För 4 personer
Till första canapén:
2–3 skivor lantbröd
2 msk god majonnäs
75 g kallrökt lax
8 räkor
1 citron
persilja eller dill
Till andra canapén:
2–3 skivor kavring
smör eller majonnäs
4 skivor parmaskinka
2–3 körbärstomater
färsk basilika
Till tredje canapén:
75 g brieost
4 skivor god hårdost
4 oliver
timjan
1. Ta ut små brödskivor med utstickare, kakmått eller ett mindre glas. Smöra eller stryk på majonnäs direkt så att bröden inte torkar.
2. Bygg upp ganska höga uppläggningar av exempelvis räkor och rökt lax, lufttorkad skinka och tomat samt skivad hårdost och brieost. Garnera med bitar av citron, körsbärstomater och oliver. Så långt kan man förbereda. Täck med plast och ställ svalt.
3. Vid servering garneras canapEerna med färska örter. Servera dem tre och tre, en med fisk och skaldjur, en med kött och en med ost.
Lammgryta med rosmarin och svampFör 4–5 personer
900 g benfri lammstek
1 gul lök
1–2 morötter
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
2-3 kvistar färsk rosmarin
smör och rapsolja
1 lagerblad
2 dl madeira
3 dl vatten
1 1/2 msk konc. lammfond alt. kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
1 msk kinesisk soja
150 g färska champinjoner
Att äta till:
små helstekta potatisar
grönsallad
1. Ta bort nätet från steken och putsa bort onödigt feta partier. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida.
2. Skala och skär moroten i mindre bitar, hacka den gula löken grovt och riv vitlöken. Repa och hacka bladen av rosmarinkvistarna.
3. Bryn köttet under omrörning i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra. Efter ett par minuter tillsätts gul lök, morot, vitlök och rosmarin. Slå i madeira, vatten och koncentrerad fond. Lägg i lagerbladet och låt allt koka upp. Sänk värmen och sjud grytan under lock i cirka 40 minuter.
4. Red av grytan med majsstärkelse löst i vatten och färga den lätt med soja. Låt grytan sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Dela svampen i klyftor som steks lätt i lika delar smör och rapsolja. Vänd ner svampen i grytan och smaka av med salt och peppar. Servera gärna små helstekta potatisar till, liksom en blandad grönsallad med tunna skivor färsk champinjon som garnering.
Chokladgratinerad fruktFör 4 personer
250 g fasta jordgubbar
3 kiwifrukter
2 bananer
100 g vit blockchoklad
ev 100 g riven kokos
Att äta till:
vaniljglass eller vispad och kyld grädde
citronmeliss
1. Skala kiwi och bananer och dela fruktköttet i bitar. Rensa jordgubbarna och dela större exemplar. Fördela frukten i små ugns-fasta skålar.
2. Riv den vita blockchokladen och fördela den över frukten. Om man vill komplettera med riven kokos blandas choklad och kokosinnan det fördelas över frukten. Ruska skålarna lätt så att choklad och kokos ramlar ner mellan frukt-bitarna.
3. Sätt in allt i så het ugn som möjligt och låt chokladen smälta ner och precis börja få lite färg.
4. Ta ut och servera direkt, gärna med vaniljglass alternativt vispad och kyld grädde. Garnera med citron-meliss. (TT Spektra)
Att dricka tillPortugisiska vinet VilaSanta Reserva (12507) är perfekt till lamm och för all del även nötkött. Vinet är kryddigt och har en lätt smak av lagerblad och mörka bär. Kostar 99 kronor på helflaska. Vinet finns även på halv-, magnumflaska eller box. (TT Spektra)