Midsommarfest i det gröna

Alla storhelger har sina mattraditioner, så även midsommar. Enklaste vägen är matjessill, färskpotatis och jordgubbar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2012-06-14 09:01

Sedan kan man sväva ut hur mycket som helst om det känns rätt. Jag har valt en medelväg med överraskningar på kända råvaror.

Bilden av midsommar är landet, blå himmel och glada ungar som tjoar runt midsommarstången. Att verkligheten inte alltid blir som man har tänkt sig får man försöka leva med. Maten kan man däremot påverka så den ger rätt midsommarkänsla utan att någon måste offra halva helgen åt köksarbete. Tänk också på att det är skillnad på kök och kök.

Förbered innan

Hemma har vi gott om utrymme, stora arbetsbänkar, bra maskiner och annat som underlättar. I tillfälliga sommarhus kanske allt arbete måste fixas på en liten skärbräda som sett sina bästa dagar. Alltså, förbered hemma och försök att få det avslutande jobbet att inskränka sig till uppläggningar.

Rostat bröd

Utan matjessill blir det inte mycket till svensk midsommar. Gräddfil och gräslök är givna tillbehör, men det är inget som hindrar att man bygger på med ugnstorkade tomatskivor och rostat bröd. Arrangera sill och bröd likt snittar som kan slukas i en enda tugga. Klart annorlunda men med välkända smaker som dominerar.

Örtiga kötbullar

De yngsta midsommarfirarna brukar sällan uppskatta sill även om den serveras på bröd. Bättre upp med köttbullar. Utgå gärna från ljus kalvfärs som "helgkryddas" med finhackade färska örter. Köttbullarna bjuds utan sås så de kan ätas med liten risk för såsfläckar på vita klänningar och andra ljusa kläder.

Sött och syrligt

Avrunda midsommarbuffén med lyxiga mandelflarn som fylls med färdig lemon curd och färska jordgubbar. Kombinationen av syrlig lemon curd och söta jordgubbar är perfekt. Men tycker man att syrligheten hos curden är för stor kan den justeras med en klick vispad grädde.

Kakan blir bäst om den läggs ihop strax före servering så att sprödheten i själva botten bevaras.

Matjessillsnittar

För 4 personer (8 bitar)

1 baguette eller annat ljust bröd

1/2 dl olivolja

4-6 tomater

1 burk matjessill i bitar, ca 120 g i avrunnen vikt

2 dl gräddfil

färsk gräslök

dill

1. Torka tomaterna i stark sol eller i 125 graders ugn. I solen tar det några timmar, i ugnen en dryg timme. Vänd tomaterna efter halva tiden eller när de fått en "torr" yta.

Häll gräddfilén i ett kaffefilter som hängs i sil över en skål. Ställ i kylskåp i ett par timmar, allt för att få en fastare gräddfil som inte rinner av snittarna.

2. Höj värmen i ugnen till 175 grader. Skär baguetten i drygt centimetertjocka skivor som vänds i god olivolja. Lägg bröden på ett ugnsfast fat och rosta dem lätt i ugnen. Det brukar ta cirka 5 minuter men bör passas noga så att det inte bränns.

3. Låt bröd och tomater svalna. Låt majtessillen rinna av ordentligt i en sil. Placera ett par tomatskivor på varje bröd och toppa med en eller ett par bitar avrunnen matjessill. Avsluta med en klick fast gräddfil och toppa med gräslök och en dillvippa.

Midsommarköttbullar

För 4 personer (ca 30 köttbullar)

500 g kalvfärs

2 msk finhackad gul lök

5 msk veteströbröd

2 äggvitor

5 msk rödvin

1 msk konc. kalvfond

2 msk hackad färsk persilja

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk gräslök

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

2 msk hackad persilja

dillkokt färskpotatis

blandad grönsallad med isberg, tomat, gurka och rädisor

1. Hacka gul lök mycket fint. Låt hacket svettas några minuter med smör i stekpannan. Ställ löken att svalna.

2. Blanda ströbröd med vin, äggvitor, kalvfond och lättstekt gul lök. Tillsätt kalvfärs och finhackad färsk persilja, timjan och gräslök. Salta och peppra lätt och arbeta köttfärssmeten slät och smidig.

3. Rulla små köttbullar med lätt fuktade händer. Stek köttbullarna i lika delar smör och rapsolja i en inte alltför het panna.

4. Lägg upp köttbullarna i en skål och garnera med ett par matskedar hackad persilja som droppas över. Servera köttbullarna med dillkokt färskpotatis och sommarlätt grönsallad.

Mandelflarn med lemon curd och jordgubbar

För 4 personer

4 digestivekex

3 msk mandelspån

40 g smör

1 äggvita

1 msk rörsocker strö (råsocker)

100 g lemon curd

(1-2 msk vispad grädde)

20-25 jordgubbar

2 msk florsocker

1.Smula ner digestivekexen i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt även mandelspån, smör, äggvita och rörsocker. Kör några sekunder i taget så att allt blir finfördelat. Tippa upp hacket på arbetsbänken och knåda ihop allt till en deg med några snabba tag. Förvara degen svalt i en halvtimme.

2. Fördela degen i små smörade formar. Grädda av mandelflarnen mitt i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna innan flarnen lossas med stor försiktighet.

3.Rör lemon curden smidig i en skål. Vill man ha mildare curd tillsätts en eller ett par matskedar vispad grädde. Fördela curden på helt kalla mandelflarn och toppa med halva jordgubbar som staplas i hög över fyllningen. Sikta florsocker över flarnen och låt dem inte stå för länge före servering så att sprödheten i kakan hinner gå förlorad. (TT Spektra)

Att dricka till

Till midsommarmat är det traditionellt ljust lageröl och eventuellt snaps som gäller. Serveras snaps räcker det med vanlig 3,5-procentig öl från affären. God sommarsnaps är Hallands fläder (7) som kostar 127 kronor för 35 cl.

Alkoholfri sommarbål på sockerdricka, flädersaft och massor av is och jordgubbar är inte dumt det heller. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!