Till bords med vintrig mysmeny

En lammgryta med doft av rosmarin och madeira bjuder in oss i stugvärmen. Låt det gärna bli en trerätters midvintermåltid.

Färska frukter som gratineras med riven, vit choklad är en busenkel dessert som väcker minnen från 70- och 80-talen. 
Foto: Dan Strandqvist

Färska frukter som gratineras med riven, vit choklad är en busenkel dessert som väcker minnen från 70- och 80-talen. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2013-01-17 10:10
Delikatesscanapéer på tre sätt

För 4 personer

Till första canapén:

2–3 skivor lantbröd

2 msk god majonnäs

75 g kallrökt lax

8 räkor

1 citron

persilja eller dill

Till andra canapén:

2–3 skivor kavring

smör eller majonnäs

4 skivor parmaskinka

2–3 körbärstomater

färsk basilika

Till tredje canapén:

75 g brieost

4 skivor god hårdost

4 oliver

timjan

1. Ta ut små brödskivor med utstickare, kakmått eller ett mindre glas. Smöra eller stryk på majonnäs direkt så att bröden inte torkar.

2. Bygg upp ganska höga uppläggningar av exempelvis räkor och rökt lax, lufttorkad skinka och tomat samt skivad hårdost och brieost. Garnera med bitar av citron, körsbärstomater och oliver. Så långt kan man förbereda. Täck med plast och ställ svalt.

3. Vid servering garneras canapEerna med färska örter. Servera dem tre och tre, en med fisk och skaldjur, en med kött och en med ost.

Lammgryta med rosmarin och svamp

För 4–5 personer

900 g benfri lammstek

1 gul lök

1–2 morötter

1 vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

2-3 kvistar färsk rosmarin

smör och rapsolja

1 lagerblad

2 dl madeira

3 dl vatten

1 1/2 msk konc. lammfond alt. kalvfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 msk kinesisk soja

150 g färska champinjoner

Att äta till:

små helstekta potatisar

grönsallad

1. Ta bort nätet från steken och putsa bort onödigt feta partier. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida.

2. Skala och skär moroten i mindre bitar, hacka den gula löken grovt och riv vitlöken. Repa och hacka bladen av rosmarinkvistarna.

3. Bryn köttet under omrörning i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra. Efter ett par minuter tillsätts gul lök, morot, vitlök och rosmarin. Slå i madeira, vatten och koncentrerad fond. Lägg i lagerbladet och låt allt koka upp. Sänk värmen och sjud grytan under lock i cirka 40 minuter.

4. Red av grytan med majsstärkelse löst i vatten och färga den lätt med soja. Låt grytan sjuda ytterligare 5 minuter.

5. Dela svampen i klyftor som steks lätt i lika delar smör och rapsolja. Vänd ner svampen i grytan och smaka av med salt och peppar. Servera gärna små helstekta potatisar till, liksom en blandad grönsallad med tunna skivor färsk champinjon som garnering.

Chokladgratinerad frukt

För 4 personer

250 g fasta jordgubbar

3 kiwifrukter

2 bananer

100 g vit blockchoklad

ev 100 g riven kokos

Att äta till:

vaniljglass eller vispad och kyld grädde

citronmeliss

1. Skala kiwi och bananer och dela fruktköttet i bitar. Rensa jordgubbarna och dela större exemplar. Fördela frukten i små ugns-fasta skålar.

2. Riv den vita blockchokladen och fördela den över frukten. Om man vill komplettera med riven kokos blandas choklad och kokosinnan det fördelas över frukten. Ruska skålarna lätt så att choklad och kokos ramlar ner mellan frukt-bitarna.

3. Sätt in allt i så het ugn som möjligt och låt chokladen smälta ner och precis börja få lite färg.

4. Ta ut och servera direkt, gärna med vaniljglass alternativt vispad och kyld grädde. Garnera med citron-meliss. (TT Spektra)

Att dricka till

Portugisiska vinet VilaSanta Reserva (12507) är perfekt till lamm och för all del även nötkött. Vinet är kryddigt och har en lätt smak av lagerblad och mörka bär. Kostar 99 kronor på helflaska. Vinet finns även på halv-, magnumflaska eller box. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!