Med midsommarmaten i bagaget

Midsommar firas bäst i torp. Men med ett illa utrustat kök är det enklast att förbereda maten hemma.

Dessert eller kaffebröd? Egentligen spelar det ingen roll för enkel rulltårta med vispad grädde och jordgubbar funkar lika bra i båda fallen.

Dessert eller kaffebröd? Egentligen spelar det ingen roll för enkel rulltårta med vispad grädde och jordgubbar funkar lika bra i båda fallen.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-06-17 10:27

Jag bor på landet året runt och kan inte tänka mig något annat. Självklart har vi som bor så fungerande kök, men här talar jag om det där charmiga torpet som visar sig ha två elektriska plattor, en arbetsbänk i knähöjd och vatten på gården. Härliga ställen att bo på några midsommardagar, men att laga mat där är en annan sak.

Krav på maten

Midsommarhelgen är den enda storhelgen som inte har en massa krav på mat. Här räcker det med matjessill, färskpotatis och jordgubbar. Sedan kan man förstås bygga på med både lax, sillinläggningar i långa rader och hembakta frestelser. Själv håller jag hårt på enkelhetsprincipen under midsommar och stannar vid matjessill, färskpotatis, gravad lax, köttbullar och jordgubbar med enkla tillbehör. Sill, lax och köttbullar ska ätas som sen lunch och senare i midsommarnatten sitter det perfekt med några grillade lammkotletter som bjuds med örter och salladsblad, kokt färskpotatis och sallad. Enkelheten själv, men underbart gott, och lätt att förbereda.

Lamm och lax

Laxen gravas några dagar i förväg och åker in i frysen. Lax som gravas av färsk råvara måste frysas några dygn för att man ska vara på säkra sidan. I frysen dör eventuella parasiter och på köpet får man en fisk som klarar resan ut till landet på sin egen kyla.

Även lammkotletterna åker i frysen för att klara transporten. Väl framme läggs de i marinad några timmar innan det är dags för grillning.

Till sist, med en hederlig rulltårta som grund är det hur enkelt som helst att sno ihop några rulltårtsbakelser. Du kan bjuda dem som kaffebröd eller dessert. Om jag får bestämma får de gärna dyka upp både till kaffe och dessert om det så är samma dag. Riktigt midsommargodis med andra ord.

Midsommartallrik

För 4 personer

500 g matjessillfilé

2 hårdkokta ägg

1 knippe gräslök

3 dl gräddfil

300 g gravad lax

200 g oskalade räkor

blandad sallad

gräslök

dill

4-8 jordgubbar (om man vill)

Att äta till:

kokt färskpotatis

1. Skär sillen i jämna bitar, gärna lite snett över filéerna. Skiva den gravade laxen tunt. Skala och dela de hårdkokta äggen.

2. Fördela gräddfilen på tallrikarna, lägg sillen intill och toppa med gräslök. Fortsätt med några oskalade räkor och gravad lax. Toppa laxen med dill. Till sist läggs sallad och en hårdkokt ägghalva.

3. Bjud nykokt färskpotatis till och lägg gärna en eller ett par jordgubbar i salladen som en antydan om vad som väntar...

Gravad lax

För 4-6 personer

Det här receptet förutsätter att laxen fryses efter gravning. Ska laxen serveras direkt efter gravning bör den varit frusen i minst 3 dygn innan gravningen.

1 kg färsk laxfilé med skinnet kvar (välj en jämnbred bit från mitten eller främre delen av laxfilén)

2 tsk grovkrossad vitpeppar

2 msk salt

4 msk strösocker

rikligt med dill

Att äta till:

färsk dill

svartpeppar

1. Blanda krossad vitpeppar med salt och socker. Dela laxen i två lika stora delar. Lägg ena sidan av laxen på arbetsbänken med skinnsidan nedåt. Strö över 2 matskedar av kryddblandningen och täck fisken med dill. Strö över ytterligare 2 matskedar kryddblandning och lägg på den andra laxsidan med skinnsidan uppåt. Resterande kryddor strös på utsidan av fisken. Lägg fisken i en plastpåse tillsammans med mer dill och placera plastpåsen på ett fat. Allt ställs in i kylskåp. Morgon och kväll vänds paketet i sin helhet. Tyngd på paketet ger fast fisk, utan tyngd blir fisken saftigare.

