif R Jansson/Scanpix Bild: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Du hinner fixa middagen på en kvart. Snabbmat måste inte vara dålig mat. Bild: Leif R Jansson/Scanpix Bild: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2009-04-21 18:21
Rimmad lax med chilimozzarella

2-3 portioner

Här är det smakerna som får göra jobbet tillsammans med lite "bra-att-ha-hemma-råvaror".

2 mozzarellaostar

1/2-1 röd chili

1 citron

1 gul paprika

1/2 kruka färsk basilika eller koriander

fin olivolja

nymalen svartpeppar

flingsalt

1/2 gul eller röd lök

200 g rimmad lax (kan ersättas med rökt)

Riv mozzarellan i bitar och lägg i en skål. Kärna ur (om du inte vill ha det för starkt) chilin, finhacka och häll i skålen. Tvätta citronen och riv ner skalet. Kärna ur paprikan, skär i strimlor och blanda med mozzarellan. Riv ner basilikablad eller plockade korianderblad. Ringla över olivolja, dra några rejäla tag med pepparkvarnen och tillsätt lite flingsalt.

Riv eller skär laxen i strimlor. Skala löken och skär i tunna skivor. Blanda lax och lök med mozzarellablandningen på ett stort fat. Pressa över citronsaft, ringla över lite till olivolja och peppra lite extra.

Servera som en lätt snabbmiddag med ett gott bröd till.

Feta- och jalapeño-omelett

2 portioner, 15 minuter

Kanonlunch för två. Jalapeño finns på burk i tacohyllan om du inte hittar färsk. Hoppa över skinkan om du vill göra den helt vegetarisk.

1 stor gul lök

100 g rökt skinka (hoppa över för vegorätt)

1 färsk jalapeño (eller 1 msk inlagd, finns i tacohyllan)

cirka 75 g feta

3 salladslökar

5-6 ägg

nymalen svartpeppar

olivolja och/eller smör

Sätt ugnen på grill, 250 grader. Skala och skiva löken tunt. Skär skinkan i remsor och skiva jalapeñon i ringar, ta bort kärnorna om du inte vill ha det för starkt. Skär fetan i tärningar. Strimla salladslöken.

Vispa äggen i en bunke med svartpeppar.

Hetta upp matfett i en teflonpanna. Fräs löken svettig och genomskinlig. Tillsätt jalapeño, och skinka. Häll över äggblandningen, strö över feta och salladslök och peta i botten då och då. Grädda tills omeletten nästan stelnat.

Sätt in stekpannan i ugnen under grillelementet 1-2 minuter tills omeletten precis får färg. Servera genast direkt ur pannan.

Senaps- och kaprisfylld lövbiff

4 portioner, 15 minuter

Skön 70-talsnostalgi. Lövbiff är prima snabbmat.

4 lövbiffar

salt

nymalen svartpeppar

1 liten gul lök

1 knippa persilja

1-2 msk fransk senap

1-2 msk kapris

1 tsk riven pepparrot

2 dl crème fraiche

smör

olivolja

ev 1 dl vitt vin

Banka ut lövbiffarna så mycket du kan. Salta och peppra.

Skala och finhacka löken. Hacka persiljan. Blanda senap, lök, kapris, pepparrot, persilja och 1/2 dl crème fraiche.

Lägg en klick fyllning på varje biff. Förslut med tandpetare. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Stek biffarna cirka en minut på varje sida i omgångar. Vispa ur pannan med en skvätt vatten (eller vitt vin om du har) och tillsätt resten av crème fraichen. Låt bubbla ihop till en sås.

Servera biffarna genast med lite sås vid sidan och en grönsallad. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!