Lax- och spenatpaj
För 4-6 personer
Bakas ut i låg pajform med löstagbar botten
Till pajdegen:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Till fyllningen:
400 g kallrökt lax
ca 200 g babyspenat
2 dl grädde
2 dl riven ost
1 tsk grönsaksbuljong i pulverform
4 ägg
1/2 krm svartpeppar
1 msk hackad timjan
1. Kör smör och vetemjöl till en grynig massa i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och kör lite till. Arbeta samman degen för hand med några snabba tag. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Smöra en låg och vid pajform med löstagbar botten. Dra bort det översta bakplåtspappret och lyft med det undre pappret som hjälp degen på plats i pajformen. Tryck ut och nagga degen rakt genom bakplåtspappret med en gaffel eller sticka. Förgrädda pajskalet med pappret kvar i 200 graders ugn i knappt 10 minuter. Ta ut pajskalet och dra försiktigt bort pappret.
2. Koka upp grädde och riven ost. Hacka och vänd ned babyspenaten i uppkoket. Smaksätt med grönsaksbuljong i pulverform, svartpeppar och hackad färsk timjan. Den rökta laxen bidrar senare med salt så att det räcker. Sjud allt i 2-3 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen och knäck i 4 ägg. Rör om och slå merparten av fyllningen i pajskalet.
4. Skär laxen i tunna skivor som fördelas jämt över pajen. Toppa med resterande spenatblandning och grädda pajen i 35 minuter i 200 graders ugn.
Primörgrönsakspaj
För 4-6 personer
Bakas ut i springform, 26 cm diameter
Till pajdegen:
100 g smör
3 dl dinkelvete, gärna fullkorn
3 msk vatten
1 krm salt
Till fyllningen:
3 små färska lökar
1 zucchini
1 bunt grön sparris
2-3 primörmorötter
1 litet broccolistånd
2-3 tomater
1 msk finhackad timjan
250 g ricotta
4 ägg
1/2 krm vitpeppar
150 g riven ost, gärna lagrad
1. Hacka samman dinkelvete och smör i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och salt och kör lite till. Knåda snabbt ihop till en deg som kavlas ut mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra en springform med löstagbar botten. Ta bort det översta bakplåtspappret och lyft degen på plats. Nagga botten och förgrädda pajskalet i knappt 10 minuter i 200 graders ugn med bakplåtspappret kvar.
2. Skär grönsakerna i mindre bitar. Ta bort bakplåtspappret och fyll pajen med bitarna. Toppa med tunna tomatskivor.
3. Vispa samman 250 g ricottaost med 4 ägg, en matsked finhackad färsk timjan, ett halvt kryddmått mald vitpeppar samt hälften av osten. Slå ost- och äggblandningen i pajen. Avsluta med resterande riven ost.
4 Grädda pajen 35 minuter mitt i 200 graders ugn.
Jordgubbspaj
Du har hämtat texten felaktigt!!
För 6 personer
Bakas ut i låg pajform
Till pajdegen:
50 g florsocker
100 g kylskåpskallt smör
150 g vetemjöl
1 ägg
Till fyllningen:
1 liter jordgubbar
250 g ricotta
3 äggulor
3 msk strösocker
Garnering:
1 tsk florsocker
ev. färsk citronmeliss
1. Kör samman florsocker, smör och vetemjöl i matberedaren med kniven monterad. När degen är grynig tillsätts ägget och degen körs en kort stund till. Arbeta ihop degen för hand och kavla ut den mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra en pajform, dra bort det översta bakplåtspappret och lyft degen på plats i formen. Tryck ut degen i formen, nagga botten och förgrädda pajskalet med det översta baklåtspappret kvar i 10 minuter mitt i 200 graders ugn.
2. Vispa samman ricotta, äggulor och strösocker. Ta bort bakplåtspappret och bred ut smeten i pajskalet. Skölj jordgubbarna, ta bort fästena och dela i halvor på längden. Fördela jordgubbarna över pajen.
3. Grädda pajen mitt i 200 graders ugn i knappt 20 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna något. Sikta över florsocker och garnera med citronmeliss före servering. (TT Spektra)