Samla ihop de närmaste på ett julavslut med rätter som pytt i panna från havet eller asiatisk biff med två sorters lök.
Säg pytt i panna och nästan alla har bilden klar för sig, inte minst så här dagarna efter jul. Köttrester i tärningar, små potatisbitar och lök. Ganska fett och smakupplevelsen är minst sagt förutsägbar. Men ersätter man hälften av potatisen med blandade grönsaker och köttet med laxfilé och skalade räkor får man åtskilliga ögonbryn att åka i höjden.
Egen citronolja
Rätten behöver inga stekta ägg men gärna några droppar olivolja smaksatt med citron. Den finns färdig i affären eller också gör man den själv på vanlig olivolja och citron som får dra i oljan en stund före servering. Det är en smaksak om oljan ska serveras silad eller om man vill ha kvar lite citronrasp.
Gamla tiders festmat
Förr var det fint värre att åka till den tyska orten Baden-Baden och vila upp sig med stärkande promenader, frisk luft och god mat. En vanlig rätt var vilt, ofta sadel av hjort anrättad à la Baden-Baden, vilket innebär gräddsås, brynt svamp och sockerlagskokta päronhalvor fyllda med gelé. Här anpassar vi rätten till hushållskassan efter alla helger och väljer kycklingfilé i stället för hjortsadel.
Asiatiska smaker
Känner man för mat med mer drag kan en asiatiskt inspirerad biff med två sorters lök vara något att sätta tänder i. Det intressanta med denna rätt är att den smaksätts med både soja, fisksås och ostronsås. Samtliga har påtaglig sälta vilket gör att extra salt knappast behöver tillsättas. Chiliflingor står för hettan och socker balanserar upp smakerna på ett för asiatiska kök så karaktäristiskt vis.
Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se
Fisk- och skaldjurspytt med blandade grönsaker och citronolja
För 4 personer
400 g lax
200 g skalade räkor
4-5 stora potatisar
1-2 morötter
1 stor rödlök
1 zucchini
1 paprika
smör och rapsolja
2 msk hackad färsk timjan
salt och peppar
Till citronoljan:
1 dl god olivolja, helst med fruktig smak
1 citron
Att äta till:
lättkokta ärtor
1. Börja med citronoljan. Tvätta citronen noga och riv bort det yttersta gula skalet. En tesked citronrasp till en deciliter olivolja brukar vara lagom. Låt blandningen dra i en timme. Sila eller servera med raspet kvar.
2. Skala och skär potatis och morot i centimeterstora tärningar. Koka upp och sjud tärningarna 4-5 minuter i saltat vatten. Slå bort vattnet. Skala och hacka rödlöken. Skär zucchini och paprika i något större bitar. Skär laxen i tärningar med ett par centimeters sidor.
3. Stek först potatis och morot i lika delar smör och olja. Efter ett par minuter tillsätts övriga grönsaker och efter ytterligare någon minut laxen.
4. Stek och vänd ett par minuter, krydda med timjan, salt och peppar och vänd avslutningsvis ned räkorna. Servera med lättkokta ärtor och citronolja.
Kycklingfilé à la Baden-Baden
För 4 personer
600 g kycklingfilé
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl vatten
1 dl rödvin
2 dl grädde
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 msk vinbärsgelé
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
kinesisk soja
Att äta till:
stekt potatis, gärna helstekta små potatisar av fast sort
4 kokta päronhalvor (konserv duger bra)
rödvinbärsgelé
150 g färska champinjoner
blandade salladsblad
1. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Stek dem i en medelvarm panna i lika delar smör och rapsolja. Ett lock på pannan gör att stekningen klaras på 7-8 minuter med flera vändningar.
2. Koka upp vatten, vin och grädde. Smaksätt med kycklingfond och gelé. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.
3. Skala och ge potatisen ett uppkok och sjud dem sedan i max 5 minuter. Slå bort vattnet och låt potatisarna ånga av. Stek dem sedan i lika delar smör och rapsolja till dess de får fin färg och är genomstekta. Stekningen kan även ske i långpanna i 200 graders ugn om man rör om lite då och då.
4. Till sist garnityret. Bryn svampen i stekpanna med smör och rapsolja. Fyll hålrummet efter kärnhuset i päronhalvorna med gelé. Lägg upp med garnityr och servera stekt potatis i en skål vid sidan.
Asiatisk biff med två sorters lök
För 4 personer
3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g utskuren biff alt. lövbiff
2 msk soja
1 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 msk strösocker
1 dl vatten
1 tsk konc. kalvfond
2 krm torkade chiliflakes
Att äta till:
ris
persilja till dekor
blandad sallad
1. Skala och hacka vitlöken. Skala och strimla den gula löken. Strimla biffen. Blanda allt utom chilin i en skål. Låt blandningen stå och dra på sval plats i en halvtimme.
2. Koka ris och blanda en traditionell grönsallad.
3. Hetta upp en stor stekpanna alternativt wokpanna. Tippa i hela skålen med marinerat kött, lök och kryddor. Woka under omrörning i ett par minuter. Lägg upp och garnera med persilja och torkad chili.
Servera med ris och blandad sallad. (TT)