På tio år har det hänt massor inom glöggvärlden. Först kom den vita glöggen, sedan den åtråvärda årgångsglöggen (i år i en galet snygg flaska med innehåll smaksatt med lingon och enbär), tätt följd av glögg spetsad med rom, konjak och whisky.
Vi har med andra ord vandrat en lång väg från det glödgade vinet som kryddades för att dölja den taskiga råvaran. Svenskarna har druckit glödgat vin sedan 1600-talet, då tyskarna tog hit sitt glühwein, sedermera glögg.
I dag finns ett tjugotal sorter att köpa på Systemet. Och boomen kommer allt tidigare. Försäljningen drar igång i oktober, i november nås kulmen och i slutet av december tvärdör glöggen som över en natt. Under den korta tiden hinner vi köpa tre miljoner liter.
Men om utvecklingen exploderat inom själva glöggmarknaden har det gått desto segare med tillbehören. Allt som oftast står där de stackars skålarna med skållad mandel, russin och en trave pepparkakor och ser tämligen vilsekomna ut i denna moderna trendtillvaro.
Men det finns roligare saker än torra lussekatter att bjuda på när det nalkas glöggkalas. Grönmögelost på pepparkakorna har vid det här laget blivit något av en modern klassiker, men temat går att variera i det oändliga.
Ost och heta nötter
Ost över huvud taget är lyckat till glögg av samma anledning som det ofta passar till söta dessertviner. Söta tilltugg kräver sött vin - och glögg är ju ofta förfärande sött. En trevlig nyhet är därför Saturnus nya glögg som inte har något socker alls, och blott 2,2 procent alkohol.
Pepparkaksinslaget tål också nytänkande. Pepparkakor kan se ut precis hur som helst. Varför inte baka grissini med parmesan på? Eller testa att byta ut vanliga pepparkakor mot mjukare varianter. Fullkornspepparkakor ligger också rätt i tiden och känns som att de tål de matigare sällskap lite bättre.
Heta nötter är en annan millennieklassiker som kan varieras efter eget huvud och smak. Välj ut favoritnötterna, rosta i ugn med tuffa kryddor och servera dem allra helst varma. Försvinnande gott - precis som glöggsäsongen.
Så... Glögg on! Snart är det för sent.
Fikon med chèvrekräm
32 stycken, 15 minuter
Lättlagat, lyxigt och sjukt snyggt glöggtilltugg.
8 färska fikon
150 g chèvre eller annan mjuk getost
3/4-1 dl mascarpone
1 tsk flytande honung
1 pkt (80 g) bresaola eller rökt renkött
färsk timjan
Skär fikonen i fyra klyftor. Ta bort de vita kanterna på chèvren och mixa med mascarpone till lagom krämig konsistens. Smaksätt med honung.
Bred en klick chèvrekräm på varje fikonklyfta. Strimla köttet grovt och strö över fikonen. Dekorera med lite färsk timjan.
Heta rostade nötter
8-12 personer, 15 minuter
Använd de nötter du gillar bäst, färdiga blandningar funkar finfint så länge de inte innehåller russin och torkad frukt.
cirka 300 g blandade nötter, t ex cashew, mandel, jordnötter etc
1 tsk chiliflakes (kan varieras efter smak)
1-2 tsk garam masala
flingsalt
1 msk olivolja
Häll upp nötterna i en långpanna. Blanda chiliflakes, garam masala och flingsalt i en liten kopp. Häll olivoljan över nötterna och rör runt. Strö sedan över kryddblandningen och blanda noga.
Rosta i 200 grader i ugnen tills nötterna börjar dofta och få färg. Rör om då och då. Servera gärna varma.
Kvibillesnittar
cirka 15 stycken, 3 timmar
Kan göras mer eller mindre söta. Kavring ger mer rustik smak. Mjuk pepparkaka blir juligare och betydligt sötare, men faller lättare isär.
1 kavringlimpa eller 1 färdig mjuk pepparkaka
1 Kvibille ädelost (gärna med glöggsmak)
cirka 1 dl crème fraiche
Skiva kavringen eller pepparkakan (man kan förstås göra en av varje) på längden.
Mixa ädelost och crème fraiche till lagom krämig konsistens (ta lite mer crème fraiche om det behövs).
Bred ut ostkrämen på en skiva bröd eller kaka. Lägg på en skiva till och bred på mer ostkräm. Upprepa tills skivorna är slut. Låt den översta vara tom.
Svep in i plastfolie och ställ in i kylen, gärna under press, i ett par timmar.
Skär sedan försiktigt bort kanterna och skär sedan skivor som i sin tur delas på diagonalen till trekantiga snittar.