Roten är huvudsaken

Rotsaker får det mesta att smaka så mycket mer. Rotsaker kan vara basen, ett viktigt tillbehör eller en ensam smaksättare.

Rostade rotsaker med kåldolmar på toppen är lika uppskattat helg som vardag. Att bjuda på hemlagad husmanskost är hur hett som helst just nu.

Rostade rotsaker med kåldolmar på toppen är lika uppskattat helg som vardag. Att bjuda på hemlagad husmanskost är hur hett som helst just nu.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2013-02-28 09:13

Häng med in i rotsakernas fantastiska värld där härliga smaker inte behöver kosta en förmögenhet.

Smörkokt torskrygg med pepparrot- och persiljesås

För 4 personer

700 g torskrygg

100 g smör

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Till såsen:

3 dl grädde

1 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 tärning fiskbuljong

2 msk färskriven pepparrot

3 msk finhackad bladpersilja

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

bladpersilja

1. Låt smöret smälta ned i en vid kastrull stor nog för att torskryggen ska få plats. Gnid in den med salt och vitpeppar. Lägg ned fisken, med det som är eller har varit skinnsidan nedåt i det smälta smöret. Skeda fisken med smör i en dryg minut. Sänk värmen och lägg på lock. Skeda över smör ett par gånger under tillagningstiden som är kort, 2-3 minuter efter det att locket lagts på. Dra kastrullen från värmen men låt fisken ligga kvar under lock i ytterligare 3 minuter.

2. Koka upp grädde, vatten och vin. Smula i fiskbuljong och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med några matskedar smör från fiskkastrullen, riven pepparrot, hackad persilja samt eventuellt lite salt och peppar.

3. Dela fisken i portionsbitar som läggs på tallrikar. Ringla såsen runt och bjud kokt potatis, ärtor, citron och mer bladpersilja till.

Kåldolmar med rostade rotsaker och gräddsky

För 4 personer

1 vitkålshuvud

600 g fläskfärs

1/2 gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

smör och rapsolja

2 msk ljus sirap

Till skyn:

2 dl grovt hackad vitkål

4 dl vatten

1 dl grädde

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

2 morötter

4 potatisar, fast sort

1 palsternacka

2 persiljerötter

1/2 kålrot

1 rödlök

1 msk hackad färsk timjan

lingonsylt

1. Skala, finhacka och stek en halv gul lök i smör. Låt löken svalna innan den blandas med fläskfärs, ägg, salt och peppar.

2. Skär loss rotstocken från vitkålshuvudet. Sänk ned kålhuvudet i en stor kastrull med kokande vatten och lossa bladen ett i taget till dess att 12 blad tagits bort.

3. Tunna ur den tjocka nerven på kålbladen med en vass kniv. Lägg en klick köttfärs som en korv mitt på och vik in den grova sidan av bladen över färsen, vik därefter in kanterna och rulla till sist ihop till dolmar.

4. Skala och skär rotsaker och lök i bitar med 2-3 centimeters sidor. Sprid ut bitarna i en långpanna och ringla över 2 msk olja. Salta och krydda med finhackad timjan. Placera kåldolmarna överst med kålskarven nedåt. Pensla dolmarna med smält smör och ringla över sirap. Stek allt i en 200 graders ugn i 45 minuter.

5. Koka upp vatten, grädde och fond i en kastrull. Låt ett par deciliter grovhackad vitkål koka med. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud skyn i 5 minuter. Sila bort kålen och smaka av skyn med soja, salt och peppar.

Kycklinggryta med blandade rotsaker i tomatsås

För 4 personer

600 g benfritt kycklingkött

1 gul lök

2 morötter

1 litet kålrotshuvud

2 palsternackor

6 potatisar av fast sort

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 msk hackad, färsk timjan

3 msk hackad färsk persilja

500 g krossade tomater

1 1/2 msk konc. kycklingfond

salt och peppar

smör och rapsolja

1. Skala gul lök, morötter, kålrot, palsternackor och potatisar. Skär allt i bitar med en dryg centimeters sida. Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Hacka timjan och persilja.

2. Avsluta förarbetet med kycklingköttet som skärs i bitar med 2-3 centimeters sida. Tvätta händer och redskap noga efter hanteringen av rå kyckling.

3. Fräs kycklingbitarna i lika delar smör och rapsolja i en rymlig stekgryta. Efter ett par minuter tillsätts lök och rotsaker. Fräs ytterligare någon minut. Vänd runt i grytan varsamt några gånger.

4. Tillsätt hackad timjan och persilja, krossade tomater, fond och lite salt och vitpeppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt den därefter sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av den färdiga grytan med salt och peppar. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!