En caprese, det vill solmogna tomater som varvas med mozzarellaost och färsk basilika samt kryddas med svartpeppar och olivolja passar perfekt en solig dag. Kombinationen kan radas upp på tallrik och serveras med bröd och extra salladsblad vid sidan. Eller, om man så vill, direkt i ett italienskt ciabattabröd som packas med till stranden eller svampskogen.
Kombinationen tomat, mozzarella och basilika kan även läggas på pizzabotten. Tomat och mozzarella får följa med in i ugnen men basilikabladen gör sig bäst om de läggs på den nygräddade pizzan.
1. Skölj och skiva tomaten från fästet (då håller den ihop och tappar inte kärnhusen). Skiva mozzarellaosten. Varva tomat och ost på tallrikar eller uppläggningsfat.
2. Krydda med hela blad av färsk basilika och avsluta med en nypa havssalt och några varv med svartpepparkvarnen.
3. Ringla över olivolja och servera med en bit vitt bröd till.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se