Nya Scénic vinner i längden

Nya Renault Scénic är inte en lika självklar succé som sin föregångare, konstaterade vi när modellen introducerades förra sommaren. Konkurrenterna hade blivit så många fler. Men nu kommer Grand Scénic, som bokstavligen vinner i längden.

De bakre sätena fälls enkelt ner i golvet när de inte behövs och ger ökat lastutrymme. På bekostnad av reservhjulet!

De bakre sätena fälls enkelt ner i golvet när de inte behövs och ger ökat lastutrymme. På bekostnad av reservhjulet!

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2004-09-10 06:23

Renault Grand Scénic är ungefär 2,5 decimeter längre än vanliga Scénic. Hjulbasen, alltså avståndet mellan fram- och bakhjulen, är dock förlängt med bara en halv decimeter, så de övriga två decimetrarna är påbyggda bakom bakaxeln.

Med den här jäsningsprocessen har Renault skapat en bil som egentligen inte har någon riktigt fullgod konkurrent. De övriga är antingen mindre eller större.

Vår provbil är också utrustad med den nya turboladdade två- litersmotorn på 165 hk, som ökar avståndet till utmanarna ytterligare. En maskin som gör Grand Scénic än mer fullvuxen och som "bara" kostar 11 000 kronor mer.

Önskar automatlåda

Renault Grand Scénic är alltså sjusitsig (stolarna i sista raden fälls ner i golvet) och med alla stolar ockuperade och med maximal last i bagaget behövs den här motorn för att färden ska bli riktigt njutbar. Åtminstone för föraren. Den drar härligt från låga varv och man behöver inte alls utnyttja växellådans samtliga sex lägen. Personligen skulle jag dock betala en slant extra för att få automatlåda, om jag skulle köpa en sådan här bil.

Enligt fabrikens specifikationer ska motorn bara dra en centiliter mer per mil än samma motor utan turbo, men det är nog bara på papperet. Utnyttjar man motorns kraftresurser vill den också ha en rejäl slurk bensin. Men fördelen, jämfört med en större motor, är att turboagg-regatet inte behöver "matas" när man kör med låg belastning. Så med extremt snäll körning kanske fabriksuppgifterna håller.

Ostyrig ratt

Motorn går också tyst, liksom hela bilen. Åkkomforten är överlag mycket bra, till och med i de bakre sätena. I stadstrafik är den elektromekaniska styrningen smidig men på landsväg är den tvärtom ett elände. Vägkänslan är obefintlig och det känns som om ratten lever sitt eget liv i förarens händer.

Säkerheten är hög hos alla Renaultbilar numera och det är inte helt fel att påstå att det franska märket är världsbäst på att skydda sina kunder under färd.

Och man behöver inte betala ett öre extra för säkerhetsutrustningen. ABS-bromsar är standard liksom elektronisk bromskraftfördelning, panikbromsassistans, antisladdsystem, antispinn och understyrningskontroll.

I det passiva säkerhetssystemet ingår trepunktsbälten på samtliga platser plus underglidningsskydd både i fram- och baksäten.

Komplett

Till detta kommer adaptiva krockkuddar, sidokrockkuddar, krockgardiner och säkerhetsnackskydd fram. Allt är standard. Liksom strålkastarrengörare - tack för det!

Dessvärre är också den digitala instrumenteringen standard - den hade jag annars tackat nej till.

Scénic tillhör ju Renaults Mégane-familj som med den nya Grand-versionen nu bör kunna betraktas som komplett. Gamla Scénic kom ju även i en fyrhjulsdriven modell, men det lär inte vara aktuellt den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!