Farten är hög när vi närmar oss en skarp hårnålskurva. Men föraren bromsar inte in utan gasar obekymrat på. Det känns som om vi kommer att välta, köra av vägen eller krascha.
Kör på känslaMen det gör vi förstås inte. Det här är nämligen ingen vanlig bil utan en kitcar, närmare bestämt en replika av den klassiska sportkärran Lotus Seven. Tack vare väl avstämd fjädring och låg tyngdpunkt ligger maskinen som ett strykjärn i kurvorna. Vi sitter lågt, nära den framrusande asfalten, och känslan påminner om att åka gokart.
- Bilen är väldigt kommunikativ. Du känner vägen och allting när du kör, det finns ingen elektronik att tala om och inga hjälpsystem, ropar Michael Wänström och lyckas överrösta både motorn och vindens brus.
EntusiastfordonHan trampar gasen i botten och maskinen slungas fram på vägen. Accelerationen är förvånansvärt kraftfull, men så krävs det heller inga extrema resurser för att sätta fart på de blott 600 kilona. Som motor används en tvåliters Pinto från en Ford Sierra på 125 hästkrafter. Från den gamla kärran kommer även prylar som rattstång, växellåda, bakaxel och kardan.
Och det är just det som kitcar-fenomenet handlar om. Att med hjälp av diverse begagnade bildelar och ett byggsatskit sätta ihop sin egen lilla sportbil. Ofta till en låg kostnad.
- För att ha en vettig försäkringskostnad är bilen klassad som entusiastfordon och får till exempel inte användas till och från jobbet, berättar Michael, som aldrig tidigare haft något större motorintresse.
Billig sportbilAllt började för ett antal år sedan när han råkade se ett tv-program om ett kitcar-bygge. Han blev gripen direkt, drömde om en egen bil och började skaffa sig kunskap. Han bestämde sig för att satsa på en Lotus Seven och beställde delarna från England. När den mörkblå skönheten efter ett par hundra arbetstimmar stod färdig hade den kostat cirka 100 000 kronor. Inte mycket för en rapp liten sportbil med klassiskt utseende. Bo Winberg, som liksom Michael är medlem i klubben Locost Sweden, en mötesplats för kitcar-entusiaster, konstaterar att han kom undan med ungefär hälften.
- Så har jag också en annan bakgrund. Har haft egen bilverkstad, reparerat och renoverat, och gjort mer själv på min kitcar, jag har tillverkat plåtdelar och konstruerat motorupphängningen.
De drar på sig jackorna, skinnhuvorna och läderhandskarna igen. Startar sina bilar och fyller den stillsamma omgivningen av motorernas pigga skönsång. Nu ska det brännas asfalt.
Robert Lagerström/TT
robert.lagerstrom@tt.se