Porta bello har en vid, ganska låg hatt. Färgen är mörk och ytan är torr, nästan skinnliknande. Svampen delas i mindre bitar och steks varsamt i smör, gärna tillsammans med en matsked finhackad gul lök. Blanda svampen och löken till en krämig stuvning. Stuvningen kan serveras på en mängd sätt. På varma mackor, till varma grönsaker eller som här i pannkaksrullar.
Rätten går bra att förbereda timmar och dagar i förväg. Är man riktigt tidigt ute kan rullarna frysas in. När de förberedda pannkaksrullarna ska serveras värms de i ugn, gärna med lite riven ost på toppen.
Pannkaksrullar med örtstuvad porta bello-svamp
4 personer
2-3 porta bello-svampar
1 liten gul lök
1 1/2 msk smör eller margarin
salt och vitpeppar
Till stuvningen:
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk maizena + 2 1/2 msk vatten
1 tsk finhackad, färsk timjan
salt och vitpeppar
Till pannkakorna:
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 kryddmått salt
smör eller margarin till stekning
1. Blanda ihop pannkakssmeten. Stek pannkakorna i medelvarm panna.
2. Skär svampen i bitar och finhacka löken. Stek svamp och lök ett par minuter i medelvarm panna.
3. Koka upp grädde och vatten i kastrull. Red av med maizena löst i lite vatten och sjud ett par minuter. Stuvningen ska vara ganska krämig så den inte rinner ut ur pannkaksrullarna. Tillsätt svamp och lök. Smaka av med timjan, salt och vitpeppar.
4. Lägg en klick stuvning mitt på pannkakorna. Rulla ihop och dela på mitten. Lägg dem lite om lott och strö över finhackad timjan. Bjud sallad till.