2. Efter 2 dygn läggs laxen in i frysen. För säkerhets skull bör den vara fryst minst 3 dygn innan servering. Ta bort alla kryddor och skär upp fisken. Tips! En inte helt tinad lax är lättast att skära lövtunna skivor av. Väl skivad tinar den på några minuter. Bjud färsk dill och nymald svartpeppar till laxen.

Sommarköttbullar

För 4 personer

500 g blandfärs, gärna 50 % nöt och 50 % fläskfärs

0,75 dl ljust ströbröd (veteströbröd)

2 äggvitor

4 msk rödvin

1 msk koncentrerad kalvfond

1/2 tsk torkad timjan

1 vitlöksklyfta, om man vill

1 tsk ljus, fransk senap av Dijontyp

salt och vitpeppar

smör och rapsolja till stekning

1. Blanda ströbröd med vin, äggvitor och kalvfond. Låt blandningen stå och dra någon minut. Tillsätt köttfärs, timjan, riven vitlök och senap. Salta och peppra lätt och arbeta köttfärssmeten slät och smidig.

2. Rulla små köttbullar med lätt fuktade händer. Stek köttbullarna i lika delar smör och rapsolja i inte alltför het panna. Rulla dem med en sked den första minuten så de får fin yta. Sedan steks de på svag värme 4-5 minuter med några vändningar.

Grillade lammkotletter

För 4 personer

1 kg lammkotletter

Till marinaden:

2 vitlöksklyftor

1/2 kruka färsk timjan

2 kvistar färsk rosmarin

1/2 tsk grovmald svartpeppar

2 msk balsamvinäger

3 msk rapsolja

Att äta till:

100 g ruccolasallad

1/2 kruka färsk timjan

kokt färskpotatis

blandand sallad

salt

1. Skala och riv vitlöksklyftorna. Hacka timjan och rosmarin grovt. Blanda det rivna och hackade med svartpeppar, balsamvinäger och olja.

2. Pensla lammkotletterna flödigt med marinaden och låt de stå och dra en timme innan grillning.

Se till att du har fin glöd innan kotletterna grillas 2-3 minuter per sida. Varva kotletterna med timjan och ruccolasallad i stor skål. Först nu saltas köttet. Nykokt färskpotatis och en stor, blandad sallad är bästa tillbehören just nu.

Rulltårtsbakelser

För 4 personer

Till rulltårtan:

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Till fyllningen:

1 1/2 dl god jordgubbssylt

Att äta till:

3 dl vispad grädde

1 liter jordgubbar

1. Knäck äggen i en vispvänlig skål. Tillsätt sockret och vispa blandningen till en fluffig smet. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.

2. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Slå ut smeten på pappret och bred ut till en rektangel. Grädda mitt i 250 graders ugn cirka 5 minuter.

3. Ta och strö en tesked socker över kakan. Lägg ett nytt bakplåtspapper över kakan och på det en ugnsplåt. Vänd hela paketet. Ta bort långpannan och dra försiktigt loss det första bakplåtspappret. Om det inte vill släppa kan man pensla lätt med kallt vatten och sedan lossa pappret försiktigt.

4. Bred ut sylt över den ännu varma kakan och rulla ihop den med det kvarvarande bakplåtspappret som lyft- och rullhjälp. Låt kakan svalna innan den läggs i plastpåse eller tät burk.

5. Vispa grädden fast. Skär rulltårtan i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg en rejäl gräddklick på rulltårtsskivorna och toppa med bär. Serveras helst kylskåpskalla. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!