Snabbare kan ingen växla

Audi TT börjar kännas lite förbrukad, även som leksak, men växellådan i vår testvagn är ny och högintressant. Med hjälp av elektronik och dubbla kopplingar växlar den snabbare och effektivare än en professionell rallyförare -- och spar bensin på samma gång.

Stockholm (TT Spektra)2004-03-12 05:49

DSG står för Direct Shifting Gear. Direktväxlad, är väl en lämplig svensk översättning. Växelväljaren ser ut som om bilen hade en konventionell automatlåda, men DSG-lådan är faktiskt manuell och försedd med sex steg. Den stora skillnaden ligger i att den har två utgående axlar mot normalt bara en.

Ettan, trean och femman ligger på den ena axeln i växellådan och tvåan, fyran och sexan på den andra. Båda axlarna är försedda med var sin lamellkoppling.

Sparar bensin

Växellådans elektronik håller sedan reda på hur föraren kör och förbereder nästa växel genom att bland annat justera momentet så att det ligger rätt i växlingsögonblicket.

Låter man sedan elektroniken sköta även växlingen så går det på blixtsnabba 0,2 sekunder. Försök slå det på egen hand.

I praktiken kan man alltså köra DSG-lådan som om det vore en automat, fast den växlar mycket snabbare och utan effektförluster. Och sanningen är ju att det inte finns några vettiga skäl att växla själv, med de paddlar som sitter på ratten. Även om dubbelkopplingen jobbar också vid manuell växling så gör elektroniken jobbet mycket bättre.

DSG-lådan

I och med att DSG-lådan inte slirar bort någon energi, som en konventionell automat, och växlar mycket effektivare än en manuell låda, så spar systemet också bensin. Med samma motor i VW Golf (sportmodellen R32) och med manuell låda går det i princip åt tio procent mera bränsle.

Men det går att bränna soppa också med DSG.

Ställer man växelväljaren i S-läge vid rödljuset, kopplar ur antisladdsystemet, håller bilen med bromsen och varvar upp motorn till sisådär 3 500 varv --och sedan släpper när det slår om till grönt -- så åker man ifrån det mesta. Inte för att det sitter världens värsta motor under huven, utan för att DSG-lådan alltså växlar så snabbt. Men med så här aggressiv körning börjar det hända saker i bensintanken.

Opraktisk leksak

DSG-systemet noterar och memorerar nämligen ditt sätt att köra och börjar då också dra på växlarna, för att tillåta mera varv, och blir också aggressivare i nedväxlingarna. Då kan det räcka med att man bara rör lite på ratten för att lådan skall växla ner.

Ett nytt fräscht växlingssystem alltså, men här i en rätt gammal bil. TT skapades ju under retrovågen på 90-talet och börjar nu gå mot pensionen. Bilen är byggd på den gamla Golf-plattformen, som ju är rätt föråldrad.

Motorn, som är extremt kompakt, har vi sett tidigare i gamla Golf R32.

Och så är det ju rakt igenom en ganska opraktisk leksak. Man kan väl gissa att satsningen på V6 och DSG är något av sista rycket för Audi TT. Innan den tas ur produktion.

Är det enbart DSG-lådan som hägrar så kommer den nu dessutom snabbt också i andra modeller från VW-familjen. Så det finns alternativ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!