Större och stabilare än storebror

Störst i klassen, hävdar Opel. Absolut. Men som kombi växer nya Opel Vectra ju faktiskt ur sin klass och blir en Omega. Och det är förstås tomrummet efter den utrangerade Omegakombin som den här bilen ska fylla.

Nya Opel Vectra Kombi är större än en Volvo V70 och kan mäta sig med nu nedlagda Opel Omega Kombi.

Nya Opel Vectra Kombi är större än en Volvo V70 och kan mäta sig med nu nedlagda Opel Omega Kombi.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2004-01-30 07:03

Nu talar bilkonstruktörerna inte längre om plattformar och bottenplattor, eftersom begreppen blivit för begränsande. Det nya ordet som plötsligt alla tog i sin mun på bilsalongen Detroit är - arkitektur!

Nya Opel Vectra kombi är alltså byggd på den så kallade Epsilon- arkitekturen, samma som utgör grunden till Saab 9-3, Opel Signum och förstås samma som i vanliga Opel Vectra. Och den kommer att användas i många fler modeller inom Generals Motors världsomspännande familj.

Olika bilar

Opel Vectra kombi är ett typexempel på hur man kan använda en gemensam arkitektur och skapa helt olika bilar. Kombin är 22 cm längre än vanliga Vectra och är dessutom 13 cm längre mellan hjulaxlarna.

Det gör Vectra kombi rymligare än exempelvis Volvo V70 och sin egen storebror Omega. Framför allt i baksätet. Där är den lika rymlig som Opels nya premiumbil Signum, som ju i praktiken skall ersätta sedanversionen av nedlagda Omega - och som ju också är byggd på Epsilonarkitekturen.

Just den längre hjulbasen ger kombiversionen av Vectra lite lugnare och stabilare köregenskaper än fyrdörrarsbilen. Lite limousinkänsla, faktiskt.

Som ersättare till Omega kombi är nya Vectra kombi överlägsen när det gäller köregenskaper. Den stora skillnaden är att Vectra är framhjulsdriven och har en mer avancerad hjulupphängning bak än gamla Omega. Men precis som nya Volvo S40/V50, och som så många andra nya bilmodeller, har Vectra elektrohydraulisk styrservo, som här ger en minst sagt slapp styrrespons.

Sexstegad växellåda

Opel Vectra kombi kommer till Sverige med flera olika motorer att välja mellan. 2,2-litersfyran med direktinsprutning är kanske den tråkigaste. Välj hellre den mindre 1,8-litersmaskinen på 122 hk. I vår testbil sitter en 2-litersmotor med turbo och 175 hästar, som vi känner igen från Saab 9-3 2,0t. Den sörplar dock i sig betydligt mer bensin än vad fabriken uppger.

Vill man ha ännu mer kraft och ännu högre bensinnotor kan man välja V6-motorn på 210 hk.

Förarplatsen är tyskt korrekt, inte särskilt inspirerande, men kvalitetskänslan är med beröm godkänd.

I vår bil sitter en manuell sexstegad växellåda, som vi också känner igen från toppmodellerna av Saab 9-3. Väljer man den minsta motorn kan man få bilen med steglös CVT-låda.

På extrautrustningslistan noterar vi fjärröppning av bakluckan, som väl borde vara standard på svenska kombibilar med tanke på att vi lever nästan halva året i saltsörja, som ju har en förmåga att slamma igen just bakluckan. En annan kul finess är adaptiva strålkastare, som svänger efter rattrör-elserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!