Fixa snabba sillar till jul

Förr tog det sin rundliga tid att lägga in sill. Än i vatten, än i ättikslag och till sist i olika smaksättningar.

Utan sill blir det ingen riktig jul. Sillen har hängt med ända sedan de första julborden dukades upp i början av 1900-talet.

Utan sill blir det ingen riktig jul. Sillen har hängt med ända sedan de första julborden dukades upp i början av 1900-talet.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT)2013-12-12 08:54

Och visst, så kan man hålla på. Själv väljer jag genvägen via färdig inläggningssill och stökar av det hela på en dryg timme.

Krämiga sillar med senap, vitlök eller citron
För 4 personer
230 g färdiginlagd sill eller neutral löksill

Till såsen:
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk vatten

Till senapssill:
2 msk strösocker
4 msk hackad dill
2 msk ljus, fransk senap
1 dl svensk senap

Till vitlökssill:
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
1 msk hackad, soltorkad tomat
1 tsk hackad, färsk timjan

Till citronsill:
1 citron
några droppar gul livsmedelsfärg

1. Låt sillen rinna av i durkslag men spola den inte av den med vatten. Skär sillen i bitar, lite på snedden.
2. Blanda crème fraiche med majonnäs, vitvinsvinäger och vatten. Denna majonnäsblandning kan sedan smaksättas på flera sätt. Här tre alternativ:

Till senapssill - blanda socker och hackad dill i en skål. Tillsätt båda sorternas senap och rör därefter i majonnäsblandningen. Vänd ned sillen och ställ kallt någon timme före servering.

Till vitlökssill - vänd ned pressad vitlök, finhackad soltorkad tomat, persilja och hackad timjan direkt i majonnäsblandningen. Avsluta med att vända ned sillen och ställ allt kallt en timme före servering.

Till citronsill - tvätta citronen noga och riv av ungefär en tesked från det yttersta gula skalet. Blanda skalraspet med majonnäsblandningen och färga den lätt med några droppar gul livsmedelsfärg. Tillsätt sillen och ställ kallt en timme före servering.

Inlagd sill på timmen
För 4 personer
230 g färdiginlagd sill eller neutral löksill

Till lagen:
2 dl vatten
1 dl strösocker
3 1/2 msk ättika, 12 %
1 liten rödlök
1/4 morot
1 tsk gula senapskorn
6-8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
några dillkvistar

1. Låt sillen rinna av i durkslag men spola inte av den med vatten. Plocka bort eventuella rester av lök eller kryddor. I praktiken är sillen redan klar att äta och vi vill bara ge den en extra god och vacker lag att serveras i.
2. Blanda lagen av vatten, socker och ättika. Se till att sockret löser sig helt.
3. Skala och skär rödlöken i tunna skivor eller klyftor. Skala och skär moroten i mycket tunna skivor.
4. Skär sillen i 2 centimeter breda bitar, lite på snedden. Varva sillen med rödlök, morotsskivor, senapskorn, kryddpepparkorn, lagerblad och dillkvistar i en glasburk eller på fat. Slå lagen över. Ställ svalt en timme före servering.

Saffranssill
För 4 personer
230 g färdiginlagd sill eller neutral löksill

Till såsen:
1 kuvert saffran, 0,5 g
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm socker
2 msk anisbrännvin eller vatten
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk finhackad rödlök
1 tsk stötta fänkålsfrön
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja

1. Låt sillen rinna av i durkslag utan att spola den med vatten.
2. Blanda saffran, vinäger, socker och anisbrännvin eller vatten i en liten skål. Se till att allt löser sig.
3. Blanda crème fraiche och majonnäs i en egen bunke. Rör ned saffransblandningen.
4. Skala och finhacka rödlök, stöt fänkålsfrön i mortel och hacka dill samt persilja. Vänd ned lök och kryddor i majonnäsblandningen. Skär sillen i bitar, lite på snedden, och vänd ned dem i blandningen. Ställ svalt en timme före servering.

Sillsallad
4 personer
230 g färdiginlagd sill eller neutral löksill
2 medelstora kokta potatisar av fast sort
2 syrliga äpplen
1 saltgurka
2 msk finhackad gul lök
2 1/2 dl tärnade, inlagda rödbetor
salt och svartpeppar

1. Låt sillen rinna av i durkslag och skär den sedan i små tärningar, cirka 5 millimeter i fyrkant. Skär de kokta potatisarna i lika stora bitar, skala och skär äpplena i samma storlek, likaså saltgurkan och de inlagda rödbetorna. Skala och finhacka gul lök.
2. Blanda allt och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp sillsalladen i en skål. Förr var det brukligt att dekorera sillsalladen med hårdkokt ägg och ibland även majonnäs. Tyvärr blir garneringen snabbt missfärgad av rödbetorna. Vill man ha ägg och majonnäs till serveras det bäst i separata skålar. (TT)

Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!