Spel med körkortsteori

Allt fler ungdomar gör teoriprovet i körkortsutbildningen utan att gå via en körskola. Många lär sig i stället med hjälp av datorprogram som Bonniers Trafikskola och Roadquiz. Men på Trafikskolornas riksförbund ser man inte bara positivt på utvecklingen.

Stockholm (TT Spektra)2004-08-13 04:54

- Programmen fungerar väldigt bra, men ska vara ett stöd. De kan aldrig ersätta diskussionerna med pedagoger och andra elever om alkohol och höga farter i trafiken, säger förbundets ordförande Lars Gustavsson.

Redan 1997 kom det första dataprogrammet som skulle göra körkortsutbildningen lite enklare. Det var Bonniers Trafikskola som var först, och de dominerar fortfarande marknaden. Sedan 2001 har även Sveriges Trafikskolors riksförbund, STR, ett eget körkortsspel som kallas Roadquiz.

Tekniskt avancerad

Produkterna skiljer sig ganska mycket från varandra. Bonniers Trafikskola är det klart mest tekniskt avancerade och även det roligaste att öva med. Även om målet är att användaren ska kunna klara teoriprovet efter att ha tränat med spelet, så är det inte bara ett frågespel.

Ganska avancerade 3D-miljöer har byggts och där kan man köra omkring i olika övningar. Grafiken ligger visserligen långt från det senaste i spelvärlden, men den är funktionell och fungerar dessutom på datorer som är både sex och sju år gamla.

Effektivt spel

De simulerade trafiksituationerna är en nyhet för årets upplaga av Bonniers Trafikskola, och ger produkten ett djup som den saknat tidigare. När man gör fel val i en situation kan man också få se vilka effekter valet kan få.

Bonniers Trafikskola kostar ungefär 500 kronor och när man börjar använda det måste man vara uppkopplad mot internet för att kunna registrera sig. Högst fem personer kan använda spelet.

Även Roadquiz är fokuserat på körkortsutbildningens teoridel. Allt är frågebaserat och eftersom spelet gjordes 2001 kan det inte leva upp till tekniken i Bonniers Trafikskola. Men Roadquiz är effektivt och ger garanterat resultat för den som är flitig.

Här betalar man för den tid man använder programmet. 350 kronor ger rätt till 20 timmars användande. Programmet finns på en cd-skiva, men man måste koppla upp sig på internet varje gång innan man använder spelet. Lite knöligt.

Den ultimata datautbildningen för körkort borde vara en simulator, och en sådan är på väg att komma till Sverige. Det finns en färdigutvecklad simulator som utvecklats i ett EU-projekt. Den finns i ett par exemplar i Sverige, bland annat på VTI i Linköping.

Simulatorn kostar över 300 000 kronor, så det är främst de större skolorna som har råd att köpa in den.

Ett komplement

Men på STR tror man inte att simulatorn blir något stor framgång i Sverige.

- Här kan eleverna gå hem och övningsköra privat, men det kan man inte i många andra EU-länder. Då fyller simulatorn ett helt annat behov, säger Lars Gustavsson, ordförande i förbundet.

Även fast hans eget förbund utvecklat ett dataprogram för körkortsutbildning är han inte odelat positiv till hjälpmedlet.

- Om det används som det ska är det mycket bra. Det ska vara ett komplement till körkortsutbildningen, men inte ersätta den, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!