Bjud in till fridsam förmiddagsfest

Brunch ska ätas långsamt, helst med så många kring bordet som möjligt, och utan krav på att bli färdig i tid.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT)2013-09-26 09:00

Sakta avnjuter vi måltiden och plockar i oss allt från smörgås och äggröra till bönor och paj.

Äggröra med korv, bacon och vita bönor i tomatsås

För 6 personer

10 ägg

1 dl grädde

1/2 dl standardmjölk

1 krm salt

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

1 msk smör

Att äta till:

500 g stekt korv, gärna små och kryddstarka alt. prinskorv

300 g (2 paket) bacon

380 g stora, kokta vita bönor

200 g kryddig tomatsås (pastasås)

1. Den som har tid blötlägger och kokar egna vita bönor och blandar det färdiga resultatet med kryddig tomatsås. Här tar vi genvägen via färdiga bönor, och tomatsås från pastasortimentet. Spola bönorna i sil innan de värms i tomatsåsen.

2. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och buljongpulver i en skål. Lägg en smörklick i en stor stekpanna eller låg kastrull som värms på låg värme. När smöret smält tippas äggsmeten i. Rör långsamt, gärna med en träsked. Lyft den från värmen när den fortfarande är krämig.

3. Stek korvar och bacon. Bjud äggröran från ett fat med tillbehören var för sig.

Lax- och spenatpaj

För 6 personer

Till degen:

150 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten

Till fyllningen:

400 g lax

100 g kallrökt lax

100 g bladspenat

2 msk finhackad gul lök

1 msk smör

3 dl mager grädde

5 ägg

3 dl riven ost

1 krm peppar

1. Hacka ihop smör och mjöl i matberedaren. Tillsätt vatten och kör lite till. Knåda ihop degen och låt den vila svalt i en timme.

2. Skär laxen, både den färska och kallrökta, i tunna skivor. Hacka den gula löken fint. Fräs lök och smör i en kastrull. Vänd ned grovt hackad bladspenat och vänd runt. Dra kastrullen från värmen och tillsätt grädde, ägg och ost. Peppra. Salt får vi så det räcker från den rökta laxen och osten.

3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Dra bort det översta pappret och vänd ned pajdegen i formen. Tryck ut den mot kanterna och låt bakplåtspappret sitta kvar. Förgrädda skalet 5 minuter i 200 graders ugn. Dra försiktigt bort pappret och fyll pajen till hälften med spenatblandningen. Lägg ett lager med lax, både rökt och färsk. Avsluta med resterande spenatblandning. Grädda pajen mitt i 200 graders ugn i cirka 30-35 minuter.

Kanelbullar

Ger ca 30 stora bullar

Till degen:

150 g smör

5 dl standardmjölk

1 pkt röd jäst (50 g)

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

ca 1,3 l vetemjöl

Till fyllningen:

75 g smör, rumstempererat

2 msk kanel

1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor (eller 2 tsk malen kardemumma)

1 dl strösocker

Till pensling och garnering:

1 ägg

pärlsocker

1. Smält smöret, värm mjölken och blanda till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en dryg liter vetemjöl.

2. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När den släpper bunkens kanter är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra mjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bröd. Täck och jäs 30 minuter.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut den första delen på mjölad arbetsbänk. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften av kanel, socker och kardemummakärnorna. (Mängden i receptet är avsett för två utbakningar). Vik ihop degen på mitten och skär 2-3 centimeter breda remsor som vrids och snurras ihop till klassiska kanelsnurror. Gör på samma sätt med den andra deghalvan.

4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa cirka 30 minuter under handduk. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn i cirka 5-6 minuter. (TT)

Dan Strandqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!