"Fisk bör simma tre gånger. Först i havet, därefter i smör och till sist i ett gott vin"
Jonathan Swift
4 personer
4 portionsstora regnbågslaxar
salt och vitpeppar
smör och rapsolja till stekning
Till grönsaksbädden:
1 zucchini
1 morot
1 färsk fänkål
1 röd lök
1 msk färsk, hackad timjan
salt och peppar
1. Skala morot och rödlök. Skär moroten i tunna stavar och löken i tunna klyftor. Dela zucchinin på längden och skrapa ur det lösa innehållet. Strimla resten med skal och allt. Skär fänkålen i tunna stavar men ta inte med den hårda roten. Hacka färsk timjan fint.
2. Skär loss filéerna från portionsstora regnbågslaxar. Gå in med vass kniv strax bakom gälen och följ ryggraden bakåt. Gör lika på båda sidor och pusta sedan bort småben på bukhålans insida.
3. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan mot skärbrädan. Gå in med kniven kraftigt lutande mellan skinn och fiskkött med början bakifrån. Skär bort skinnet med nästan liggande kniv. Det låter avancerat men är enkelheten själv.
4. Lägg de strimlade grönsakerna i het panna och snabbstek med olja. Krydda med salt, peppar och hackad timjan. Ta upp och håll varmt. Sänk värmen något och lägg i smör samt eventuellt lite mer olja. Stek fiskfiléerna en dryg minut per sida. Salta och peppra efter vändning.
5. Arrangera grönsakerna på tallrikar och toppa med fisken. Garnera gärna med extra timjan och bjud citron till. Pressad potatis passar bra till.