Se till att det finns gott bröd med vettiga pålägg som ost, rökt korv eller leverpastej till hands. Förbered gärna maten hemma i lugn och ro. Även om den inte är krånglig att laga, känns det alltid bra när matfrågan är löst på förhand och klar att packa ned när skidsuget slår till.
Vegetariska piroger
För 4 personer/8 piroger
Deg:
15 g jäst
100 g smör
1 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
Fyllning:
400 g vitkål
1 morot
1 gul lök
3 potatisar, helst mjölig sort
1 bit rotselleri
2 vitlöksklyftor, skalade
2 dl grönsaksbuljong
1 msk hackad, färsk rosmarin
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt vatten och låt det bli fingervarmt. Slå blandningen över jästen och se till att den löser sig. Arbeta in vetemjöl, salt och ena ägget. Låt degen jäsa i 30 minuter.
2. Skala och hacka vitkål, morot, gul lök, potatis och rotselleri fint, gärna i matberedare. Fräs hacket med olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt riven vitlök, buljong och rosmarin efter någon minut. Sjud under lock i 15 minuter. Lyft av locket mot slutet så röran kokar ihop. Smaka av med salt och peppar
3. Kavla ut degen och måtta ut 8 runda ”kakor” med drygt 20 centimeters diameter. Fördela fyllningen mitt på, vik upp kanterna och nyp ihop degen över fyllningen.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter.
Marinerade fläsk- och grönsaksspett
För 4 personer/8 spett
600 g fläskytterfilé
1 röd paprika
1 grön paprika
1 rödlök
16 champinjoner
Marinad:
3 msk rapsolja
1 msk tomatketchup
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk färskriven ingefära
1 tsk finhackad chili
Till servering:
8 normalstora kokta, kalla potatisar
1 msk olivolja
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk italiensk salladskrydda
1. Skär köttet i 5 centimeter stora bitar. Dela varje bit på längden till stavar med ett par centimeters sida. Skär paprikor och rödlök i större bitar. Trä upp kött, grönsaker och svampar på spett.
2. Blanda marinaden av rapsolja, ketchup, hackad rosmarin, riven ingefära och hackad chili. Salta aldrig en marinad, det drar ut köttsaften och ger torrt och tråkigt kött.
3. Pensla spetten rikligt med marinad och slå in dem ett och ett i grillfolie. Spetten behöver sedan bara läggas intill öppen eld i knappt 10 minuter för att bli klara att äta.
4. Blanda olivolja, vinäger och italiensk salladskrydda i en skål. Lägg i kalla, kokta potatisar med skal och allt. Vänd runt så potatisarna blir helt smaksatta. Efter några minuter fiskas potatisarna upp och packas in i grillfolie. De värms sedan samtidigt med köttet, cirka 10 minuter, intill öppen eld.
Tacokryddad köttfärspaj
För 4 personer
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
600 g nötfärs
2 morötter, skalade och rivna
1 rödlök, skalad och tunt klyftad
2 msk rapsolja
1 liten burk majs
1 vitlöksklyfta, skalad
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 dl mager grädde
1 tsk konc. kycklingfond
300 g riven ost
3 ägg
3 tomater
Till servering:
2 dl crème fraiche
3 dl riven vitkål
1 dl riven morot
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
2 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 påse späda blad (om det är plusgrader)
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt vatten och låt det bli fingervarmt. Slå blandningen över jästen och se till att den löser sig. Arbeta in vetemjöl, salt och ena ägget. Låt degen jäsa i 30 minuter.
2. Skala och hacka vitkål, morot, gul lök, potatis och rotselleri fint, gärna i matberedare. Fräs hacket med olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt riven vitlök, buljong och rosmarin efter någon minut. Sjud under lock i 15 minuter. Lyft av locket mot slutet så röran kokar ihop. Smaka av med salt och peppar
3. Kavla ut degen och måtta ut 8 runda ”kakor” med drygt 20 centimeters diameter. Fördela fyllningen mitt på, vik upp kanterna och nyp ihop degen över fyllningen.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter.
dan.strandqvist@ttspektra.se