Primörer perfekt för paj

Späda primörgrönsaker, illröda jordgubbar och smakfulla örter - alla trivs de i spröda pajskal. Här bakar vi pajer för vårens fester och försommarens lata dagar.

Paj är mat som passar lika bra en vardag hemma på köksbordet som på festen med öppet hus. 
Foto: Dan Strandqvist

Paj är mat som passar lika bra en vardag hemma på köksbordet som på festen med öppet hus. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2013-05-23 10:15

Lax- och spenatpaj

För 4-6 personer

Bakas ut i låg pajform med löstagbar botten

Till pajdegen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

400 g kallrökt lax

ca 200 g babyspenat

2 dl grädde

2 dl riven ost

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

4 ägg

1/2 krm svartpeppar

1 msk hackad timjan

1. Kör smör och vetemjöl till en grynig massa i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och kör lite till. Arbeta samman degen för hand med några snabba tag. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Smöra en låg och vid pajform med löstagbar botten. Dra bort det översta bakplåtspappret och lyft med det undre pappret som hjälp degen på plats i pajformen. Tryck ut och nagga degen rakt genom bakplåtspappret med en gaffel eller sticka. Förgrädda pajskalet med pappret kvar i 200 graders ugn i knappt 10 minuter. Ta ut pajskalet och dra försiktigt bort pappret.

2. Koka upp grädde och riven ost. Hacka och vänd ned babyspenaten i uppkoket. Smaksätt med grönsaksbuljong i pulverform, svartpeppar och hackad färsk timjan. Den rökta laxen bidrar senare med salt så att det räcker. Sjud allt i 2-3 minuter.

3. Dra kastrullen från värmen och knäck i 4 ägg. Rör om och slå merparten av fyllningen i pajskalet.

4. Skär laxen i tunna skivor som fördelas jämt över pajen. Toppa med resterande spenatblandning och grädda pajen i 35 minuter i 200 graders ugn.

Primörgrönsakspaj

För 4-6 personer

Bakas ut i springform, 26 cm diameter

Till pajdegen:

100 g smör

3 dl dinkelvete, gärna fullkorn

3 msk vatten

1 krm salt

Till fyllningen:

3 små färska lökar

1 zucchini

1 bunt grön sparris

2-3 primörmorötter

1 litet broccolistånd

2-3 tomater

1 msk finhackad timjan

250 g ricotta

4 ägg

1/2 krm vitpeppar

150 g riven ost, gärna lagrad

1. Hacka samman dinkelvete och smör i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och salt och kör lite till. Knåda snabbt ihop till en deg som kavlas ut mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra en springform med löstagbar botten. Ta bort det översta bakplåtspappret och lyft degen på plats. Nagga botten och förgrädda pajskalet i knappt 10 minuter i 200 graders ugn med bakplåtspappret kvar.

2. Skär grönsakerna i mindre bitar. Ta bort bakplåtspappret och fyll pajen med bitarna. Toppa med tunna tomatskivor.

3. Vispa samman 250 g ricottaost med 4 ägg, en matsked finhackad färsk timjan, ett halvt kryddmått mald vitpeppar samt hälften av osten. Slå ost- och äggblandningen i pajen. Avsluta med resterande riven ost.

4 Grädda pajen 35 minuter mitt i 200 graders ugn.

Jordgubbspaj

Du har hämtat texten felaktigt!!

För 6 personer

Bakas ut i låg pajform

Till pajdegen:

50 g florsocker

100 g kylskåpskallt smör

150 g vetemjöl

1 ägg

Till fyllningen:

1 liter jordgubbar

250 g ricotta

3 äggulor

3 msk strösocker

Garnering:

1 tsk florsocker

ev. färsk citronmeliss

1. Kör samman florsocker, smör och vetemjöl i matberedaren med kniven monterad. När degen är grynig tillsätts ägget och degen körs en kort stund till. Arbeta ihop degen för hand och kavla ut den mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra en pajform, dra bort det översta bakplåtspappret och lyft degen på plats i formen. Tryck ut degen i formen, nagga botten och förgrädda pajskalet med det översta baklåtspappret kvar i 10 minuter mitt i 200 graders ugn.

2. Vispa samman ricotta, äggulor och strösocker. Ta bort bakplåtspappret och bred ut smeten i pajskalet. Skölj jordgubbarna, ta bort fästena och dela i halvor på längden. Fördela jordgubbarna över pajen.

3. Grädda pajen mitt i 200 graders ugn i knappt 20 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna något. Sikta över florsocker och garnera med citronmeliss före servering. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!