Duka upp med libanesisk valfrihet

Att bjuda på stor buffé i ekonomiskt tuffa januari, går det? Javisst - om det handlar om mat med rötterna i det spännande libanesiska köket.

Små piroger med ost- och grönsaksfyllning är ett trevligt inslag på buffén. 
Foto: Dan Strandqvist

Små piroger med ost- och grönsaksfyllning är ett trevligt inslag på buffén. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT)2014-01-16 09:00

Mycket grönt och inga dyra köttbitar eller fiskar - om man inte vill.

Hummus med tahini

(Kikärtsdipp med sesampasta)

För 4-6 personer

Till tahinin:

1 1/2 msk sesamfrö

1 tsk vatten

1 tsk pressad citronjuice

1 msk olivolja

Till hummusen:

250 g kokta kikärter, 1 burk

1 vitlöksklyfta

1 tsk hackad färsk chili

1/2 tsk spiskummin

1 msk pressad citronjuice

2 msk olivolja

1. Rosta sesamfröna lätt i torr stekpanna. Lägg dem i mixer med vatten, citronjuice samt olivolja. Kör till slät pasta eller så kallad tahini.

2. Spola av kikärterna i sil. Lägg dem i matberedare med kniven monterad. Riv i en vitlöksklyfta, klicka i pastan från punkt 1 och krydda allt med hackad chili, spiskummin, citronjuice och olivolja. Kör ihop och smaka av med salt och peppar.

Libanesiska ost- och grönsakspiroger

För 4-6 personer

Till degen:

1 1/2 dl ljummet vatten

1/3 paket jäst, ca 15 g

2 msk rapsolja

1 tsk salt

1 tsk socker

4 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Till fyllningen:

200 g färsk spenat

1 grön paprika

100 g fetaost

1 msk rapsolja

1 krm mald spiskummin

salt och peppar

1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och socker. När allt löst sig arbetas 4 dl vetemjöl ned i degen. Låt jäsa på dragfri plats i 40 minuter.

2. Skölj och hacka spenaten samt paprikan. Ta inte med fästen och mellanväggar. Skär fetaosten i mindre bitar. Fräs allt hastigt i en kastrull tillsammans med rapsolja. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Tippa upp blandningen i sil så att den får rinna av.

3. Kavla ut degen. Måtta ut runda "kakor" med ett mindre fat som mall, cirka 12 centimeter i diameter. Lägg en klick fyllning på varje. Pensla kanten med uppvispat ägg och vik ihop till "halvmånar".

4. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och grädda pirogerna 10-15 minuter mitt i 225 graders ugn. Ta ut och servera direkt eller låt dem svalna under handduk.

Tabbouleh

(Ljummen bulgursallad med lime och mynta)

För 4 personer

2 dl bulgur

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 limefrukt

1 grön paprika

1 gul paprika

2 msk hackad färsk persilja

1 msk hackad färsk mynta

1 msk olivolja

1. Koka upp vatten smaksatt med en grönsaksbuljongtärning. Lägg i bulgur och på med lock. Sänk värmen så att bulgurgrynen bara sjuder sakta. Efter 10 minuter tillsätts olivolja, riven eller pressad vitlök samt rivet skal från en limefrukt samt saften från samma frukt. Rör om och låt bulgurgrynen dra ytterligare 10 minuter.

2. Skär grön och gul paprika i små tärningar. Hacka persilja och mynta fint. Blanda ned hacket med ytterligare en matsked olivolja.

3. Lägg upp och servera med klyftor av limefrukt, färsk mynta och flingsalt.

Auberginer med köttfärs

För 4 personer

2 mogna auberginer

saften från 1 limefrukt

500 g nötfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

250 g körsbärstomater

1 tsk sumak

salt och peppar

rapsolja till stekning

1. Skär auberginerna i skivor på längden. Pensla snittytorna med färskpressad limejuice, salta och låt dem dra minst 20 minuter i rumstemperatur.

2. Skala och hacka den gula löken. Fräs hacket med köttfärs i gryta. Riv ned vitlök och tillsätt körsbärstomater och sumak. Låt grytan sjuda sakta i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Torka av och stek aubergineskivorna någon minut per sida i olja. Lägg dem på ugnsfast fat och fördela köttfärsröran över. Arbeta med hålslev för att få så "torr" köttfärsröra som möjligt. Sätt in allt i 175 graders ugn i 20 minuter. Servera som del på buffé eller som ensamrätt med ris alternativt tabboleh och blandad grönsallad. (TT)

DAN STRANDQVIST/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!