Nya tidens festfiskar

Det är hög tid att ge marulk, hälleflundra och inte minst torsk en välbehövlig time out. Våra mest uppskattade fiskar är helt enkelt på väg att ta slut. Fisket är så tufft att vissa arter inte ens hinner bli könsmogna innan de hamnar i kastruller och pannor. Därmed riskerar hela reproduktionskedjan att brytas.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-09-28 00:00
Citat:

"Fisk bör simma tre gånger. Först i havet, därefter i smör och till sist i ett gott vin"

Jonathan Swift

Halstrad regnbågslax på grönsaksbädd

4 personer

4 portionsstora regnbågslaxar

salt och vitpeppar

smör och rapsolja till stekning

Till grönsaksbädden:

1 zucchini

1 morot

1 färsk fänkål

1 röd lök

1 msk färsk, hackad timjan

salt och peppar

1. Skala morot och rödlök. Skär moroten i tunna stavar och löken i tunna klyftor. Dela zucchinin på längden och skrapa ur det lösa innehållet. Strimla resten med skal och allt. Skär fänkålen i tunna stavar men ta inte med den hårda roten. Hacka färsk timjan fint.

2. Skär loss filéerna från portionsstora regnbågslaxar. Gå in med vass kniv strax bakom gälen och följ ryggraden bakåt. Gör lika på båda sidor och pusta sedan bort småben på bukhålans insida.

3. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan mot skärbrädan. Gå in med kniven kraftigt lutande mellan skinn och fiskkött med början bakifrån. Skär bort skinnet med nästan liggande kniv. Det låter avancerat men är enkelheten själv.

4. Lägg de strimlade grönsakerna i het panna och snabbstek med olja. Krydda med salt, peppar och hackad timjan. Ta upp och håll varmt. Sänk värmen något och lägg i smör samt eventuellt lite mer olja. Stek fiskfiléerna en dryg minut per sida. Salta och peppra efter vändning.

5. Arrangera grönsakerna på tallrikar och toppa med fisken. Garnera gärna med extra timjan och bjud citron till. Pressad potatis passar bra till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!